Hlavní obsah

Na tenhle zápas rozhodně nezapomenu, stáli při mně všichni svatí, radoval se hrdina Dostál

Když chce český hokej sbírat úspěchy, vždy k tomu potřebuje dobrý výkon gólmana. Tahle obecně platná pravda se potvrdila i na domácím mistrovství světa. Lukáš Dostál ve čtvrtfinále proti USA zavřel branku a 36 zákroky vychytal životní výhru 1:0. „Někdy při mně stáli všichni svatí,“ usmíval se stále teprve 23letý gólman Anaheimu po postupu mezi nejlepší čtyřku turnaje.

Jsem tu od toho, abych kluky podržel, a jsem rád, že to vyšlo. Čisté konto je navíc, usmívá se hrdina čtvrtfinále Lukáš Dostál Video: Sport.cz

 
Článek

Jaké jsou pocity po takovém vítězství?

Samozřejmě skvělé. Jsem strašně rád, že jsme ten zápas zvládli. Byl to náročný duel. Jsem na kluky strašně pyšný, protože podali fantastický výkon. Ubojovali jsme to play off hokejem.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Byl to pro vás největší zápas kariéry?

Zápasů kariéry je více, ale rozhodně to je takový, na který nezapomenu. Na ledě jsem od toho, abych kluky podržel. Jsem rád, že to vyšlo. Nula je jenom bonbonek.

Moc zkušeností z tak velkých utkání nemáte, play off NHL jste nikdy nechytal. Jak jste se s tím dokázal popasovat?

Bral jsem to jako další zápas. Nervozitu necítím, určitě se nestresuju a snažím se to všechno užívat, protože tohle nikde jinde nejde zažít. Hrát před těmito fanoušky je unikátní a už se to nemusí nikdy podařit. Chtěli jsme se jim odvděčit.Myslím, že i pro soupeře musí být speciální hrát proti nám a zažít tu atmosféru.

Sestřih utkání USA - ČRVideo: Česká televize

Od gólu vás Američané hodně zmáčkli. Byl jste hodně zavařený?

Na to člověk musí být připravený. Náročné to bylo, to bych lhal, kdyby ne. Ale myslím, že jsem na to fyzicky dobře nachystaný.

Jak vás zamrazilo, když jste si ve třetí třetině málem srazil do sítě nahození Caufielda ze záporného úhlu?

Samozřejmě mi dost zatrnulo. Měl jsem trochu štěstí, stáli při mně všichni svatí. Zaplaťpánbůh že to neskončilo v bráně. Mělo to prolítnout kolem mě, ale najednou puk skočil na led, postavil se na hranu a šel mi do betonu. Bylo to pro mě varování, že to teď budou zkoušet z rohu. To je americký styl, na který jsou zvyklí z malého hřiště, snaží se to odrazit od gólmana do brány. Počítal jsem s tím.

Jak vám pomáhala práce Radka Gudase, který z předbrankového prostoru odklízel zejména dotěrného Bradyho Tkachuka?

Je pravda, že dost kluků Gudyho nemusí. Oni to oba mají v sobě. Jsem rád, že to rozhodčí nechali, je to součástí hokeje, i pro fanoušky je to zajímavé. Jak Brady, tak Radko to tak berou, nakonec si po zápase podají ruce, je to sportovní. Co se stane na ledě, zůstane na ledě.

Vítězný gól padl po vyloučení vašeho klubového spoluhráče Trevora Zegrase. Bylo vám ho líto?

Neřekl bych, že úplně líto. V Anaheimu hrajeme spolu, ale teď jsme soupeři. Tady neznáme bratra. Jsem rád, že fauloval a díky tomu jsme dali gól. (usmívá se)

Živě z dějiště hokejového mistrovství světa - 24. 5. 2024Video: Sport.cz

Bylo však vidět, že jste si při utkání pár slovíček vyměnili.

Zastavil u brány, tak jsem mu řekl něco ve smyslu, že ten led je na nic. On souhlasil, že ten led je strašný. Pak mi říkal, že mi to jde, tak ať pokračuju, a hodně štěstí. My jsme kamarádi, známe se dlouho. Bylo to přátelské.

A led byl opravdu tak nekvalitní?

Bylo tam hodně horko, ale rozhodně se na to nechci vymlouvat, pro oba týmy je to stejné. Nebylo to nic odlišného oproti základní skupině.

Puk se mi otřel o žebra, bylo to se štěstím, popisuje autor jediného čtvrtfinálového gólu Pavel Zacha Video: Sport.cz

Zejména v Ostravě si hráči, a především brankáři stěžovali na velkou dehydrataci a ztrátu tělesné hmotnosti. Vás tohle netrápí?

Já se snažím během zápasu hodně jíst, doplňovat kalorie i tekutiny. Něco podobného už jsem zažil třeba na Hlinka Gretzky Cupu v Břeclavi, kde je pomalu 30 stupňů. Jsem na to zvyklý a podmínky jsou pro každého stejné, není se na co vymlouvat. Četl jsem o těch problémech v Ostravě, ale to je pro mě těžké hodnotit. Netuším, kolik ztratím kilo, ale vím, že jsem schopný další den to hned doplnit. Starám se o sebe a jsem na to zvyklý.

Takže na Švédsko určitě budete připraven. Co od semifinále očekáváte?

Podíváme se, co by na ně mohlo zabrat. Mrkneme na poslední zápas náš i Švédů. Ale budeme se soustředit hlavně na sebe.

Postoupí čeští hokejisté přes Švédsko do finále MS?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 28595 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Nejnovější články

Volejbal

Švédsko - Česko 3:2

Finálová porážka po pětisetové bitvě. Stříbro českých volejbalistek ale stačí k exotické cestě na Filipíny
NačítámNačíst další články