Hlavní obsah

Gudas dráždil Tkachuka: Vyhrožoval mi rvačkou, smál se český bek. Kapitán USA si na něj počkal po zápase

Aktualizováno

Ti dva do sebe tvrdě šli celý zápas a nic si nedarovali. Radko Gudas vs. Brady Tkachuk. V jednu chvíli dokonce český tvrďák chytil kapitána Američanů pod krkem a dal mu přičuchnout ke svým rukavicím. Nakonec se mohl radovat Gudas, udržel nervy na uzdě, neoslabil zbytečně tým a po výhře 1:0 slavil postup do semifinále hokejového MS.

Sestřih utkání USA - ČRVideo: Česká televize

 
Článek

„Neměl jsem v plánu, že se s ním budu od začátku pošťuchovat, ale když na mě přijede, tak je to jasný. To si ho vždycky užiju. Už mi vyhrožoval, že se v zimě popereme. Klasika…,“ mávl rukou Gudas s tváří od ucha k uchu.

A byl moc rád, že zvládl najít tu tenkou hranu, kdy hrát tvrdě, ale zbytečně neoslabit tým menším trestem. „Je to těžší než v NHL, pravidla tu jsou trošku jiná. Na začátku jsem s tím měl problém a furt hledám tu linii, ale myslím, že posledních pár zápasů jsem se ukáznil a tým už tolik neoslabuju. Doufám, že i tohle je součást našeho úspěchu,“ prohlásil obránce Anaheimu.

Pohled Tkachuka na vypjaté souboje s Gudasem? „Je to součást hry. On hraje takhle tvrdě, můj styl hry je se zase tlačit do branky. Zaslouží kredit,“ pochválil českého obránce 24letý kapitán Američanů i Ottawy Senators.

Program semifinále MS:

Sobota 25.5. - Praha

14:20 Švédsko - Česko

18:20 Kanada - Švýcarsko

Což potěšilo i Gudase. „Přesně tak, je to součást naší hry. Vždycky do sebe v zápase jdeme. Na ledě je to něco jiného než mimo něj. Znám jeho bráchu (s Matthewem nastupovali minulou sezonu za Floridu - pozn. aut.), je to super kluk. Takže vím, že i on (Brady) je super chlap. Na ledě ale nikdo nezná bratra. Jdeme do sebe a nedarujeme si ani centimetr navíc. Oba jsme dneska udrželi nervy, takže dobrý zápas nás obou,“ mínil Gudas.

Po zápase v tunelu k šatnám si však na něj Tkachuk počkal a něco si vysvětlovali. O co šlo? „Pokecali jsme si o létě, jaké bude. Ne, nebudu tohle moc rozebírat,“ znovu se rozesmál Gudas.

Z postupu do semifinále měl obrovskou radost. „Je to nádherný pocit, super pro naše sebevědomí. Dotáhnout takový zápas proti takovým hvězdám nám hodně pomůže. Pro nás je to další schod,“ řekl Gudas.

Hned ale dodával, že tím mise na domácím MS nekončí. „My jsme sem přišli pro něco úplně jiného. Tohle pro nás určitě znamená úspěšný turnaj, ale máme hlavy vzhůru. Ještě pořád to není to, pro co jsme si přišli. Sundáme brusle, začneme regenerovat a připravíme se na další zápasy.“

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Zápas rozhodl jediným gólem ve 27. minutě v přesilovce Zacha, od jehož těla se puk odrazil za čáru po střele Špačka. „Nádhera. Ještě že nemá břišáky, to by ten puk prolétl okolo (branky). Tyhle góly potřebujeme. Druhý takový gól v turnaji, Špágr to umí krásně střílet o břicho nebo rukavice,“ dobíral si Gudas Zachu za jeho premiérový gól v národním týmu.

Pochválil mužstvo za perfektně zvládnuté závěrečné minuty při hře soupeře bez brankáře. „Skvěle jsme si podrželi střed hřiště, vůbec jsme je z něj nepouštěli do většího tlaku. Skvělá práce našich útočníků, kteří je nechávali chodit k nám do pásma podél mantinelů, a ne přes střed. To vždycky pomůže. Jednu stranu jsme pak dokázali zahustit. Až na posledních patnáct vteřin do konce, kdy jsme měli trošku zásek na střídačce, jsme si to pohlídali. Všichni táhli za stejný provaz a je nádherný pocit, že tým tohle dokáže,“ rozplýval se 33letý odchovanec Kladna.

Jen slova chvály pak měl pro svého klubového spoluhráče z Anaheimu, gólmana Lukáše Dostála. Ten chytil všech 36 střel USA.

„Sleduju ho celou sezonu a on takové výkony má v sobě. Tyhle zápasy dokáže přetrhnout v náš prospěch. Je super ho mít v bráně. Uklidní situace, je to muž na správném místě. Jsem rád, že mu trenéři věří a že jim to splácí. Máme tu ale trio gólmanů, ze kterého by to dokázal každý. Lukáš je sice nejmladší, ale jde si za tím, je hladový. Super výkon,“ věděl Gudas.

O finále zabojují Češi v sobotu od 14:20 proti Švédům. „Že to budou zrovna Švédové? Těším se,“ prohlásil Gudas na téma mužstva, které na MS v Česku ještě neprohrálo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.