Hlavní obsah

Nechci MS postavit na jednom brankáři, říká Orct a přiznává, že s Vaněčkem už moc nepočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako trenér brankářů jel Zdeněk Orct na mistrovství světa poprvé v roce 2019, od té doby nechyběl na žádném šampionátu a nejinak je tomu i letos. Bývalý vynikající gólman, jenž převážnou část kariéry strávil v Litvínově a Kladně, vypraví o aktuálním trojlístku brankářů nároďáku Hrubec, Vejmelka, Langhamer i o tom, proč ani jeden z nich neodchytá celý turnaj v Rize.

Útočník Jiří Smejkal přišel na tréninku o zubyVideo: Jan Škvor/Foto: ČTK David Taneček, Sport.cz

 
Článek

„Gólmany jsem vybíral podle toho, aby byla dobrá parta a nálada. A myslím, že tomu tak je. Nevidím žádný problém a myslím, že ho neuvidíme celý šampionát. Samozřejmě to ale není o dobré náladě, ale nakonec jenom o výkonech," uvědomuje si třiapadesátiletý Orct.

Za svou desetiletou trenérskou kariéru poznal spoustu gólmanů s odlišnými povahami. „S některými se dělá jednoduše, s jinými je to těžší, ale nejsem tu od toho, abych je hodnotil povahově. Musím je připravit výkonnostně," upozorňuje liberecký rodák.

Přestože nechce předem prozrazovat, kdo se postaví v pátek do branky na úvod MS proti Slovákům, není to tak, že by o tom rozhodl on sám a přes to nejel vlak. „Může se k tomu vyjádřit celý realizační tým, za což jsem rád. S Karim Jalonenem nakonec máme to hlavní slovo, není to ale direktivně ani od mě, ani od Kariho," tvrdí Orct.

Kdo vyhraje MS? Kdo je černý kůň? A jak dopadnou Češi? Řešíme v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Ať už v pátek začne v brance Hrubec, Vejmelka, či Langhamer, rozhodně neodchytá celý turnaj. „Nechci to postavit na jednom gólmanovi, zkušenosti mě vycvičily. Na mém prvním MS jsem počítal s Pavlem Francouzem jako jedničkou, on po dvou zápasech dostal anginu a musel dochytávat Šimon Hrubec jako původně třetí gólman," vzpomíná na čtyři roky staré MS v Bratislavě.

„Proto už jsem teď na to opatrný a chci být připravený na poslední fázi mistrovství. Všichni tři současní gólmani navíc mají velmi podobnou výkonnost," míní Orct.

Ve čtvrtek večer národní tým zapíše hokejisty na soupisku pro turnaj. Zatímco u hráčů v poli je pravděpodobné, že se na ni zatím nevejdou útočníci Voženílek s Kautem, u gólmanů je to jiné.

Zavírá se tak šance pro případný příjezd Vítka Vaněčka, kdyby jeho New Jersey vypadlo ve druhém kole play off NHL (Carolina vede 3:1 na zápasy).

„Jedinou eventualitou je Vaňous, ale pravděpodobně napíšeme všechny tři gólmany. Myslím, že Vaňous má teď svých starostí dost. Jsme rozhodnutí s ním ještě komunikovat, ale už je to pro nás téměř jasný," prohlásil Orct.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Reklama

Související témata:
Zdeněk Orct