Hlavní obsah

MS v hokeji 2023: Finální nominace českého národního týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká reprezentace přesněji řečeno její hlavní trenér Kari Jalonen zfinalizoval složení národního týmu pro nadcházející světový šampionát. Letošní mistrovství světa probíhá v lotyšské Rize a finském Tampere od 12. května. Průběh nominace i její změny naleznete na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Roman Červenka v dresu národního týmu.

Článek

Češi na světovém šampionátu dostali do akce poprvé již v úvodní den turnaje soubojem se Slovenskem. Po sedmi zápasech ve skupinách skončil národní výběr se 13 body na 4. místě. Ve čtvrtfinálovém utkání se tak ve čtvrtek 25. května v 15:20 střetně s USA, které se stalo vítězem skupiny A.

Průběh šampionátu doprovázela četná zranění hráčů, která se promítla nejen do jednotlivých soupisek, ale také do změn v nominaci. Z důvodu trvajících zdravotním problémům útočníků a střeleckých opor českého týmu Lukáše Sedláka a Filipa Chytila došlo k jejich výměně za Radima Zohornu a Radana Lence.

Nominace na MS v hokeji 2023

Aktualizace k 20. květnu 2023
Brankáři
Šimon Hrubec (ZSC Lions/Švý), Marek Langhamer (Tampere/Fin), Karel Vejmelka (Arizona/NHL)
Obránci
Tomáš Dvořák (Pardubice), Jan Košťálek (Pardubice), Michal Kempný (Sparta Praha), David Němeček (Sparta Praha), Tomáš Kundrátek (Kometa Brno), Michal Jordán (Rapperswil-Jona/Švýc.), Ronald Knot (Tucson/AHL), Jakub Zbořil (Boston/NHL)
Útočníci
David Tomášek (Sparta Praha), Vladimír Sobotka (Sparta Praha), Ondřej Beránek (Karlovy Vary), Jiří Černoch (Karlovy Vary), Filip Chlapík (Ambri-Piotta/Švýc.), Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.), Jiří Smejkal (Oskarshamn/Švéd.), Jakub Flek (Kometa Brno), Daniel Voženílek (Oceláři Třinec), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.), Martin Kaut (San Jose/NHL), Dominik Kubalík (Detroit/NHL), Radan Lenc (HV71/Švéd.), Radim Zohorna (Toronto/AHL)

Průběh skládání nominace na MS v hokeji 2023

První díl do "nominační skládačky" vyplynul z úvodu přípravy na světový šampionát 2023, která proběhla v podobě kempu a následného dvojutkání s výběrem Německa, které Jalonenův tým zvládnul jednoznačným poměrem 6:2 a 6:1.

Následovaly první změny v nominaci, z níž vypadli například obránce Libor Zábranský ml. či litvínovský útočník Šimon Stránský. Do sestavy naopak naskočili brankář Hrubec, obránci Kempný, Ščotka a Kundrátek a útočníci Sobotka se Zohornou.

V této době také přišla první zpráva ze zámoří, ve které se útočník San Jose Tomu Hertl omluvil z možné účasti na MS. Další omluvenka pak dorazila ze strany útočníka Jana Kováře. Kdo se naopak k reprezentaci připojí je útočník Detroitu Dominik Kubalík. Jeho zapojení nastane před Českými hokejovými hrami.

V rámci dalších přípravných zápasů se Češi střetli hned dvakrát se Slovenskem a obě utkání se skóre 5:1 a 3:2 SN dopadly pro českou stranu vítězně a současně ukázaly na další změny v kádru. Z nominace vypadlo šest hráčů a naopak dalších deset nových přibylo.

Přípravné zápasy s Rakouskem tak nově absolvovali například brankář Karel Vejmelka, obránce David Jiříček nebo extraligoví útočníci Pardubic Sedlák s Hynkem, naskočil také Roman Červenka. Po dvojutkání z nominace vypadl mladičký Stanislav Svozil, Petr Zámorský a Dominik Pavlát. K týmu se naopak připojili Třinečtí Jeřábek s Voženílkem.

K nominaci na generálku před samotnými šampionátem, kterou byly České hokejové hry v termínu 4. - 7. května v Brně, se připojili ještě jména Jakuba Zbořila (Boston Bruins) a útočník Filip Chytila (New York Rangers).

Reklama