Hlavní obsah

Nedvěda těší, že si prosadil Jalonena. O asistenty nemá strach a pro MS má potvrzené trio z Detroitu

Nový realizační tým hokejové reprezentace v čele s finským koučem Karim Jalonenem má podle generálního manažera Petra Nedvěda, který trenéry vybíral, všechny předpoklady uspět.

Máme tady tři vynikající trenéry, popisuje Petr Nedvěd nový realizační tým u hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

„Kari je v mnoha směrech úspěšný trenér. Byl pro mě od začátku první volbu a těší mě, že rychle souhlasil. Kvituji i jeho odvážné plány, medaili od něj chceme. Hodně o tu práci stál, těší se na ni a už se v Praze zabydluje, proto mohl výkonný výbor projednávat můj návrh o týden dřív, než bylo původně v plánu," libuje si Nedvěd, jemuž ale nevyšel původní záměr s asistenty Milošem Hořavou a Pavlem Grossem.

„S Pavlem jsme měli dlouhou debatu, po níž rozhodl upřednostnit působení na klubové úrovni a nakonec jsme se ve středu nedohodli ani s Milošem. Důvodem však nebyla finanční stránka. Nedopadlo to, je to pro nás voda pod mostem a teď se soustředíme na práci, která je před námi," řekl Nedvěd.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér hokejové reprezentace Kari Jalonen z Finska.

Nakonec mu asistenti vzešli na poslední chvíli z Brna. „Dohodli jsme se ve středu, to přiznám," řekl Nedvěd. Zatímco Libor Zábranský má už za sebou úspěšnou trenérskou kariéru v Kometě, Martin Erat ještě nikdy na střídačce nestál. „Bude řídit přesilovky a oslabení, na to má cit. Nemám o něj strach," mínil bývalý úspěšný útočník Nedvěd, pro nějž je také působení u reprezentace první funkcionářskou zkušeností po skončení hráčské kariéry.

„Kari Jalonen si taky zjišťoval nějaké věci po své linii a dostal na oba asistenty pozitivní zpětnou vazbu," řekl Nedvěd s tím, že kompletní realizační tým se osobně ještě nepotkal. „Zatím byli trenéři v kontaktu jen telefonicky," doplnil.

S ohledem na fakt, že Zábranský trénuje Kometu v předkole play off a Erat má přiletět ze zámoří teprve příští týden, zatím je Nedvěd plně dispozici Jalonenovi a objíždí s ním extraligové zápasy. „V pátek jedeme do Plzně a v sobotu do Liberce, tam se Kari poprvé setká s Liborem. Měl jsem sice v plánu odletět za velkou louži, ale trošku jsem to odložil, protože je tady teď Kari sám," řekl Nedvěd, jenž si s kandidáty na start na MS z NHL zatím volal.

Přivézt zlato z mistrovství světa? V hokeji je možné všechno, říká Kari Jalonen

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Účast mu již předběžně potvrdili hráči Detroitu Filip Hronek, Jakub Vrána a Filip Zadina. „Všichni tři chtějí reprezentovat," potěšilo jej. V kontaktu je i s Jakubem Voráčkem z Columbusu, s kterým se má potkat v New Yorku při zápase koncem března. „Zatím mi naznačoval, že je hodně vytěžován, ale snad v dalších týdnech najde dost energie i pro šampionát. Takového lídra nemáme a nutně potřebujeme," podotkl Nedvěd.

První zápasový test pak čeká Jalonenův trenérský štáb na začátku dubna proti Rakousku. „Už jsme si utvořili seznam hráčů, kteří budou k dispozici, a bavíme se o nich. Třeba obránci Klok s Knotem z Nižněkamsku už skončili a budou v kempu od začátku. Další jména se budou rychle nabalovat, jak budou kluby vypadávat z play off," naznačil Nedvěd.

Reklama

Související témata: