Hlavní obsah

Netradiční sen reprezentanta Beránka: Chtěl bych bydlet v hájence a starat se o les

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden životní sen se mu právě plní – hraje na světovém šampionátu. Ten další prozatím zůstává v hlavě. „Jednou bych chtěl mít hájenku, žít tam a starat se o les," vyřkne – z obecně zažitého pohledu na hokejisty – dost netradiční přání Ondřej Beránek. Jeho životem jsou totiž vedle rodiny dvě zásadní místa: zimní stadion a les.

Foto: David Taneček, ČTK

Útočník hokejové reprezentace Ondřej Beránek odchází po tréninku z Daugava Areny k autobusu, který je odváží zpět do kabiny v Riga Areně.

Článek

„V přírodě odmala trávím skoro každý den, teď jsem les i zdědil a starám se o něj. Jak byla kůrovcová kalamita, museli jsme všechno vytěžit. Pak zasázet, jenže dva roky po sobě bylo sucho, tak nám sazenice pochcípaly a jelo se zase dokola. Ale jinak, je to hezká práce," vypráví se zapálením 27letý útočník.

Pochází od Havlíčkova Brodu, hokejistou i myslivcem už byl děda a láska k přírodě se u nich předává po generace. Právě na Vysočině má kus lesa, a tak vzhledem k jeho extraligovému angažmá v Karlových Varech je zdejší šichta spíše posezonní záležitostí.

Foto: David Taneček, ČTK

Útočník hokejové reprezentace Ondřej Beránek (v bílém) na tréninku. Za ním kráčí Martin Kaut.

Nicméně les, rybníky i čerstvý vzduch u Beránka výrazně ovlivňují také hokejovou kariéru. Už párkrát měl na stole nabídku, aby ze západu Čech odešel, ale... „Příroda mě udržela. Jsem myslivec, rybář a vše, co pro život potřebuji, ve Varech je. Při představě, co bych dělal v Praze, bylo těžké se toho všeho vzdát. Proto zůstávám," říká Beránek.

S letitým klubovým parťákem Petrou Koblasou mají téměř jako dennodenní rituál vyrazit do lesů, posedět u rybníka. „Udělal jsem si pár kamarádů, a tak chodím na místa, kam se lidi moc nedostanou. To jsou pak nádherné rybářské zážitky."

Suma sumárum je tak Beránek po deseti letech už inventářem karlovarské Energie. Začínal sice v rodném Brodě, kde se třeba v dorostu sešla výjimečná parta (Radim Zohorna, Šulák, Vaněček, Tomáš Dvořák...), jenže pak většina z ní zatoužila odejít z provinčního klubu. Beránek se tak už v šestnácti ocitl na karlovarském internátu daleko od rodiny, aby následně byl součástí unikátního projektu, když Energie hrála juniorku ruské KHL.

„Byl to nejlepší krok, co jsem mohl udělat. Pomohlo mi to v kariéře, protože ta liga byla nesmírně těžká a výborná. Byli jsme mladí kluci, kteří trávili 14 dní na tripech v Rusku. Občas jsme hráli na baze, do kterých jsme jeli půlhodiny lesem a všude to hlídali vojáci s vlčáky. Byla to velká zkušenost," popisuje.

Většina jeho spoluhráčů pak vklouzla do profesionálního hokeje a trio Beránek, Dvořák, Flek je teď i v Jalonenově výběru v Rize. Beránek dokonce nyní prošel kompletní měsíční přípravou, aby pak po turnaji v Brně slyšel své jméno mezi vyvolenými. „Užíval jsem si už to, že mě vzali. A když jsem se ocitl na soupisce a hrál jsem, bylo to krásné. Ale zpočátku jsem byl nervózní. Člověk hokejově zraje a postupně jde za svým cílem, který se teď plní. I děti k tomu pomohly," říká.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Jeho potomkům jsou tři a rok, starší syn už s nadšením fandí u televize a poznává tátu. „Asi je sen každého otce, aby syn byl do toho zapálený. A je nádherné, že když přijdete domů a on vám skočí kolem krku, že jste dal gól nebo hrál dobrý zápas."

Tak snad za dva týdny skočí na tátu, aby ho ocenil za medaili z mistrovství světa...

Kdo je podle vás nejlepším českým útočníkem dosavadního průběhu MS v hokeji?
Ondřej Beránek
0,9 %
Roman Červenka
44,1 %
Jiří Smejkal
0,6 %
Filip Chlapík
0,6 %
Dominik Kubalík
12,2 %
Jakub Flek
1,5 %
Lukáš Sedlák
30,1 %
Jiří Černoch
0,8 %
Michael Špaček
0,7 %
Martin Kaut
0,5 %
Daniel Voženílek
3,6 %
Vladimír Sobotka
0,8 %
Filip Chytil
2,9 %
David Tomášek
0,7 %
Celkem hlasovalo 18093 čtenářů.

Reklama

Související témata: