Hlavní obsah

Nula je další malé plus, říkal Vejmelka. Do reprezentace došel nezvyklou cestou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stockholmském ledě prožil parádní víkend. Při sobotním vítězném debutu proti úřadujícím olympijským vítězům neměl moc práce, z 12 finských střel propustil do sítě jedinou. Chytal tak i o den později a druhé vystoupení v reprezentační brance Karel Vejmelka ozdobil čistým kontem podepřeným 33 úspěšnými zásahy.

Foto: Profimedia.cz

Český gólman Karel Vejmelka se rozchytává. Archivní foto

Článek

Vejmelka došel směrem k reprezentaci docela nezvyklou hokejovou cestou. Dřív totiž chytal v NHL než za národní tým, což před ním v české historii předvedl jen Michal Neuvirth. „Musím říct, že jsme si oba zápasy moc užil. Hráli jsme výborně, pokaždé našli cestu k vítězství a ta nedělní nula je další malé plus," vykládal pro Radiožurnál gólman, jehož zásluhou nedostala česká reprezentace od Švýcarska po 11 letech gól.

V přímém souboji o prvenství na Švédských hrách přitom brankář Arizony musel jen v první třetině předvést třináct zákroků, což bylo víc než o den dřív za celých šedesát minut. „Z Arizony jsem zvyklý úplně na jinou práci, takže pro mě bylo docela zvláštní, jako málo puků dostali Finové až ke mně. Byl jsem ale z našich kluků nadšený, že dokázali spoustu střel zblokovat a hráli perfektně dozadu," říkal v obráceném gardu chytající Vejmelka.

Oceňoval precizně dodržovaný systém českého týmu, který se snažil držet pozice. Přesto gólman v duelu Švýcary čelil brejkům Riata i Fory, ale oba likvidoval s jistotou a stoickým klidem. „Od toho v brance jsem, abych taky něco zastavil. Těší mě, že se nám takhle povedl poslední turnaj před mistrovstvím, ale musíme jako tým pracovat dál a ještě vyladit detaily. Každopádně jsme si nemohli přát lepší zakončení přípravy, ale nemůžeme se nechat ukolébat, protože to hlavní nás teprve čeká v Tampere," mínil pro Českou televizi. „Díky zkušenosti v NHL jsem už věděl, jak se nachystat na dvě utkání během dvou dnů," dodal.

Sám si zvykal hlavně na komunikaci se spoluhráči i na evropské rozměry kluziště. „Zastavování puků za bránou byl pro mě největší rozdíl, je to tady k mantinelu o dost dál než v Americe. Není to pár cenťáků, ale dvacet třicet čísel, takže musím udělat dva kroky navíc," vysvětlil pro ČTK Vejmelka, který byl při své nováčkovské sezoně v zámořské lize nejvytíženějším českým gólmanem s 52 zápasy.

Výkony ve Stockholmu si Vejmelka řekl o post jedničky pro mistrovství světa. „Těžko říct, Mára Langhamer taky zachytal ve čtvrtek proti Švédům výborně. Může nám to oběma před šampionátem jedině dodat sebevědomí. Trenéři nám pro Tampere zatím role neurčili, ale je v podstatě jedno, kdo v bráně bude, hlavně když dokážeme dál vyhrávat," řekl 27letý český gólman. Vejmelka si vysloužil i pochvalu od kouče. „Nechci ale brankáře nijak číslovat. Pro šampionát potřebujeme tři gólmany a tři s námi pocestují do Tampere. Víc k tomu teď říkat netřeba," sdělil pro Českou televizi trenér Kari Jalonen.

Reklama