Hlavní obsah

Ostuda. Dostanou zlato i švédští rozhodčí? Kanada cítí po porážce ve finále křivdu

Finále hokejového mistrovství světa nabídlo velké drama s vítězným koncem pro domácí Finy, zároveň přineslo minimálně dvě kontroverzní rozhodnutí švédských rozhodčích, která měla na výsledek bitvy o zlato zásadní vliv. A poražení Kanaďané se s verdiktem sudích jen těžko smiřovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih finálového zápasu Finsko - KanadaVideo: SPORT.CZ

 
Článek

Před finálovým duelem měli paradoxně ze švédské dvojice rozhodčích Mikael Nord a Linus Öhlund obavy Finové, protože si dobře pamatovali velkou chybu prvního jmenovaného z MS před sedmi lety, kdy nesprávně vyloučil Lea Komarova.

Sudí se nakonec znovu dostali ve finálovém duelu do centra pozornosti, ale tentokrát si na jejich počínání stěžovali především soupeři Finů z Kanady.

První kontroverzní verdikt arbitrů vrátil Suomi do hry. Poslali totiž Kanadu na začátku třetí třetiny do tří, když podle nich Cole Sillinger trefil vysokou holí Mira Heiskanena. Jenže opakované záběry prokázaly, že se Fin trefil hokejkou do obličeje sám.

"Jsem hořkej, rozhodčí měl nechat kluky, ať to vyhrají hokejem," říká ve studiu Příklep EXTRA Radek DudaVideo: Sport.cz

Dvojnásobnou početní výhodu rychle využil Mikael Granlund, který záhy, stále ještě v početní výhodě, skóre finále otočil. Kanaďanům se navíc při inkasovaném gólu zranila brankářská jednička Chris Driedger.

„Záhadný trest ostře otočil průběh finále," podivovali se komentátoři kanadské televize TSN.

Sudí poté zazmatkovali při uznání gólu Kanady na 2:3, kdy nejprve prohlásili, že neplatí, a až po dalších debatách uznali, že po prozkoumání videa branka platí.

Nejdiskutovanější moment ale přišel v prodloužení, kdy byl vyloučen Thomas Chabot za hákování Hannese Björninena. Hokejku mezi nohama finského hráče sice měl, ale soupeř pád notně přifilmoval. Sakari Manninen následně v přesilovce celé finále rozhodl.

„To je k vzteku. Tvrdě celý zápas dřete, a pak se to rozhodne takhle? To naštve. Věděli jsme před turnajem, že tady budou trochu jiná pravidla, ale tohle je příliš. Je to frustrující," čertil se v rozhovoru pro TSN Pierre-Luc Dubois.

„Bylo úplně jasné, že ten kluk tam sebou plácnul. Ale na druhou stranu tam moje hokejka byla. Dostal jsem se do téhle pozice sám. Je to hokej a věci se stanou hodně rychle. Myslím ale, že se všichni shodneme, že to bylo dost nafilmované," vracel se ke klíčovému momentu sám autor zákroku Chabot.

Mnohem ostřeji se vyjádřil k dění na ledě ještě během zápasu bývalý kanadský obránce Marc Methot. „Doufám, že zlatou medaili by dostali i švédští rozhodčí, když Finové vyhrají," napsal na Twitter. Pod video TSN o zápasu k rozhodujícímu momentu finále pak napsal: „Ostudné."

Nad verdikty sudích se podivovali i v jejich vlasti, ve Švédsku. Zejména pak nad vyloučením Sillingera. „Tohle možná rozhodlo celý zápas," napsal komentátor listu Aftonbladet Mats Wennerholm.

„Byla tam divná vyloučení. Heiskanen se trefil holí do obličeje sám. Tohle neměl být trest. Kdyby se rozhodčí rozhodl dát 2+2 minuty, mohl se jít pak podívat na video a viděl by, že to žádný faul nebyl," vysvětloval expert televize TV6 Erik Granqvist.

Možná překvapivě se objevila kritika a pocit křivdy i z finské strany. „Rozhodčí Kanadě odpustili hned několik vyloučení. Neodvážili se pískat," stěžoval si třeba v deníku Ilta-Sanomat bývalý hráč a kouč Veli-Pekka Ketola.

ALL STARS hokejového MS podle Sport.czVideo: Sport.cz

Reklama

Související témata: