Hlavní obsah

Pastrňák proměnil celé MS, píší ve Finsku. Češi mají největší hvězdu! Dělá si, co chce, žasnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úžasná lehkost a zároveň ničivá síla přilétly s Davidem Pastrňákem ze zámoří do finského Tampere, kde bostonský snajpr dokázal radikálně proměnit projev i rozpoložení české hokejové reprezentace. Jeho řádění proti Lotyšsku (5:1) vzbudilo v dějišti mistrovství velké pozdvižení. Nadšenými reakcemi na výkon českého forvarda nešetří ani severští experti a novináři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

„Nejlepší individualitu na mistrovství má teď jednoznačně český tým. Hvězda vlétla na led a jezdila zprava zleva, a to ani nehrála na plný plyn. To není rozhodně výsměch Lotyšsku, nebo argument, že tým, který pořádně zatápěl Finům (Suomi vydřeli výhru 2:1), je banda lůzrů. Hovoří to jen o tom, jak český tým, a obzvlášť jeden hráč, ve čtvrtek dominoval," píše ve svém komentáři Anssi Karjalainen z finského listu Iltalehti.

„Jen o 24 hodin dříve Pastrňák dorazil s báglem Bostonu Bruins přes rameno. A hned ve své první třetině si po boku Davida Krejčího a Romana Červenky dělal proti Lotyšům, co chtěl. Prakticky kdykoliv se Pastrňák dotkl puku za červenou čarou, byla z toho gólová šance pro Čechy," popisuje autor drtivou převahu Čechů, která skončila výhrou v první třetině 5:0.

Že přijede David Pastrňák z NHL a bude na MS dominovat? Není to pravda, říká Jaromír JágrVideo: Sport.cz

„Švédsko nemá na turnaji svá největší esa z NHL. O pozici největší hvězdy MS se dosud přetahovali Kanaďan Thomas Chabot a Fin Miro Heiskanen. Matt Barzal a Mikael Granlund byli rovněž ve skupině top hráčů. Pastrňákův příjezd ale zcela změnil situaci. Nejlepší individualitu teď mají Češi a není přehnané předpokládat, že budou teď nejtěžším soupeřem. A velkým favoritem turnaje," pokračuje.

Podobně o přestavení kanonýra s číslem 88 referuje deník Ilta-Sanomat. „Poslední posila Čechů z NHL ukázala svoji úroveň hned ve svém prvním zápase na MS. Superstar z Bostonu zapálila v českém týmu po rozporuplném začátku turnaje zcela nový oheň," píše list.

Vyzdvihuje také přirozenou uvolněnost, která z 25letého rodáka z Havířova doslova sálá. Tou nešetří ani mezi novináři. Těm místním se klidně přiznal, že chce ochutnat místní finská piva.

PŘÍKLEP EXTRA - Hokejové studio k zápasu Česko - Lotyšsko

„Miluju pivo. Zavolám Tuukkovi (Raskovi, bývalé brankářské opoře Bostonu) a zeptám se, které z těch finských je nejlepší," cituje Ilta-Sanomat odpověď, kterou Pastrňák s úsměvem pronesl.

Jeho slovům se smál i kouč Kari Jalonen, jehož se žurnalisté ptali, zda hvězdnému útočníkovi ochutnávku piva povolí. „Ano, má to povolené. V Česku jsem pár měsíců už pracoval a musím říct, že jejich pivo je lepší než naše," vracel se kouč národního týmu ke svému angažmá ve Lvu Praha.

Finy souboj s českým týmem teprve čeká v úplném závěru skupiny. To Švédové mají už tenhle zápas vítězně za sebou (5:3) a nejspíš jsou hodně rádi, že se konfrontaci s Pastrňákem prozatím vyhnuli.

„Češi byli před šampionátem považováni za kandidáty na zlato. Jenže porážka od Tre Kronor a následný krach s Rakouskem přinesly v jejich zemi hodně truchlivé novinové titulky. K tomu se navíc přidala aféra s Dominikem Simonem, který napadl spoluhráče a poroučel se domů. Před zápasem s Lotyšskem tak panovala spousta pochybností. Jenže pak se do toho vložil Pastrňák a totálně dominoval," popisuje zvrat v Jalonenově celku švédský deník Aftonbladet.

„Vedle toho, co předvádí na ledě, také dokázal dát celému týmu srdce. Pastrňák přináší mnohem víc než góly a asistence," všiml si expert televize Viaplay a bývalý hráč NHL Mattias Norström.

Reklama

Související témata: