Hlavní obsah

Prázdných tribun v Ostravě se Bříza nebojí. Díky Slovensku máme dva domácí týmy, uvedl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelých dvě stě dní zbývá do úvodního buly hokejového mistrovství světa, které bude příští rok v květnu znovu po devíti letech hostit Praha a Ostrava (10. až 26. května 2024), kde budou ve skupině B velkým tahákem reprezentace Slovenska a nováček z Polska.

Foto: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024

Maskoti hokejového MS 2024 Bob a Bobek

Článek

Hala i město budou podle člena organizačního výboru světového šampionátu Petra Břízy na příval tamních fanoušků, kteří to nebudou mít do Ostravy daleko, dobře nachystané. „Naší obrovskou výhodou je, že díky Slovensku máme dva a s nováčkem z Polska vlastně skoro tři domácí týmy,“ radoval se Bříza, že zájem o vstupenky na hokejové zápasy je v obou městech obrovský.

Veřejný prodej části denních vstupenek pořadatelé zahájili 10. října a během pár hodin hlásili vyprodáno. „Tradičně je velký zájem o zápasy Česka a Slovenska. Čísla jsou skvělá, jsme s prodejem lehce za polovinou. A pořád je šest měsíců před námi,“ uvedl Bříza.

Spoustu lidí přicestuje podpořit nováčka šampionátu. „Jižní Polsko je hokejový region, je tam spousta bašt a měli obrovskou radost, že po dvaadvaceti letech postoupili. A musím říct, že já taky. Dlouhodobě máme velmi dobré vztahy, pomáháme jim i v rámci soutěží, šestnáctku osmnáctku mají v našich soutěžích. Je fajn, že se vrátili do elitní skupiny,“ prohlásil Bříza.

Skupiny MS 2024

Skupina A – Praha Aréna

Kanada, Finsko, Švýcarsko, Česko, Dánsko, Norsko, Rakousko, Velká Británie

Skupina B – Ostrava Aréna

USA, Německo, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Kazachstán, Polsko

Další vstupenky už na jednotlivé zápasy půjdou do prodeje v lednu. „Máme přísliby, že jak kanadský, tak americký tým v Ostravě by měly přivézt velké hvězdy z NHL, proto je předpoklad, že po oznámení nominací se zájem zase zvedne,“ uvedl Bříza, který věří, že i při méně atraktivních zápasech nebudou haly prázdné, jak se tomu děje v jiných zemích.

V Ostravě kromě Slovenska a Polska budou hrát ještě Lotyši, Švédi, Němci, Američané, hráči Kazachstánu a Francie. A Bříza má řešení, jak naplnit halu v případě, že by nějaké vstupenky zůstaly neprodané. „Lístky nabídneme školám a v hlavě mám také unikátní projekt, kterým je spolupráce s Univerzitní hokejovou ligou, která za poslední roky udělala obrovský skok dopředu,“ nastínil Bříza.

Ostrava i kraj podpoří šampionát 30 miliony korun, dalších dvacet půjde na opravu haly

V hale, která se po dobu šampionátu přejmenuje na Ostrava Aréna, sám ještě chytával. „Já si pamatuji ještě i už neexistující stadion Josefa Kotase, když jsem v roce 1983 začínal. Za bránou celá tribuna stála a řvala „bij!“,“ žertoval bývalý skvělý gólman Bříza.

„Ale ne. Hokejová hala v Ostravě je nadčasová. Prošli jsme ji, viděli jsme i zázemí pro týmy. Jako hráč ji moc dobře znám, je perfektní a dostačující. Potřebuje drobné stavební úpravy, nechci tomu říkat kosmetické, ale vždycky se ta hala musí malinko oživit. Ale to platí pro všechny stadiony. Těm objektům to navíc prospěje,“ naznačil Bříza.

Foto: MS IIHF v ledním hokeji 2024/ Jiří Zerzoň

Petr Bříza, člen organizátorského výboru MS v hokeji 2024

Za opravy především horního parkoviště haly zaplatí město Ostrava podle jejího primátora Jana Dohnala zhruba 20 milionů korun. Dalšími 30 miliony pak město šampionát podpoří. Stejnou částkou přispěje i Moravskoslezský kraj.

„Ostrava má za sebou šampionáty 2004 a 2015, dvacítky v roce 2019, mistrovství v para hokeji. Překonala všechny rekordy, je to sportovní město a spousta věcí je tady díky místním lidem, kteří pomáhají skvěle organizovat Zlatou tretru nebo turnaj v Beach volejbalu jednoduchých,“ uvedl Bříza.

K hladkému průběhu šampionátu budou organizátoři i tak potřebovat zhruba tisíc dobrovolníků. Čtyři stovky budou pomáhat návštěvníkům, týmům i mediím přímo v Ostravě. „Je to velká příležitost, jak si šampionát užít, jak se dostat do blízkosti hokejových hvězd,“ uvedl Jan Kuklík z organizačního výboru. Zájemci se mohou hlásit prostřednictví e-mailu volunteers@2024.iihfworlds.com a uvést, jméno a město, kde by chtěli pomáhat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.