Hlavní obsah

Překvapení v nominaci, Chlapík po ZOH nejede ani na MS! Jalonen vytáhl nového brankáře, kdo další končí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V únoru jeho jméno chybělo na seznamu hráčů pro olympijské hry v Pekingu a útočníka Sparty Filipa Chlapíka se nebude týkat ani druhý vrchol hokejové sezony, mistrovství světa v Tampere a Helsinkách. Nejproduktivnější hráč základní části i play off extraligy se do 25členného kádru finského trenéra Kariho Jalonena nevešel.

Vyřadit Chlapíka bylo těžké, přiznává Kari Jalonen. Počítá pro MS s dalšími posilami z NHL? Video: Sport.cz

 
Článek

„Viděl jsem ho ve spoustě zápasů Sparty a vím, že dominoval extralize. Ale museli jsme se rozhodnout, kdo bude chodit na přesilovky a v nich jsme mu to místo prostě nenašli," vysvětlil Jalonen hlavní důvod Chlapíkova opomenutí.

Jalonen nominaci oznámil na Letišti Václava Havla bezprostředně po příletu ze Stockholmu, kde jeho svěřenci ovládli bez porážky Švédské hokejové hry a navázali tak na triumf z Českých her z minulého týdne. Poprvé v historii tak vyhráli dva turnaje seriálu Euro Hockey Tour za sebou.

Nominace české hokejové reprezentace pro MS 2022:
Brankáři:
Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.)
Karel Vejmelka (Arizona/NHL)
Lukáš Dostál (San Diego/AHL)
Obránci:
Tomáš Kundrátek
David Musil (oba Třinec)
David Jiříček (Plzeň)
Michal Jordán (Chabarovsk/KHL)
David Sklenička (Kärpät Oulu/Fin.)
Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.)
Filip Hronek (Detroit/NHL)
Radim Šimek (San Jose/NHL)
Útočníci:
Jiří Černoch
Jakub Flek (oba Karlovy Vary)
Matěj Blümel (Pardubice)
Petr Holík (Brno)
Petr Kodýtek (Plzeň)
David Krejčí (Olomouc)
Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.)
Jiří Smejkal (Pelicans Lahti/Fin.)
Matěj Stránský (Davos/Švýc.)
Michael Špaček (Frölunda/Švéd.)
Hynek Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)
Tomáš Hertl (San Jose/NHL)
Dominik Simon (Anaheim/NHL)
Jakub Vrána (Detroit/NHL)

Kromě Chlapíka byli vyřazeni i obránci Michal Moravčík s Jakubem Krejčíkem, útočníci Ondřej Beránek s Patrikem Zdráhalem a brankář Štěpán Lukeš, místo kterého byl povolán gólman Anaheimu Lukáš Dostál. Ten v aktuálním ročníku NHL odchytal za Kačery čtyři duely, dalších 40 přidal v základní části na farmě za San Diego Gulls, které bylo v pátek vyřazeno z play off AHL.

V nominaci tak jsou tři brankáři, osm obránců a 14 útočníků. Hned 17 hráčů z pětadvaceti nominovaných již ve své kariéře na MS startovalo. Zkušenost se šampionátem nemají jen všichni tři gólmani (Vejmelka, Langhamer, Dostál), beci Jiříček se Ščotkou a forvardi Černoch, Holík a Kodýtek.

Naopak útočníci Červenka s Krejčím zažili poslední české medaile z MS - bronz v roce 2012, Červenka je navíc mistrem světa z roku 2010 a čeká ho už devátý světový šampionát. Kouč Jalonen s generálním manažerem Petrem Nedvědem budou ještě vyčkávat na možné posily z NHL, které se svými týmy vypadnou v 1. kole play off NHL.

Největší zastoupení má v 25členném kádru domácí extraliga (9 hráčů), následovaná NHL (6), finskou ligou (4), švédskou a švýcarskou (po 2) a KHL s AHL (po 1). Na MS jede i sedm hráčů, kteří absolvovali celou šestitýdenní přípravu na šampionát (obránci Jiříček, Ščotka, Jordán) a útočníci (Černoch, Flek, Kodýtek a Holík).

„Výsledky na posledních dvou turnajích Euro Hockey Tour byly dobré, ale hlavní je, že jsme získali sebevědomí a funguje systém, kterým bychom chtěli hrát. Ve Stockholmu jsme porazili tři týmy (Švédsko, Finsko, Švýcarsko) a každý z nich hrál trošku jinak. Stejně jsme ale vždy našli cestu k vítězství, což je před MS dobrý test," pochvaloval si Jalonen a těší jej, že žádný z hráčů neodletí do Tampere ani s menším zraněním.

Záznam: Oznámení nominace na MS v hokeji

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Reprezentace odletí do Finska ve středu 11. května. Do šampionátu vstoupí v sobotu zápasem proti Velké Británii. Postupně pak ve skupině B v Tampere narazí ještě na Švédsko, Rakousko, Lotyšsko, Norsko, Spojené státy americké a Finsko.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články