Hlavní obsah

Přemotivovaní Slováci, Čechům šlo o zdraví. Velká divočina, žasl Voženílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že derby se Slovenskem už pro současnou generaci nemají takový náboj jako pro tu, která ještě zažila federální časy? Úvodní vystoupení české hokejové reprezentace na světovém šampionátu v Rize tomu moc neodpovídalo. V první třetině pátečního duelu to totiž vypadalo, že relativně mladý tým kanadského kouče Ramsayho je dost často přemotivovaný...

Foto: David Taneček, ČTK

Drsný zákrok Patrika Kocha na Filipa Chlapíka rozhodčí jako faul nevyhodnotili.

Článek

Riga (od našeho zpravodaje) - „Docela velká divočina," pokyvoval hlavou Daniel Voženílek, který zápas sledoval jen z tribuny, protože se trenérům zatím nevešel na soupisku.

Už čtvrtá minuta napověděla, že utkání bude hodně vyhrocené. Když se před brankou Škorvánka strhla hromadná potyčka, hlavní rozhodčí Fernandez z USA a Schrader z Německa překvapivě vyloučili jen Filipa Chytila, přestože toho zezadu bezohledně srazil k ledu Marek Hrivík. A Češi v následném oslabení poprvé inkasovali.

Foto: David Taneček, ČTK

Rozhodčí tlumí vášně před slovenskou brankou. Po vyloučení Filipa Chytila Češi inkasovali první gól.

Ve 13. minutě zase Patrik Koch drsně poslal k ledu Filipa Chlapíka, když trefil ramenem hlavu českého forvarda. Slovenský bek Vítkovic sice ruce nezvedl, jenže bylo evidentní, že zájem hrát puk nemá žádný. Verdikt sudích? Dvě minuty za hrubost pro Michala Kempného, jenž Kocha naháněl po ledě a chtěl se mu pomstít, jenže ten o jakoukoliv bitku nejevil zájem.

„Toho hráče dobře znám, v extralize tohle dělá pořád. Jako hráč vnímám dobrej hit, v sezoně to vídáme často, když hrajeme proti Vítkovicím. Říkáme si, že musíme být opatrní, že to Patrik dělá," řekl Voženílek.

„Neviděl jsem to ještě opakovaně, ale v první chvíli mi to přišlo jako čistý hit. I když těžko říct, jestli šel na hlavu," pokračoval Voženílek.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Dominik Kubalík (vlevo) při ostrém střetu s Richardem Pánikem ze Slovenska.

Český tým ale v následném oslabení srovnal na 2:2 a ulevit se muselo zejména brankáři Šimonu Hrubcovi, jenž si druhý gól Slováků vstřelil sám, když si chtěl kotouč přihrát holí pod lapačku, jenže zamířil mezi betony...

V úvodním dějství pak přišel ještě jeden kontroverzní moment. Vicemistr české extraligy s Hradcem Králové Mislav Rosandič zasáhl v 19. minutě kolenem pravé koleno Jiřího Černocha, který se v bolestech svíjel na ledě. Rozhodčí po přezkoumání videozáznamu udělili Rosandičovi trest na pět minut a do konce utkání, dlouhou přesilovku přetavil Sedlák svým druhým zásahem v gól na 3:2.

V tu chvíli ovšem Čechy stejně tak zajímal zdravotní stav Černocha, k němuž na led ihned vystartoval doktor Chochola. A když útočník Karlových Varů opouštěl led jen podepřený o spoluhráče Kempného s Flekem, nevěstilo to nic dobrého.

„Tohle bylo hodně nepříjemný a podobné zákroky v hokeji nechceme. Doufám, že bude Čeče v pořádku," přál si Voženílek.

Leckoho totiž napadlo, že pro Černocha dost možná skončil nejen zápas, ale i celý turnaj. O to příjemnější pak byl na startu druhé třetiny pohled na ledovou plochu, když na ní pracant ze čtvrté formace nechyběl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.