Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Placka je doma! Obrovské vítězství ducha, ať si kluci užijí sklizené ovoce, říkají experti

Aktualizováno

Parádní obrat a nejdelší čekání na cenný kov pro českou hokejovou reprezentaci skončilo! Národní tým prohrával s USA o dvě branky, ale díky parádní třetí třetině skóre otočil a zvítězil vysoko 8:4. V pořadu Příklep EXTRA na Sport.cz hodnotili souboj o bronz v roli expertů bývalý útočník Radek Duda a hokejový redaktor Sport.cz Jan Škvor. „Obrovské vítězství ducha. Po sobotě být takhle dole, prohrávat s USA 1:3 a takhle otočit… Klobouk dolů. Ukazuje to, že mužstvo opravdu hrálo jako jeden tým,“ oceňoval Škvor.

PŘÍKLEP EXTRA: Hokejové studio k zápasu ČESKO - USA o bronzVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Úvodní třetina se českému týmu nepovedla. „Do prvního gólu to nebylo špatné. Na Američanech ale byla vidět velká chuť chodit do brány, rázem to bylo 0:2. Díky krásné akci jsme snížili. Vyhráli jsme válku o puk v rohu a Jirka Černoch se trefil," hodnotil Duda. Čeští reprezentanti se při hře pět na pět prosadili po dlouhých 237 minutách.

Jenže 13 sekund před první sirénou přišla tvrdá rána. USA se prosadily při vlastním oslabení. „Přijde mi, že tým je psychicky nevyrovnaný. Zase inkasovaný gól v závěru třetiny, navíc při přesilovce. Jsem zvědavý, jak to s kluky zamává," říkal Škvor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu o bronz Česko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Ve druhé části však přišla kýžená kontaktní trefa. „Je tam více pohybu a větší touha dát gól. Zase jsme se prosadili při hře v rovnovážném počtu. Obránce konečně dostal puk na bránu a Smejkal si našel dorážku. Takové špinavé a ošklivé branky potřebujeme," uvědomoval si bývalý útočník.

Duda oceňoval i výměnu gólmanů. Karla Vejmelku od druhé třetiny nahradil Marek Langhamer. „Dobrý tah od trenérů. Hráči se díky tomu zvednuli," mínil. Druhý z expertů doufal, že i díky nečekané změně čeští hokejisté ztrátu stáhnou. „Věřím, že kluci na ledě nechají všechno, vyburcují se a utkání otočí," komentoval Škvor.

A to se opravdu povedlo. Trenér Kari Jalonen vyměnil Davida Pastrňáka s Matějem Blümelem a Češi třemi góly během tří minut rychle otočili skóre. „Kouč sebral odvahu, vzal odpovědnost na sebe a udělal jednu změnu. Rázem celý tým ožil a rozkvetl. Byla to řetězová reakce," popisoval Duda.

Národní tým přidal i další góly, zvítězil 8:4, a získal tak medaili po dlouhých deset letech. „Vidět čirou radost na Davidu Pastrňákovi a dalších borcích, to klukům nejde nepřát," usmíval se redaktor Sport.cz. Pastrňák jel už na čtvrtý světový šampionát, cenného kovu se dočkal poprvé.

O stavu české reprezentace a českého hokeje. Příspěvek z pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

A jak experti hodnotili celý šampionát? „Bronz je podle mě strop. Tým na víc neměl. Když si vezmeme zápasy se Švédy, s Finy nebo Kanadou, tak lépe jsme dopadnout nemohli," hodnotil Škvor. „Kluci odvedli parádní práci. Někteří z nich strávili s reprezentací dva měsíce. Byli bez rodin, měli to těžké. Tak teď to snad parádně oslaví a užijí si sklizené ovoce," usmíval se Duda.

Poslední díl pořadu Příklep EXTRA na Sport.cz je na programu k finálové bitvě Finska s Kanadou. Duel o zlato začíná v 19:20, hokejový pořad Sport.cz už o dvacet minut dříve. V roli expertů budou utkání hodnotit před začátkem, po třetinách i po skončení bývalý útočník Radek Duda a útočník Lukáš Radil.

Reklama

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8