Hlavní obsah

Proč nehrál Kämpf? Nechtěli jsme riskovat, líčí Rulík. Kaňkou na výhře byla oslabení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Excelentní první formace zařídila vítězství 4:1 nad Velkou Británií, kouč Radim Rulík však jednotlivce vyzdvihovat nechtěl. „Byl to týmový výkon, kterým se chceme prezentovat celý turnaj,“ prohlásil po dalším duelu domácího mistrovství světa. Jak se rozhodoval ohledně zařazení Martina Nečase do sestavy, proč nehrál David Kämpf a jak by se hodil příjezd Davida Pastrňáka a Pavlem Zachou z Bostonu?

Radim Rulík po zápase s Británií chválil první lajnu i Martina Nečase a oznámil, kdo tým opouštíVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak vám pomohlo, že jste už po pěti minutách vedli 2:0?

Vstup byl výborný. První lajna hrála dominantně v úvodní třetině, zařídila ty dva góly. Úvodní třetina byla velmi dobře sehraná, škoda, že jsme nedali víc branek, protože jsme měli územní převahu. Britský brankář podal výborný výkon. Ve druhé třetině už náš výkon nebyl takový, ale vlastně znovu první formace dala dva góly, důležitý byl ten z přesilovky. Potom už jsme si to pohlídali. Celkově to byl zápas, který jsme měli pod kontrolou.

Jedinou kaňkou je možná pět oslabení?

To je věc, na které musíme jednoznačně zapracovat. Do dalších utkání bychom chtěli být tým, který bude mít stejně nebo méně oslabení než soupeř.

A gól při přesilovce soupeře jste inkasovali takřka totožný jako proti Dánsku, po přihrávce do prázdné branky.

Rozebíráme to pořád. I když si vysvětlíme, jak to má být, ne vždycky to potom na ledě tak je. Takže si myslím, že je to pro nás poučné.

Sestřih zápasu Česko – Velká BritánieVideo: Česká televize

Čtyřmi asistencemi se blýskl kapitán Roman Červenka. Co říkáte na jeho výkon?

Nechci mluvit o jednotlivcích. Každý zápas je jiný, jednou se daří jednomu víc, potom druhému. Roman čtyři body, Lukáš Sedlák dvě branky. Jenom to dokresluje, že jim zápas vyšel. Ale pokaždé je to jinak. Předtím to byly jiné formace. Takže to nebudeme vyzdvihovat. Aby to nebylo nepříjemné klukům, kteří tam padali do střel a gól nedali. Ale celkově to byl týmový výkon podpořený produktivitou první formace. Týmovým výkonem se chceme prezentovat celý turnaj, hlavně do těch klíčových utkání, která budou zásadní.

Poprvé nastoupil Martin Nečas, který přiletěl do Prahy teprve v sobotu dopoledne. Rozhodl se sám?

On si to přál. A my jsme měli stejný názor. Takže jsme se shodli a jen jsme určili, kam ho zařadíme do sestavy.

Po první třetině na mě sedla únava, přiznává Martin Nečas. Ale jsem rád, že jsem zápas odehrál a rozjezdil nohy Video: Sport.cz

Dali jste mu šanci i na oslabení, která letos v Carolině nehrál. Chtěli jste, ať se víc rozjezdí?

Ne, jenom jsme to zkusili. Protože říkal, že oslabení dřív hrál. Samozřejmě jsme věděli, že je letos nehrál. Zkusili jsme to, potom jsme od toho upustili. Pokud budou všichni zdraví, Martin oslabení hrát nebude.

Chyběl David Kämpf. Bylo to z důvodu následků naražení na mantinel v pátečním duelu s Rakouskem?

Ano. Vysvětlil jsem mu, jakou má pozici na týmu. A domluvili jsme, že bude lepší, když si odpočine. Doporučil jsem mu to. Aby neriskoval, protože ho budeme potřebovat v utkáních, kdy půjde o všechno.

Zákrok na Davida Kämpfa při zápase s RakouskemVideo: ČT sport

Kdo z náhradníků mimo soupisku tým opustí?

Padlo to na Michala Kovařčíka. Pro hráče do pole můžeme mít 22 akreditací, takže v tuhle chvíli opustí tým.

Nadějně vypadá příjezd dvojice z Bostonu Davida Pastrňáka i Pavla Zachy. Jaká je to pro vás zpráva?

Když všechno dobře dopadne, takže nejenom my, ale celý tým, hráči, realizák, budeme rádi, že budeme mít takové top hráče NHL v týmu.

Opravdu jste odolal a v noci jste se na Boston nedíval, abyste nepřinesl „smůlu“?

Nedíval.

Roman Červenka zmiňoval, jak je tým charakterově silný, že v klidu přijme zásahy a změny. Jak to vidíte?

Souhlasím. Samozřejmě to doplňujeme o hráče, kteří hrají na týmech první dvě lajny v NHL. Takových hráčů už moc nemáme. To samozřejmě každý ví a respektuje. Máme nějakou představu, jak sestavu poskládáme, a uvidíme, jak to bude fungovat.

S Pastrňákem jste se potkal během léta, i jste za ním vyrazil během inspekční cesty. Jak je důležité, že ho znáte osobně?

Nekoukám na sebe, jestli je to důležité. Koukám na tým. Ale je dobré, že jsme se už trošku poznali. Nemyslím hokejově, ale osobně. Takže to bude trošku snazší, než kdybychom se vůbec neznali.

Jaký bude pro tým program během volné neděle?

Odpočinek, regenerace, recovery, příprava, koncentrace.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.