Hlavní obsah

SESTŘIHY: Kanada i USA splnily povinnost. Němcům stačil jediný gól, Češi kralovali

Aktualizováno

Ani ve čtvrtek nezůstal hokejový fanoušek ochuzen o další porci čtyř zápasů ze světového šampionátu ve Finsku. Svůj duel zvládly favorizované Spojené státy, které si poradily s Velkou Británií 3:0. Tři body slaví i Německo, kterému stačila jediná trefa k vítězství nad Dánskem. Klidnou výhru slaví český tým, který porazil Lotyšsko 5:1. Kanada si poradila 6:3 s Kazachstánem a je v čele skupiny A.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Utkání mezi Dánskem a Německem mělo začít v 15:20, kvůli požáru v hale však byl začátek odložen na 17:00. Fanoušci i novináři byli z haly evakuováni.

"V Helsinki Ice Hall došlo k malému požáru. Aréna byla zcela evakuována a přivolána záchranná služba. Požár je nyní zcela uhašen a všichni jsou v pořádku, nikdo nebyl zraněn. Celou situaci vyhodnocujeme," uvedli organizátoři.

Zápas, který tak začal o hodinu a čtyřicet minut později, nakonec přinesl větší štěstí hokejistům Německa. Ti si na světovém šampionátu připsali třetí výhru v řadě, když si poradili s Dánskem 1:0.

Opatrný zápas bez větších šancí rozhodla 33. minuta, ve které se prosadil v přesilové hře Michaelis. Seveřané už odpovědět nedokázali, jejich pokusy končily na pozorném Grubauerovi a Německo tak mohlo slavit těsnou výhru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Německo - DánskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Američané překvapení nedopustili

Hokejisté Spojených států se s bojovnou Velkou Británií dlouho trápili. Do vedení se dostali až téměř v polovině utkání, kdy se prosadil Meyers. Definitivní jistotu získal favorit na začátku závěrečné části. Během úvodních čtyř minut se dvakrát prosadil z přesilové hry Bellows a Spojené státy šly do vedení 3:0.

Britský soubor se gólově neprosadil, Swayman si tak v brance zámořského celku připsal čisté konto. Velká Británie zůstává po čtyřech zápasech na posledním místě skupiny B s jedním bodem, Spojené státy jsou třetí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Velká Británie - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Český uragán v první třetině

Vstup jako z říše snů měli čeští hokejisté do zápasu proti Lotyšsku. Po brankách Hynka Zohorny, Romana Červenky a Michaela Špačka vedli svěřenci Kariho Jalonena v 7. minutě už 3:0 a jasně diktovali tempo hry. Národní tým nechal soupeře deset minut vydechnout, poté však znovu udeřil.

Úvodní trefu na šampionátu si připsal Tomáš Hertl, pozadu nezůstala ani největší hvězda českého týmu David Pastrňák, který si hned ve svém úvodním utkání připsal první branku a uzavřel tak skóre první třetiny na 5:0.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Ve druhé části branka nepadla, na začátku třetí části se poprvé prosadili Lotyši, čisté konto pokazil Vejmelkovi bývalý útočník Sparty Arturs Kulda. I přes řadu dalších šancí český tým branku nepřidal a připsal si tak druhé vítězství, když porazil Lotyšsko 5:1.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští hokejisté se radují z branky

Kanada obracela s Kazachstánem

Kanadští hokejisté mají na MS další výhru, když si poradili s Kazachstánem 6:3. Javorové listy se proti outsiderovi skupiny ale pořádně zapotily, protože v utkání hned dvakrát prohrávaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Kanada - KazachstánVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Ještě v úvodní třetině ale Kanaďané duel otočili góly Bathersona a Lowryho. Když v druhé třetině přidal další branku Severson, vypadalo to, že zámořský tým míří za výhrou.

Přesto se ve třetí třetině Kazachstánu podařilo utkání ještě zdramatizovat brankou Savitskyho. Jejich snahu ale definitivně zlomil Cozens. Obhájci titulu i počtvrté naplno bodovali a posunuli se do čela skupiny A o skóre před Švýcary.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Německo - Dánsko 1:0
Branky: 33. Michaelis
Kanada - Kazachstán 6:3
Branky: 4. Cozens, 15. Batherson, 18. Lowry, 33. Severson, 52. a 60. Cozens - 3. Petuškov, 13. Šesťakov, 48. Savitski
Skupina B (Tampere):
Velká Británie - USA 0:3
Branky: 29. Meyers, 41. a 44. Bellows
Česko - Lotyšsko 5:1
Branky: 5. Zohorna, 5. Červenka, 7. Špaček, 17. Hertl, 19. Pastrňák - 42. Kulda

Reklama