Hlavní obsah

Reprezentace střeží tajemství. Na Švédsko však vyrazí se změnami v sestavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímo z Tampere (Od našeho zpravodaje) -

Zůstával tajemný jak hrad v Karpatech, ale i tak asistent trenéra hokejové reprezentace Libor Zábranský přiznal, že sestava týmu dozná před večerním utkáním se Švédskem změn. Nicméně nejedná se o tahy, které by si vynutila zranění hráčů, ale budou to ryze taktické varianty. A nejspíš se místo Lukáše Dostále objeví v brance Karel Vejmelka, byť to Zábranský nepotvrdil: "Některé věci chceme držet do poslední chvíle pod pokličkou," řekl asistent. Sestavu tak odtajní až hodinu před utkáním (začíná v 19.20).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští hokejisté se radují z úvodní branky utkání

Článek

Těsně po poledni absolvovali hokejisté v Tampere dobrovolné rozbruslení, kterého se účastnila desítka hráčů a dva brankáři. Odehrávala se v suterénní tréninkové hale, kam nemají žurnalisté přístup. I proto nelze odhadovat případné změny v sestavě a ani Zábranský je nechtěl konkretizovat.

"Z taktických důvodů by to nebylo moc moudré. Ale některé změny tam budou," řekl.

Švédsko ale odehrálo sobotní zápas proti Rakousku na tři formace a před nedělním utkáním dopsalo dva útočníky. I tak vedení týmu čeká na posily ze zámoří i na případné finalisty ze švédské ligy, která skončila teprve ve čtvrtek. "Soustředíme se sami na sebe a nebudeme řešit, v jaké sestavě nastoupí soupeř. Jednak je to věc, kterou nemůžeme ovlivnit, jedna naše filosofie je hledět na vlastní hru," uvedl Zábranský.

Zároveň ale přiznal, že okleštěná sestava musí být pro Švédy hodně náročná. "Tím spíš, když hrajete dva dny po sobě. Dle mého je to vážně složité."

S realizačním týmem si ještě v sobotu v noci znovu pustili duel s Brity a mají jasno, co je nutné zlepšit. "Je zřejmé, že těch šest šancí Britů nevyplynulo z jejich hry, ale z našich hokejek. Odevzdali jsme puky po našich chybách a toho je třeba se vyvarovat. Myslím, že na kluky mohlo mít vliv, že šlo o první zápas, první třetinu. Oklepali jsme se z toho, systém hry měnit nechceme," uvedl Zábranský.

Třeba osmnáctiletý novic David Jiříček vyrobil hned v úvodu dvě minely, nicméně nakonec odehrál solidní utkání, které korunoval brankou.

"Kluci musí cítit důvěru a je jedno, kolik mají let. Nemůžeme dopustit, aby se báli hrát s pukem. Davidovi jsem říkal, ať je v klidu. Jsou určitá pravidla, že musí hrát v některých situacích jednodušeji, protože jde o tvořivého beka s obrovskou budoucností. Hokej je hra chyb a já bych z toho velkou vědu nedělal. Vždy říkám klukům, aby už se nedívali na to, co bylo, ale aby hleděli na další střídání. David to zvládl."

Reklama

Související témata: