Hlavní obsah

Rulík: Bylo tam srdce, obětavost a nasazení. A Zacha? Vycítil, že co jsme si řekli, byla pravda

Jaký si přál mít před turnajem tým, takový ve čtvrtfinále světového šampionátu i byl. „Nechali jsme tam v rámci možností vše. Bylo tam srdce, obětavost a obrovské nasazení,“ říkal po vítězném duelu nad Američany reprezentační kouč Radim Rulík.

Všichni tam nechali úplně všechno, těšilo Radima Rulíka. Týmový výkon podpořil skvělý Dostál, který zavřel bránu.Video: Sport.cz

 
Článek

Trenére, takto porazit Ameriku je velká věc, že?

To ano, ale je to velká věc hráčů. Ti byli na ledě. Já měl asi 350 klipů jejich hry, věděli jsme, co od nich čekat, ale potom je třeba hráčům vybrat to podstatné. Chystali jsme se. Odvedli to však kluci na ledě, k tomu vynikající gólman. Skvělé bylo, že jsme si pomohli přesilovkou, ubránili jsme ty jejich. Doteď nedostali gól v oslabení a měli 30 procent využití přesilovky. To byl klíč. A taky skvělý Dostál.

Sestřih utkání USA - ČRVideo: Česká televize

Co k němu říct?

Byl připravený. Mentálně, v hlavě, neudělal jediný zbytečný pohyb. Nejsem úplný specialista na brankáře, ale takhle na mě působil. Oni to cpali zpoza branky, stříleli z rohu, čekali na šťastný odraz. Šlo to do slotu na hráče, co sjížděli. Obránci celkem dobře pracovali hokejkami a soupeř se do nějaké vyložené šance nedostal. A když, tak Lukáš byl ve správném úhlu. Vyšlo mu to.

Varovali jste před brejky a přečísleními. To jste si pohlídali, že?

Neměli ani jeden brejk. Na to jsme hráli. Co jsem četl, byl to tým, který má vytvořit základ na Světový pohár, kam nás nepozvali. O to cennější je, že jsme to zvládli. To vítězství je hráčů. Já jsem rád, ale jsem rád za hráče. Jsem úplně stejný, kdyby se 0:1 prohrálo, nebo 1:0 vyhrálo.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Rozhodl Pavel Zacha. Je to zadostiučinění?

To se musíte zeptat jeho. My jsme od začátku komunikovali, hned jak jsme byli jmenovaní do funkce. Celé je to založené na komunikaci s hráči. Petr Nedvěd byl za Pavlem na podzim, já po Novém roce. Došlo ke schůzce, zájem cítil. Když přijel, byl zařazený na pozici prvního centra, musel cítit, že co jsme si řekli, byla pravda. Že to nebylo jenom nějaké chlácholení a slibování. Říkal, že pokud bude šance, chtěl by reprezentovat. Já jsem rád, protože je ve věku, kdy má mužstvu hodně co dát. V NHL se zlepšuje sezonu od sezony a je pro nás strašně důležitá posila.

Pozměnili jste sestavu, ale zdálo se, že si vše sedlo.

Myslím, že by to takto mohlo být. Mám nějaký styl, zda do to sáhnout, nebo ne. A v tuto chvíli jsem usoudil, že to udělám.

Věříte, že se uzdraví Jakub Flek?

Ráno měl teplotu osmatřicet, takže jsme ho poslali na hotel. Nevím, jak je na tom v tuhle chvíli, ale asi nějaká viróza. Myslím, že pokud to viróza bude, není šance, aby stihl poslední dny. Máme tady další hráče připravené. Do utkání budeme nominovat stoprocentně zdravé.

Jaký bude Švédsko soupeř pro semifinále?

Těžkej! Přivezli hvězdný tým. Chceme se každopádně připravit, abychom podali co nejlepší výkon.

Program semifinále MS:

Sobota 25.5. - Praha

14:20 Švédsko - Česko

18:20 Kanada - Švýcarsko

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.