Hlavní obsah

Šéf IIHF šokoval: Návrat Rusů? Morální zásady při našem rozhodování nebudou hrát roli!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý zavítal do Finska, které přesně za 100 dní začne spolu s Lotyšskem hostit 87. mistrovství světa. Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Luc Tardif při návštěvě Helsinek šokoval. A to v souvislosti s možným návratem Ruska a Běloruska do mezinárodních soutěží. Morální aspekt při rozhodování prý nebude hrát roli...

Foto: Profimedia.cz

Prezident IIHF Luc Tardif během své úterní návštěvy Helsinek.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor ústy svého šéfa Tomase Bacha v posledních dnech a týdnech překvapil názorovým veletočem, že usiluje o zrušení zákazu startu Rusů a Bělorusů na mezinárodních akcí. Sportovce obou zemí je prý ochotný vrátit už na LOH 2024 v Paříži, kde by mohli startovat pod neutrální vlajkou.

Tardif nyní v Helsinkách zmínil předběžné podmínky MOV. Ty zahrnují dodržování antidopingových pravidel v obou zemích stejně jako to, že sportovci nebudou podporovat ruskou válku na Ukrajině, která trvá už přes rok.

„Druhá podmínka nám není zcela jasná. Budou muset sportovci podepsat nějaký dokument, nebo jak to bude? Proto je na polovinu února naplánována schůzka s MOV, na níž budeme vznášet spoustu otázek," řekl Tardif.

Rusové a Bělorusové nemohli startovat už na loňském hokejovém MS, nejinak tomu bude letos na šampionátu v Tampere a Rize. Otázkou je turnaj v roce 2024 v Praze a Ostravě, pro ten by rozhodnutí mělo padnout letos na jaře, neboť IIHF v otázce Rusů a Bělorusů postupuje rok po roce.

„Vždy děláme rozhodnutí s ohledem na bezpečnost hráčů včetně těch z Ruska a Běloruska. Chceme zajistit bezpečnost hráčů, realizačních týmů i veřejnosti. V tom budeme pokračovat i v budoucnu. A rovněž chci ujistit, že nepřijímáme rozhodnutí pod politickým nátlakem," prohlásil Francouz Tardif, jenž v čele IIHF nahradil před rokem a půl Švýcara Reného Fasela.

Foto: Profimedia.cz

Francouz Luc Tardif, šéf IIHF.

„Nedovolíme, aby politický tlak ovlivnil naše rozhodnutí. Musíme zůstat mimo. Pořádáme hokejovou soutěž, neřešíme problémy světa," překvapil Tardif, jemuž byla následně položena konkrétní otázka, zdali při rozhodování o návratu Rusů a Bělorusů budou hrát roli morální zásady.

„Nezahrnuji morálku do našeho rozhodování. Jako člověk mám své vlastní názory, ale jako prezident IIHF musí být rozhodnutí učiněno jinak," řekl Tardif s tím, že chápe účel dotazu.

„Není naším úkolem soudit. Jako lidská bytost mám své vlastní myšlenky, ale musíme se tomu (odsouzení) vyhnout," míní Tardif a zmínil, že ukrajinským hokejovým reprezentacím poskytla IIHF finanční podporu, aby mohly hrát. „Byla to naše účast na pomoci Ukrajině, ale nebudeme dávat rady ohledně války. Jsme sportovní organizace," říká 69letý rodák z kanadského Québeku.

Jeho slova vyvolala ve Finsku vlnu pozdvižení. Veřejně se proti nim ohradil třeba někdejší premiér země Alexander Stubb. „Šlo o jasný nedostatek pochopení vazby mezi politikou a sportem. Výroky, které si představujete jako ,bezpečné‘, nakonec končí jako ,nemorální‘. Rusko bude venku tak dlouho, dokud bude na Ukrajině," uvedl Stubb na Twitteru.

Tardif se pak nechal slyšet, že doufá, že se Rusko a Bělorusko vrátí do mezinárodních hokejových soutěží co nejrychleji, protože by to znamenalo, že válka skončila.

„Bylo by těžké je vracet, pokud by válka stále probíhala," dodal. Na doplňující dotaz žurnalistů, jestli by to bylo jen těžké, nebo i nemožné, Tardif odvětil:

„Neřekl bych, že je to nemožné, ale nevím, jak by to bylo možné. Cestování v současné situaci je obtížné. Když bude válka probíhat, hráči z Ruska a Běloruska nebudou moci cestovat. To by byl velký problém" zakončil šéf IIHF.

Reklama