Hlavní obsah

USA - Švédsko 4:6Senzace ve finále! Zlato z MS osmnáctek berou Švédové. Češi v All Star turnaje

Hokejisté Švédska porazili ve finále mistrovství světa hráčů do 18 let Spojené státy americké 6:4 a podruhé v historii získali titul. Dvěma góly se na tom v Landshutu podíleli útočníci Liam Öhgren a Noah Östlund, třetí člen elitní formace Seveřanů Jonathan Lekkerimäki nasbíral čtyři kanadské body. Švédové tak navázali na triumf z roku 2019, Američané, kteří na MS prohráli jen tento zápas, získali popáté v historii stříbrné medaile. Český tým skončil po porážce s Finskem v boji o bronz čtvrtý. Útočník Jiří Kulich byl vyhlášený nejužitečnějším hráčem MS hráčů do 18 let. Nechybí ani v All star týmu, stejně jako obránce Tomáš Hamara.

Foto: IIHF

Američtí hokejisté na MS do 18 let nakonec skončili stříbrní.

Článek

Američanům se ideálně vydařil vstup do zápasu. Gauthier již v první minutě trefil tyč, Leonard ale o 90 sekund později otevřel skóre. V 7. minutě se do brejku dostal v oslabení Kaplan, druhý gól tým USA ale nepřidal.

I díky tomu mohl ve 13. minutě vyrovnat Oscar Pettersson, jenž využil zaváhání Howarda ve středním pásmu. O 63 sekund později Švédové díky Östlundovi vedli. Američané ale ještě v první třetině vyrovnali, když po rychlém protiútoku skóroval Nazar.

Ráz druhé části určila hra v nerovnoměrném počtu hráčů na ledě. Švédové dokázali využít dvě přesilové hry a zásluhou Öhgrena a Östlunda se dostali do vedení 4:2. I Američané ale dokázali následně využít přesilovku a McGroarty snížil na rozdíl jediného gólu.

Následně měli zámořští hráči šanci vyrovnat v dalších početních výhodách, ani jeden ze tří faulů Seveřanů však nedokázali potrestat a v 50. minutě sami popáté inkasovali, když brankáře Augustina překonal podruhé po přečíslení dva na jednoho Öhgren.

Američanům se ale v 57. minutě podařilo duel zdramatizovat. Při přesilové hře odvolali brankáře a výhodu dvou hráčů na ledě využil McGroarty. Vyrovnat ale nedokázali, při power play upravil na konečných 6:4 Lekkerimäki. USA, které v semifinále vyřadily český tým, tak jedenáctý titul na šampionátu osmnáctiletých hráčů nezískaly.

"Je to neuvěřitelné, jsme nejlepší tým na světě," radoval se Öhgren. "Měli jsme tady velmi silný tým s řadou šikovných hráčů. Nikdy jsme o sobě nepochybovali," uvedl kapitán švédského týmu, který se svými spoluhráči na MS prohrál jen úvodní zápas ve skupině proti Lotyšsku.

"Samozřejmě na konci to bylo hodně nervózní, ale snažili jsme se na to nemyslet. V každém střídání jsme se snažili bojovat a dělat vše proto, abychom neinkasovali. Hugo ale chytal skvěle a předvedl několik výborných zákroků," ocenil Öhgren gólmana Hävelida, který si připsal 47 zákroků.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Landshutu - finále:
USA - Švédsko 4:6 (2:2, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 3. Leonard (Kaplan), 16. Nazar (Duke), 37. McGroarty (Cooley), 57. McGroarty (Snuggerud, Gauthier) - 13. O. Pettersson (Odelius), 14. Östlund (Lekkerimäki, Öhgren), 32. Öhgren (M. Hävelid, Lekkerimäki), 36. Östlund (O. Pettersson, M. Hävelid), 50. Öhgren (Lekkerimäki), 60. Lekkerimäki (M. Hävelid). Rozhodčí: Iwert (Něm.), Langin - Wyonzek (oba Kan.), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 8:7. Využití: 1:2. Diváci: 2560.
USA: Augustine - Hutson, Chesley, Duke, Casey, Powell, Leddy, Brzustewicz - Gauthier, Cooley, Snuggerud - Howard, Nazar, Brindley - McGroarty, Stramel, Lucius - Leonard, Spicer, Kaplan - Smith. Trenér: Adam Nightingale
Švédsko: H. Hävelid - Norén, M. Hävelid, Good Bogg, Salomonsson, E. Pettersson, Odelius, Lindstein - Öhgren, Östlund, Lekkerimäki - Stenberg, Bystedt, O. Pettersson - Tell, Wagner, Almgren - Born, Suzdalev, Rudslätt. Trenér: Magnus Hävelid.
Utkání o bronz Finsko - Česko najdete ZDE.
Konečné pořadí turnaje:
1. Švédsko
2. USA
3. Finsko
4. Česko
5, Kanada
6. Švýcarsko
7. Lotyšsko
8. Německo.
Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje
Brankář: Hugo Hävelid (Švédsko)
Obránce: Lane Hutson (USA)
Útočník: Logan Cooley (USA)
All Star tým turnaje podle novinářů
Brankář: Hugo Hävelid (Švédsko)
Obránci: Tomáš Hamara (Česko), Lane Hutson (USA).
Útočníci: Jiří Kulich (Česko), Logan Cooley (USA), Jonathan Lekkerimäki (Švédsko)
Nejužitečnější hráč (MVP): Jiří Kulich (Česko)

Reklama