Hlavní obsah

Finsko - Francie 5:3SESTŘIH: Finové se báli o výhru nad outsiderem

Aktualizováno

Hokejisté Finska porazili na mistrovství světa v Tampere Francii 5:3, ve čtvrtém zápase na turnaji si připsali druhou výhru a posunuli se na čtvrté místo tabulky skupiny A před svého dnešního soupeře. Gólem a asistencí se na vítězství úřadujících světových šampionů podíleli kapitán Marko Anttila a Sakari Manninen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Finsko - FrancieVideo: Česká televize

 
Článek

Francie vstoupila do utkání aktivně a po 64 sekundách hry se dostala do vedení. Larmiho ve finské brance překvapil střelou ze strany od mantinelu obránce Chakiachvili. Další šance měli Texier nebo Thiry, druhý gól ale přidat nedokázali.

I díky tomu mohli Seveřané z první vydařenější akce vyrovnat, v 5. minutě se o to zasloužil pohotovou dorážkou Pokkovy střely Pesonen. Finové poté nevyužili dvě přesilové hry, ve 24. minutě se ale dostali do vedení. Brankáře Juncu chytajícího poprvé v kariéře na MS překonal téměř z nulového úhlu Oksanen. Útočník, který v minulé sezoně hrál v extraligovém Hradci Králové, se trefil přesně nad rameno francouzského gólmana.

Domácí si poté vypracovali další příležitosti, které ale neproměnili a ve 29. minutě je zaskočil Addamo Dostal se za finskou obranu a z první střely mířící na branku ve druhé třetině vyrovnal. Finsko se dokázalo vrátit zpět do vedení, kapitán Anttila přešel přes Llorcu a prostřelil Juncu.

Ve 46. minutě přiblížil favorita k výhře v přesilové hře Hartikainen, ale Francouzi pokračovali v sympatickém výkonu. V početní výhodě si vytvořili tlak, ve kterém pokračovali i po návratu Rantanena na led a v polovině třetí třetiny se jim zásluhou Bertranda podařilo snížit na rozdíl branky.

V 55. minutě byl blízko páté branky Armia, ale v koncovce neuspěl. Ještě blíže gólu byl následně Claireaux, pozorný Larmi ale lapačkou vyrazil jeho střelu těsně vedle tyčky. V závěru se Francie pokusila vyrovnat při power play, inkasovala ale pátou branku. Poprvé na turnaji tak nebodovala a prohrála v základní hrací době.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Tampere):
Finsko - Francie 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 5. Pesonen (Pokka, Lammikko), 24. Oksanen (Anttila, Friman), 32. Anttila (Matinpalo), 46. Hartikainen (Manninen, Rantanen), 59. Manninen (Rantanen, Määttä) - 2. Chakiachvili (T. Bozon, Texier), 29. Addamo (Gallet, Leclerc), 50. Bertrand (Chakiachvili, T. Bozon). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Fernandez - Mackey (oba Kan.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 11.638.
Finsko: Larmi - Ohtamaa, M. Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kakko, J. Sallinen, Armia - Kapanen, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Oksanen. Trenér: J. Jalonen.
Francie: Junca - Llorca, Chakiachvili, Thiry, Gallet, Guebey, Boscq, Onno, Crinon - Texier, Boudon, T. Bozon - Rech, Addamo, Leclerc - Bertrand, Claireaux, Fabre - Valier, Ritz, K. Bozon. Trenér: P. Bozon.

Podrobnosti připravujeme

Reklama