Hlavní obsah

Francie - Kazachstán 2:1SESTŘIH: Hokejová Francie slaví první výhru mezi elitou od roku 2018

Hokejisté Francie zdolali na mistrovství světa v Helsinkách Kazachstán 2:1 a mezi elitou oslavili první výhru od 11. května 2018, kdy zvítězili v Kodani nad Rakouskem (5:2). Od té doby prohráli desetkrát za sebou. Po sestupu v roce 2019 z Košic do skupiny A divize I, která se v minulých dvou letech nehrála kvůli pandemii koronaviru, se vrátili pro turnaj ve Finsku mezi nejlepší šestnáctku spolu s Rakouskem jako náhrada za Rusko a Bělorusko, vyloučené kvůli válečné agresi na Ukrajině. Dvěma body za gól a asistenci pomohl k úspěchu útočník Alexandre Texier z Columbusu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Radost francouzských hokejistů po vstřelené brance v utkání MS proti Kazachstánu.

Článek

Hned v úvodu zahrozili Francouzi, Bertrand tečoval Crinonovo nahození, ale gólman Šutov úspěšně zasáhl. V 6. minutě se radoval z vedení Kazachstán. Po akci Nikity Michajlise dostal puk za Buysseho bruslí Orechov a český sudí Šír se Slovákem Stanem gól po prověření u videa uznali.

Vzápětí mohl vyrovnat po Texierově přihrávce kapitán Fleury. Na druhé straně zahrozil Nikita Michajlis. Šutov si poradil v 18. minutě s Perretovou střelou.

Na přelomu první a druhé třetiny se Francouzi ubránili při Texierově vyloučení. Potom při Akolzinově trestu vypálil z levého kruhu Fleury, ale zamířil do boční sítě. Už po skončení početní výhody neměl přesnou mušku ani Bertrand. Ve 33. minutě už bylo vyrovnáno. Po Galletově střele se trefil od modré čáry Texier.

O minutu a půl později pomohla Šutovovi po Bertrandově teči Claireauxovy střely pravá tyč. Další šanci měl po přihrávce Toma Bozona Sacha Treille. Buysse zlikvidoval Panjukovovu šanci po pasu Nikity Michajlise. O obrat se postaral 25 vteřin před koncem druhé části Chakiachvili, který po devíti vteřinách využil Blackerovo vyloučení střelou od modré čáry i díky nešťastné teči Savického.

V úvodu třetí části nepřekonal Buysseho Nikita Michajlis. Šutov musel krýt Rechovu střelu. Necelých pět minut před koncem se snažil překvapit kazašského gólmana z úhlu Valk. Stav už se nezměnil ani v závěrečné power play. Kazachstán, který loni na šampionátu v Rize sahal po postupu do čtvrtfinále, po sobotním debaklu s Dánskem 1:9 zůstává bez bodu.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Francie - Kazachstán 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 33. Texier, 40. Chakiachvili (Texier) - 6. Orechov (N. Michajlis, Blacker). Rozhodčí: Šír (ČR), Stano (SR) - Niittylä (Fin.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 1801.
Francie: Buysse - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Bault - Fleury, Texier, T. Bozon - Bertrand, Claireaux, Perret - Boudon, S. Treille, Rech - K. Bozon, Ritz, Leclerc - Fabre. Trenér: Philippe Bozon.
Kazachstán: Šutov - Svedberg, Samat Danijar, Blacker, Orechov, Beketajev, Metalnikov, Šalapov - Akolzin, Šesťakov, Ševčenko - N. Michajlis, Valk, Panjukov - Starčenko, Savickij, Sagadějev - Petuchov, Gurkov, Asetov - Rachmanov. Trenér: Jurij Michajlis.

Reklama