Hlavní obsah

Kanada - Kazachstán 5:1SESTŘIH: Kanada si po drtivém nástupu pohlídala pohodovou výhru

Aktualizováno

Kanadští hokejisté porazili na mistrovství světa v Rize Kazachstán 5:1, vyhráli i čtvrtý zápas na turnaji a dostali se do čela skupiny B o dva body před Švýcarsko, které má ještě zápas k dobru. Dvěma brankami k tomu přispěl útočník Lawson Crouse a po gólu a asistenci si připsali obránce MacKenzie Weegar a Joe Veleno. Kazachstán zůstává se dvěma body předposlední.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kanada - KazachstánVideo: Česká televize

 
Článek

Obhájci stříbra se ujali vedení už v 19. sekundě. Střelou z pozice mezi kruhy překonal Nikitu Bajarkina Weegar. Obránce Calgary potom v 6. minutě předložil puk před odkrytou branku Crousemu a ten pohodlně zajistil dvoubrankový náskok. Za 165 sekund se útočník Arizony díky přesné střele z mezikruží prosadil podruhé v utkání a Kanada vedla 3:0.

V polovině úvodní části se radoval i Kazachstán, když gólmana Joela Hofera překonal ze záporného úhlu Adil Beketajev. V 16. minutě trefil Weegar tyč a na druhé straně měl možnost Michail Rachmanov. Kanada se vrátila do tříbrankového vedení 37 sekund před první pauzou. Sammy Blais obral o puk Danila Butěnka a předložil puk Velenovi, který zamířil k levé tyči.

Před polovinou utkání nevyužil Kazachstán první přesilovku zápasu po Weegarově vyloučení a naopak mohl inkasovat v oslabení, ale Veleno s efektním zakončením s hokejkou mezi nohama neuspěl. Tým kouče Galyma Mambetalijeva byl ale také nebezpečný a Hofer si poradil se střelou Abaje Mangisbajeva. Bojarkin kryl Carconeho pokus.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Gólman Kzachstánu Nikita Bojarkin během zápasu s Kanadou.

Ve 42. minutě mohl nejdříve zkorigovat stav Nikita Michailis, ale Hofer zasáhl. Z protiútoku udeřila Kanada, když po přihrávce Milana Lucice ještě nepřekonal Bojarkina Veleno a do prázdné branky dorazil puk Blais. Další možnost favorita měl Jack Quinn. Kanadský gólman potom odolal po Michajlisově akci. Šanci neproměnil ani Kanaďar Tyler Toffoli a Hofer zlikvidoval šanci Madiho Dichanbeka.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga):
Kanada - Kazachstán 5:1 (4:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Weegar (Blais, Veleno), 6. Crouse (Weegar, J. Quinn), 8. Crouse (Laughton, Barron), 20. Veleno (Blais), 42. Blais (Veleno, Lucic) - 10. Beketajev (S. Danijar, Rymarev). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Hürlimann (Švýc.) - Hynek (ČR), Nothegger (Rak.). Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 3411.
Kanada: Hofer - Weegar, Middleton, Hunt, Bear, Joseph, Myers, Barron - Blais, Veleno, Lucic - J. Quinn, Laughton, Crouse - Carcone, McBain, Neighbours - Toffoli, Glass, Krebs - Fantilli. Trenér: Tourigny.
Kazachstán: Bojarkin - S. Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Koroljov, Gajtamirov, Butěnko, Dichanbek - Starčenko, Šestakov, Rymarev - N. Michajlis, Muchametov, Muratov - Rachmanov, Omirbekov, Savickij - Kajyržan, Mangisbajev, Musorov. Trenér: Mambetalijev.

Reklama