Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 1:2 SNSESTŘIH: Švédové na MS poprvé inkasovali, ale prodloužili vítěznou sérii

Aktualizováno

Švédští hokejisté zdolali na mistrovství světa v Tampere v základní skupině A domácí Finsko 2:1 po samostatných nájezdech. Rozstřel rozhodl v šesté sérii před více než 12 tisíci diváky mladý útočník Lucas Raymond. Švédové i potřetí na turnaji uspěli, obhájci zlata Finové si připsali ve třech dosud odehraných duelech druhou porážku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Finsko - ŠvédskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Oboustranně opatrná úvodní třetina gól nepřinesla. O něco nebezpečnější Finové si na začátku šesté minuty zahráli první přesilovku, ale bez efektu. Již při hře v plném počtu nepotrestal švédskou chybu při rozehrávce uvnitř vlastního obranného pásma Rantanen. Nedlouho před přestávkou pak nemířil přesně tečující Björninen a Švédové přečkali i závar před brankovištěm gólmana Larse Johanssona, kdy byl v hlavní roli opět Rantanen.

Ve druhé části nevyužili Finové další početní výhodu. V polovině základní hrací doby nezamířil z dobré pozice přesně Hartikainen. První přesilovku si poté zahráli i hokejisté Tre kronor a slibnou možnost nevyužil Zetterlund. Ve 38. minutě však Švédové sehráli dobře přečíslení čtyři na tři a Lindberg po zakončení z kruhu bez přípravy otevřel skóre.

Třetí dějství patřilo domácím obhájcům titulu. Na střelecké pokusy mezi tyčky ho vyhráli 14:2. Šance měli Armia a hvězdný Rantanen, ale kýženého gólu se Finové dočkali až ve 48. minutě. Pesonen vypálil, u branky bojující Lammikko se dostal k dorážce a z nulového úhlu s přispěním švédského gólmana Larse Johanssona vyrovnal na 1:1. Švédové inkasovali na šampionátu poprvé.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Švéd Jakob Silfverberg (vpravo) v souboji se Sakarim Manninenem z Finska.

Náskok jim mohl vrátit Petersson, z úniku proti Larmimu však neuspěl. Zahanbit se však nenechal ani jeho protějšek Lars Johansson, když překazil radost úspěšnému střelci Lammikkovi a krátce nato i Hartikainenovi. Když pak Finové nepotrestali Zetterlundův faul, pokračoval boj o vítězný zásah v prodloužení. Kakko a Tömmernes v něm své šance neproměnili, došlo proto až na nájezdy.

V první sérii uspěli Oksanen a Tömmernes. Kapanen následně gól nedal, zatímco Raymond ano. V páté sérii vyrovnal Armia, Sörensen vzápětí neuspěl, pokračovalo se proto dál. Raymond proměnil i svůj druhý pokus, zatímco Oksanen už nikoliv.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Tampere):
Finsko - Švédsko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 47. Lammikko (Pesonen, Kapanen) - 38. O. Lindberg (Zetterlund, Berggren), vítězný sam. nájezd Raymond. Rozhodčí: Ansons (Lot.), Frandsen (Dán.) - Mackey (Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 12 039.
Finsko: Larmi - Ohtamaa, M. Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kakko, J. Sallinen, Armia - Kapanen, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Oksanen. Trenér: J. Jalonen.
Švédsko: Lars Johansson - Sandin, Tömmernes, Pudas, A. Lindholm, L. Bengtsson, Nemeth - A. Nylander, Carlsson, Raymond - Grundström, P. Lindholm, A. Petersson - Berggren, O. Lindberg, Zetterlund - Silfverberg, J. de la Rose, Sörensen - Linus Johansson. Trenér: Hallam.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.