Hlavní obsah

Slováci z KHL na MS do Česka? Svaz už rozhodl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenský hokejový svaz rozhodl, že slovenští hokejisté působící v Kontinentální hokejové lize sice mohou reprezentovat, ale na květnové mistrovství světa v Česku povoláni nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský reprezentant Michal Čajkovský.

Článek

„Výkonný výbor Slovenského svazu ledního hokeje (SZĽH) se na zasedání tento týden zabýval také tématem účasti hráčů KHL v národním týmu na nadcházejícím mistrovství světa. Členové výkonného výboru konstatovali, že každý hokejista, který je držitelem slovenského pasu a má požadovanou výkonnost, má právo reprezentovat Slovensko na mezinárodních akcích,“ stojí v prohlášení SZĽH.

„Nicméně vzhledem k tomu, že současní hráči slovenské reprezentace v KHL nejsou pro potřeby národního týmu před vrcholem sezony z různých důvodů - ať už zdravotních, osobních, rodinných či jiných - k dispozici, je toto téma pro MS 2024 pro výkonný výbor SZĽH a slovenskou reprezentaci uzavřeno,“ uvedli dále představitelé slovenského hokejového svazu.

V Kontinentální hokejové lize působilo v této sezoně devět slovenských hokejistů. Brankáři Patrik Rybár (Spartak Moskva) s Adamem Húskou (N. Novgorod), obránci Michal Čajkovský (Spartak Moskva), Martin Gernát (Jaroslavl), Christián Jaroš (Čerepovec), Mislav Rosandič (Toljatti) a útočníci Adam Liška (Čerepovec), Michal Krištof (Soči) a Tomáš Jurčo (Omsk).

Zatímco Švédové, Finové, Češi, ale i Lotyši nebo Francouzi účast svým borcům z KHL v nároďáku zakázali už dříve, Slováci k podobnému kroku nepřistoupili. Federace argumentovala tím, že hráči neporušují mezinárodní dohody ani slovenské zákony, a svůj verdikt opřela o Olympijskou chartu, podle níž má být sport nástrojem stmelování.

Přesto se Slováci, kteří podepsali v KHL (nebo v ní pokračovali) po vypuknutí války na Ukrajině, do této doby v národním týmu neobjevili v žádném zápase. Třeba ale útočník Samuel Buček, který na podzim 2022 vydržel dva měsíce v Nižněkamsku, byl na soupisce pro dva zápasy proti Německu v únoru 2024. Na poslední chvíli ale vypadl kvůli zranění.

„Výkonný výbor doufá, že se trenérům podaří sestavit co nejsilnější tým, který potěší fanoušky svými výkony na květnovém mistrovství světa v České republice, dá zapomenout na rozdíly ve společnosti a sjednotí národ tak, jako tomu bylo již mnohokrát v minulosti,“ dodal svaz v pátek.

„Dovedete si představit, že by Slováci hráli na mistrovství světa v situaci, kdy by žádný jiný národní tým nepřivezl hráče z KHL? Rozbilo by to kabinu a bál bych se i o bezpečnost hráčů,“ říkal před nedávnem v rozhovoru pro slovenský deník Pravda někdejší slovenský obránce a mistr světa z roku 2002 Richard Lintner.

Reklama