Hlavní obsah

Splnil si sen, nabídky z Česka ale nečeká. Fotbalová legenda Petr Čech o tom, jak vyměnil kopačky za brusle

Ve fotbalové brance nosil na dresu jedničku. Do té hokejové si ale vybral číslo 39, podle svého velkého vzoru Dominika Haška. Dvaačtyřicetiletý Petr Čech po skvělé fotbalové kariéře nastartoval i tu hokejovou. Mezi tři tyče se staví opět ve Velké Británii, kde strávil nejlepší fotbalová léta. A právě proto zavítal za redaktorem Robertem Sárou do studia Sport.cz v pražském hotelu Stages, kde během mistrovství světa promluvil o hokejové i fotbalové kariéře.

Rozhovor s Petrem ČechemVideo: Sport.cz

 
Článek

„Hrát hokej byl vždycky můj sen,“ říká dvaačtyřicetiletý Čech, který ale ty největší úspěchy zaznamenal na trávníku. „Mám rád oba sporty, ale ten hokej by vždycky trošičku oblíbenější. Nakonec to dopadlo jinak, ale nestěžuju si, nic bych na tom neměnil,“ glosuje svou fotbalovou kariéru bývalý gólman.

Premiéru před veřejností v hokejové brance zažil vítěz fotbalové Ligy mistrů už o šest let dříve, v roce 2017 si jej na rozlučku s kariérou pozval Martin Havlát. „Bylo to poprvé, co jsem si teda řekl, že to zkusím. Říkal jsem si, že nějaké zkušenosti mám, tak bych to měl přežít,“ vzpomíná legendární gólman s úsměvem na své první oficiální hokejové okamžiky v brance.

Hokej se učí od těch nejlepších

Práci fotbalového brankáře by mohl vyučovat on, o hokejových dovednostech se ale radí s povolanějšími, konzultuje například se Šimonem Hrubcem nebo Petrem Mrázkem. „Je to vynikající mít možnost s nimi konzultovat ty věci. Posílají mi i nějaká videa, cvičení, říkají mi, co dělám špatně. Nejlepší ale bylo, když jsem tady s nimi mohl přímo být. Tak potom i malá rada je perfektní, když se člověk může učit od těch nejlepších, to se člověk učí nejrychleji,“ říká Čech.

Ve fotbalové brance zářil, v české reprezentaci i v dresu Chelsea byl oporou. Jakmile se ale naskytla možnost vrátit se k hokeji, ani chvíli neváhal. „Nikdy by mě nenapadlo, že to nabere takový směr. Nakonec jsem v hokejové brance nastoupil i v britské profesionální lize,“ připomíná Čech svůj debut v nejvyšší hokejové soutěži ve Velké Británii v loňském roce, kdy se už za rozhodnutého stavu postavil do branky Belfastu.

Foto: https://www.belfastgiants.com/

Petr Čech v dresu hokejového Belfastu

I přesto, že před třemi dny oslavil dvaačtyřicáté narozeniny, na fyzické hraně se Petr Čech necítí. „Cítím se na těch bruslích líp a líp. Hlavě v technických věcech, přece jen doháním prakticky 30 let,“ připomíná bronzový medailista z fotbalového Eura 2004, že s oficiální hokejovou kariérou začal až v 37 letech. „Ale zase jak se zlepšuji, tak získávám větší sebedůvěru, když jdu do brány. I proto jsem kývl na nabídku Belfastu,“ vysvětluje.

Čtyřnásobný vítěz Premier League si ve Velké Británii zachytal i v nejvyšší hokejové soutěži. „Je to něco neskutečného, že se člověk dokázal dostat do takové formy v úplně jiném sportu. Opravdu to něco znamená,“ vypráví Čech, který v britském reprezentačním týmu napočítal devět kolegů z nejvyšší soutěže. „To už není jen tak, tyhle hráči mají svoje kvality.“ Mezi spoluhráče z Belfastu patří i britský útočník s českými kořeny Sean Norris. „Pro něj to muselo být naprosto speciální mistrovství, protože je tady vlastně napůl doma,“ říká 196 centimetrů vysoký gólman.

Ve Velké Británii je jméno Petra Čecha pojmem nejen ve fotbale, ale už i v hokejovém prostředí. Nabídku z Česka ale nečeká. „Na to už jsem starý. Navíc je tady gólmanů spousta, takže na mě asi nikdo nečeká,“ říká s úsměvem. „Ale to, že jsem se dostal na tak vysokou úroveň v rámci Británie mě samozřejmě těší.“

Petr Čech ve speciálním rozhovoru v rámci světového šampionátu v Praze a Ostravě prozradil, i jak se mu líbil výkon českého týmu s Kanadou, porovnal rozdíly mezi fotbalovým a hokejovým gólmanem a popsal, jak bolí dostat pukem.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.