Hlavní obsah

Stříbrná parta teenagerů dospěla. A teď chtějí Pastrňák a spol. ukázat, jak se ve Finsku získává medaile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jediná medaile ze světových šampionátů napříč kategoriemi, kterou český hokej za poslední dekádu svého strádání získal. Reprezentační osmnáctka uhrála v roce 2014 ve finské Lappeenrentě stříbro a už tenkrát tehdejší kouč Jakub Petr věštil: "V týmu jsou hráči, kteří v budoucnu nastoupí za seniorskou reprezentaci. Bude ale záležet i na tom, jak si ten úspěch přeberou, ale turnaj by je měl nakopnout." A zjevně si ho přebrali, protože teď ve stejné zemi hraje hned sedm borců ze stříbrné party hokejových teenagerů!

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zprava Jakub Vrána, asistent trenéra Martin Erat, Jiří Smejkal a Tomáš Kundrátek při rozbruslení před utkáním s Lotyšskem.

Článek

Tampere (Od našeho zpravodaje) - Neviděli se dlouho, ale jakmile David Pastrňák vystoupil ve středu před arénou v Tampere z vozu a kráčel do kabin, jedním z prvních, na koho narazil, byl Jiří Smejkal. Objali se a Pastrňák později říkal: "Byl jsem překvapen, jak moc spoluhráčů z mého ročníku (1996) tady je. Řadu z nich jsem viděl naposledy právě ve Finsku při stříbrných osmnáctkách, což mi hned cvaklo, jak jsem koukal na sestavu. Je to i důkaz, že jsme tenkrát měli dobré mužstvo, když se nás z juniorského věku sešlo tady tolik."

Nemusíte být žádný velký hokejový znalec, abyste tušili, že právě Pastrňák to v hráčské kariéře dotáhl nejdál.

ČESKÁ SESTAVA Z MS 18LETÝCH Z ROKU 2014
Vaněček, Vejmelka, Vladař - Pyrochta, Mašín, Ščotka, Rašner, Mikliš, Zbořil, Havlín - Pastrňák, Karabáček, Zacha - D. Kaše, Vrána, Špaček - Veselý, Smejkal, Chlapík - Vopelka, Kuťák, Ordoš - Černoch.

Když si ale projíždíte sestavu, tak hned osm borců z 23 aktuálně působí v NHL. Filip Chlapík byl zvolen nejlepším extraligovým hráčem minulé sezony, jiní našli angažmá na severu Evropy. Ale až teď někdejší partička tvoří základ seniorské reprezentace.

"S klukama jsme si dělali srandu, že jsme snad konečně dospěli. A říkali jsme si, že ostatním klukům ukážeme, jak se vozí medaile z mistrovství," žertoval útočník Jiří Černoch.

On je jedním z oné zmíněné sedmičky, ke které vedle Pastrňáka a Smejkala patří ještě obránce Jan Ščotka, útočníci Michael Špaček a Jakub Vrána a brankář Karel Vejmelka. "Je příjemné na ten turnaj vzpomínat, protože z něj máme zážitky na celý život. Sešla se výborná parta a já doufám, že se nám ji podaří zase ve Finsku oživit," přál si Černoch před šampionátem.

Něco je ale hodně jinak. Tenkrát byl suverénně nejproduktivnějším Čechem Jakub Vrána, který posbíral 10 bodů (8+2), druhým byl Michael Špaček (2+5). U obou ale před čtvrtečním zápasem s Lotyšskem svítí dvě vajíčka, rozumějte 0+0.

Že přijede David Pastrňák z NHL a bude na MS dominovat? Není to pravda, říká Jaromír JágrVideo: Sport.cz

I tím, že se znovu hraje ve Finsku, hráči na onen úspěšný turnaj vzpomínají. A byť tehdy prohráli ve finále se Spojenými státy, nejspíš by stříbro brali i tentokrát. Ten medailový půst je totiž – zvlášť v seniorském hokeji – už tuze dlouhý. Poslední placka je z roku 2012, kdy Češi vyválčili bronz.

Jo a taky se hrálo ve Finsku...

Reklama

Související témata: