Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Švýcarsko bude soupeřem Česka ve finále. Genoni bude po dnešním zápase úplně vyšťavený, myslí si Biegl

Aktualizováno

Čeští hokejisté postoupili v odpoledním semifinále přes Švédsko do finále mistrovství světa. Jejich soupeřem bude poněkud překvapivě Švýcarsko, které porazilo Kanadu 3:2 na nájezdy. Druhé dnešní Studio MS Hokej hodnotilo výkon českého týmu i druhé semifinále. Hostem byl bývalý gólman Radovan Biegl. Ve studiu byl i šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr. Moderoval Honza Homolka.

Studio MS v hokeji 25. 5. 2024Video: Sport.cz

 
Článek

V semifinále Češi porazili Švédsko 7:3, dva góly dal pardubický centr Lukáš Sedlák. „V extralize vyčnívá, je to tvůrce hry Dynama. Myslím, že těží z toho, že hrál za mořem i v KHL a s mezinárodním hokejem nemá problém,“ vysvětluje Biegl. Čtyři body zapsal Martin Nečas. „Dneska mu to sedlo úplně neskutečně a je jenom dobře, že máme Martina v týmu,“ tvrdí bývalý gólman.

Nečasova lajna s Kubalíkem a Kämpfem zapsala v semifinále mistrovství světa devět bodů. „David je výborný centr. A celé té formaci zápas vyšel, byla u těch stěžejních momentů. Ale myslím, že je podstatné, že všichni hráči tvoří tým,“ opakuje důležitost týmovosti Kézr. „Ti kluci v zámoří dozráli. A nebojí se vzít zodpovědnost na sebe a je to vidět i na MS,“ doplňuje Biegl.

V zápase se dobře předvedla i lajna okolo litvínovského Kašeho. „Ondřej Kaše patří zcela jednoznačně do NHL. Nebýt zdravotních problémů, tak by byl lídrem jakéhokoliv týmů v zámoří. Je to hráč do první, druhé pětky NHL,“ je přesvědčen pětapadesátiletý trenér. „Ukazuje to, že se Radimu Rulíkovi povedlo trefit přesně ten tým,“ přidává zásluhy hlavního trenéra Kézr.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Česká střídačka: Lukáš Sedlák, Jiří Kalous, Pavel Zacha, Ondřej Palát, Radim Rulík, David Pastrňák, Jan Rutta, Tomáš Plekanec a Daniel Voženílek oslavují vítězství a postup do finále během utkání semifinále Mistrovství světa 2024 v hokeji, Švédsko - Česká republika, hrané dne 25. května 2024 v Praze

Národní tým je ve finále světového šampionátu po čtrnácti letech, kdy získal poslední titul mistrů světa. „Fantazie. Český tým hrál skvěle. Možná Švédové nebyli prověření silnými týmy a už ve čtvrtfinále prošli jen s odřenýma ušima,“ říká Radovan Biegl. „Tohle byl plán Radima Rulíka, jak hrát. Od gólu Ondřeje Kašeho se to už všechno řídilo podle českého týmu,“ říká Kézr.

„Já hrozně rád vidím, že celá ta střídačka tím žije. Ať už bude ve finále s námi kdokoliv, tak tohle mužstvo to nedá zadarmo,“ myslí si Biegl. „Tým hraje za každého stavu s chutí, nevzdává to, bojuje. A to je to, co musí fanoušky hrozně bavit a určitě se to propisuje i do kabiny,“ nastiňuje Kézr.

Český tým dosud na turnaji měl poměrně problém dávat branky.„My jsme si ty šance vytvořili a myslím, že máme na to dávat víc gólů. A dneska to konečně vyšlo,“ říká Biegl. „Nutno taky říct, že to nebylo utkání Gustavssona, já si myslím, že měl jít z branky dřív,“ přidává Kézr.

Naopak skvělý zápas odchytal český brankář Lukáš Dostál. „Je to klíčová postava národního týmu. Na to, jak je mladý, tak předvádí neskutečné výkony. Je základním stavebním kamenem mužstva,“ chválí třiadvacetiletého gólmana jeho starší kolega Biegl. „Ten klid, který z něj vyzařuje, tak hrozně pomáhá týmu. A bude se to vyhlašovat až zítra, ale já si troufám říct, že je Lukáš Dostál nejlepším gólmanem šampionátu,“ tvrdí Kézr.

Český tým nadělil postupem do finále krásný dárek k osmadvacátým narozeninám krásný dárek hned dvěma členům – dnes slaví útočník David Pastrňák i gólman Karel Vejmelka.

Spokojeným dojmem působil po utkání i trenér české reprezentace. „Na Radimovi Rulíkovi bylo vidět, že si uvědomuje, že mužstvo má k něčemu nakročeno. A v pozápasovém rozhovoru jsme viděli nejklidnější projev hlavního trenéra,“ líčí šéfredaktor Sport.cz. „Na Radimovi je vidět absolutní koncentrace. Ví, že není nic dokončeno,“ souhlasí Biegl.

Sestřih zápasu Švédsko - ČeskoVideo: Česká televize

Ve večerním semifinále bude hrát Kanada se Švýcarskem. Týmy si zopakují zápas ze základní části turnaje, kde javorový list zvítězil 3:2. „Mě něco maličko říká, že by se Švýcaři mohli pokusit o historický zázrak a bylo by to atraktivní finále mezi Českem a Švýcarskem,“ vypráví Kézr. „Já budu asi trochu oponovat. V kanadské sestavě je jedno jméno, a to je Tavares, který si myslím, že dnešní zápas klidně může rozhodnout,“ osvětluje Biegl.

Švýcarsko v první třetině zaskočilo Kanadu

Po první třetině mají ale navrch Švýcaři, v šestnácté minutě poslal helvétský kříž do vedení Kevin Fiala, o dvě minuty později zvýšil Niederreiter. „Kanada si to komplikuje sama. Švýcaři hráli tři přesilovky a dvě dokázali využít,“ připomíná bývalý gólman.

Kanadský tým navíc vyslal na Genoniho první střelu až ve dvanácté minutě. „Možná tam bylo od Kanaďanů trochu špatné nastavení hlavy, ale Švýcarsko dokazuje, že má opravdu kvalitní přesilovky,“ dodává Kézr.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Kevin Fiala slaví se střídačkou první gól v semifinále s Kanadou

Dá se čekat, že Kanada do toho ve druhé třetině začne více šlapat. „Obhájci zlata nemůžou takhle hazardovat se svojí pověstí,“ tvrdí šéfredaktor Sport.cz. „Trochu mi přijde, že švýcarský tým má podobnou atmosféru jako ten český,“ vykládá o síle týmu trenéra Fischera bývalý gólman Biegl.

Tanev vystřelil Kanadě šanci

Druhá část byla v kanadské režii. „Kanada do toho opravdu teď už šlápla. Ty puky ale musejí zůstávat v před brankovém prostoru,“ přidává svoje postřehy Biegl. „Zlepšil se pohyb, ale Kanada prošustrovala začátek zápasu a jestli chce ještě pomýšlet na finále, tak musí zabrat,“ je přesvědčen Kézr.

Švýcarský tým měl už čtyři přesilovky. „Jsou v nich hrozně nebezpeční a tu Kanadu to brzdí,“ míní bývalý gólman. „Mě trošku ale přišlo, že Švýcarům trochu dochází, občas propadnou,“ vykládá Kézr.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Kanaďan Brandon Tanev se raduje z branky na 1:2 proti Švýcarsku

Také třetí třetina patřila javorovému listu „Kanada přepnula na nejvyšší stupeň, a tak Švýcaři hráli jen to, co jim dovolila,“ vysvětluje bývalý gólman. „Při hře 5 na 5 to ještě nějak zvládli, ale při přesilovce za nešťastné vyhození Ambühla už ten tlak byl enormní,“ míní Kézr.

Těsně před koncem zápasu navíc Švýcaři darovali Kanadě další přesilovku, když hráli v šesti. „To byla ohromná chyba, nesmí se tohle stávat,“ říká rezolutně Biegl. „Přesilovka 4 na 3 je neskutečná výhoda,“ přesvědčuje šéfredaktor. Tu nakonec ale švýcarský tým dokázal přečkat.

Andrighetto poslal Švýcarsko do finále

V prodloužení Kanada výhodu Švýcarům vrátila, dostala trest za příliš mnoho hráčů na ledě, ale ani tým Patricka Fischera přesilovku nevyužil. „V podstatě se nehrálo ani 3 na 3, jak následovaly vyloučení po sobě,“ směje se Kézr. „Švýcaři nakládali líp s těmi šancemi, Kanaďanům občas ta finální přihrávka neprošla,“ myslí si Biegl.

Druhé semifinále tak musí rozhodnout nájezdy. „Hráči už musí být hrozně unavení, což je teda dobře z pohledu českého týmu, a když těch nájezdů bude, co nejvíc, tím líp pro nás,“ tvrdí šéfredaktor Sport.cz.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kevin Fiala dává nájezd v semifinále s Kanadou

V nájezdech byli úspěšnější Švýcaři. Trefil se Kevin Fiala a rozhodující nájezd dal Andrighetto. Švýcarsko tak narazí ve finále na český tým. „Švýcaři si budou teď určitě myslet, že to mají připravený, ale to se možná bude vkrádat do hlavy i českým hráčům, protože kdo by čekal, že Česko a Švýcarsko si zahraje finále mistrovství světa,“ ptá se Kézr.„Jsem zvědavý, jak si s tím zápasem zítra poradí Genoni. Protože on vychytal rozhodující nájezd a ani neměl sílu se radovat. Myslím, že je úplně vyšťavený,“ přidává Biegl.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.