Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Česko vyzve ve čtvrtfinále USA. Musíme hrát jako jeden muž, říká člen Triple Gold Clubu

Aktualizováno

Základní část mistrovství světa v Praze a Ostravě je minulostí. Češi obsadili ve skupině třetí pozici, což jim jako čtvrtfinálového soupeře přisoudilo USA. Repete loňského čtvrtfinále odstartuje v O2 areně zítra ve 20:20. Na šampionátu je dnes volný den, Studio MS HOKEJ na Sport.cz ale nezastavuje. Hostem byl člen Triple Gold Clubu Jiří Šlégr spolu s šéfredaktorem Martinem Kézrem. Moderoval Honza Homolka.

Studio MS v hokeji 22. 5. 2024Video: Sport.cz

 
Článek

Česká republika zakončila základní skupinu zápasem s Kanadou, ve kterém zvládla dotáhnout dvoubrankovou ztrátu. „Dostat z 1:3 Kanadu na 3:3, to ukazuje tu ohromnou sílu týmu. Ukazuje to, že to jde, že na to máme,“ vykládá Kézr. „S tím silným týmem jsme ukázali, že můžeme hrát. Třeba Martin Nečas předvedl úplně jiný výkon než v prvním zápase,“ připomíná Šlégr. „Ty poslední tři minuty základní hrací doby byly důkazem, že jsme schopni s USA hrát,“ glosuje Kézr.

V prodloužení se ale radovali Kanaďané, kteří tak ovládli skupinu A a ve čtvrtfinále vyzvou Slovensko. „Bohužel tam Nečasovi přeskočil puk, dát Kanaďanům takovou šanci, tak je jasný, že to využijí,“ krčí rameny olympijský vítěz z Nagana.

Premiéru v národnímu týmu včera zažil Pavel Zacha. „Ukázalo se, že to byl jeho debut na šampionátu. Ale postupně se zlepšoval,“ říká Kézr. „Bylo vidět, že je nervózní, prvních pár střídání se hledal, ale pak to z něj spadlo. Vyhrával buly, byli jsme víc na puku,“ analyzoval výkon sedmadvacetiletého centra Bostonu dvaapadesátiletý Šlégr.

Po dlouhé době se před domácím publikem předvedl i David Pastrňák. Ten na dnešním tréninku nastupoval v lajně se Zachou a Ondřejem Palátem. „Myslím, že to je jedna z variant. A určitě nechceme soupeřovi ukázat, jak budeme nakonec hrát. A obě možnosti jsou možné,“ podotýká vítěz Stanley Cupu. „Jo, určitě je to vzkaz Američanům: budete ještě koukat, kdo tam bude,“ souhlasí šéfredaktor Sport.cz.

Rozdílovým hráčem může být právě dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Ondřej Palát. „Je to klíčový hráč, může být rozhodujícím faktorem,“ je přesvědčen Šlégr. „Asi víc sedí do toho amerického stylu hokeje, zatímco Roman Červenka je spíše ten evropský hokejista,“ připomíná Kézr.

Další zámořská formace je tvořena triem Nečas-Kämpf-Kubalík. „Myslím, že k sobě sedí a takhle můžeme vyhrát,“ tvrdí mistr světa z roku 2005. „Kämpf je skvělý na vhazování, ale myslím, že má i skryté kvality, které možná ještě ani NHL neobjevilo,“ glosuje devětadvacetiletého centra Toronta Kézr.

Už jistotou českého týmu je čtvrtá formace. „Beránek s Flekem hrají skvěle od začátku. Je radost na to koukat, mají neskutečnou sílu. Fungovalo to dobře i s Tomáškem,“ obdivuje čtvrtou lajnu Šlégr.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trénink české hokejové reprezentace, 14. května 2024, Praha. Zleva trenér brankářů Ondřej Pavelec a brankáři Lukáš Dostál, Petr Mrázek a Karel Vejmelka

Gólmanskou jedničkou českého týmu se jeví Lukáš Dostál a dá se předpokládat, že odchytá i čtvrtfinále. „Určitě bych ho neměnil. Bude to o brankářích, nikdy to nebylo jinak,“ je přesvědčen Šlégr. „Lukáš možná není tak věkem zkušený, ale tady na šampionátu je ve skvělé formě,“ dodává Kézr.

V obranných řadách odvádí velkou práci sedmý bek David Špaček. „V jeho letech dostává hrozně moc prostoru a hraje skvěle. Čte hodně dobře hru, hraje s hlavou nahoře, má skvělou střelu. A víc, než tatínka mi připomíná Marka Židlického,“ říká Šlégr. „Evidentně ho má Marek skvěle načteného a má na něj dobrý vliv,“ přidává Kézr.

Svěřenci trenéra Radima Rulíka vyzvou ve čtvrtfinále USA. „Pro nás musí být důležitý, abychom nekoukali, proti komu hrajeme. Bude to padesát na padesát,“ říká o soupeři českého týmu Jiří Šlégr. Spojené státy vyzve v klíčovém zápase Česko po jedenácté. „Je to jednoduché. Jestli chceme úspěch na šampionátu, musíme vyhrát. A nemá cenu řešit, jestli jsme mohli jít na Němce, Slováky nebo podobně,“ doplňuje Kézr.

Američané budou nebezpečným týmem. „Je potřeba donutit je k chybám, není asi styl být pasivní a čekat, že to s nimi uhrajeme na 1:0,“ upozorňuje šéfredaktor Sport.cz. „Američané hrají velmi dobrý hokej. Ale neměli bychom se soustředit na to, jaké hráče tam mají. Je potřeba si uvědomit, že je to silný soupeř, který hraje až do poslední vteřiny. Je potřeba se soustředit na svůj výkon, hrát jako jeden muž,“ doplňuje Šlégr.

Český soupeř přijede na čtvrtfinále z ostravské haly, která pojme o zhruba pět tisíc diváků méně než O2 Arena v Praze. „Myslím, že to faktor bude. Oni ještě tu atmosféru tady nezkusili a je otázka, co s nimi to Kdo neskáče není Čech udělá,“ připomíná české fanoušky Šlégr.

Složení čtvrtfinálových dvojic MS 2024:

Praha:

16:20 Kanada–Slovensko

20:20 USA–Česko

Ostrava:

16:20 Švýcarsko–Německo

20:20 Švédsko–Finsko

Večerní úterní výhra Švýcarska nad Finy 3:1 přisoudila Čechům třetí místo ve skupině. Stěhování do Ostravy čeká právě švýcarský a finský tým, kde si zahrají čtvrtfinále. Svěřenci Patricka Fischera se utkají s Německem. „Tady bude jasná snaha o švýcarskou odvetu za loňský rok,“ připomíná loňskou prohru helvétského kříže s Německem Kézr. „Švýcaři tady mají silný tým a když to nepodcení, tak budou jasnými favority,“ vypráví Šlégr.

Finsko čeká severský souboj se Švédskem. „Finové tady nepředvádí dobrý výkon. Ale můžou Švédy potrápit,“ upozorňuje olympijský vítěz z Nagana. „Já si dovolím trochu nesouhlasit. Myslím, že Finové tady hrají zápas od zápasu hůř,“ dodává Kézr.

V odpoledním zápase v Praze se utká Kanada se Slovenskem. „Myslím, že Kanada je jasným favoritem a nezaváhá,“ tvrdí Šlégr. „Slovensko navíc přišlo o Martina Pospíšila, který si poranil včera rameno, to pro ně může být velká ztráta,“ dodává Kézr.

Večer už bude patřit souboji českého týmu s USA. „Zítra tady budeme napnuti dlouho. Vidím to na prodloužení,“ domnívá se Kézr. „Myslím, že to bude velice vyrovnaný a myslím, že vyhrajeme v základní části 2:1,“ věří Šlégr.

Češi za sebou mají týmové focení

Česká soupiska je kompletní, a tak hráči po dnešním tréninku absolvovali týmové focení. „Je to něco, co k tomu patří. My jsme si vždycky z toho dělali srandu, někomu na tom hodně záleží, je to různý,“ směje se Šlégr. „Národní tým s tím čekal do poslední chvíle, než bude celý pohromadě,“ vysvětluje Kézr.

Většinou týmové focení provází srandičky. „Tady z toho bylo cítit, že je to den před čtvrtfinále a že je tam ta soustředěnost,“ říká šéfredaktor Sport.cz. V první řadě mimo trenérů zasedl David Pastrňák, Ondřej Palát či Pavel Zacha. „Vždycky ty největší hvězdy šly dopředu a ty ostatní dozadu,“ říká se smíchem dvaapadesátiletý bývalý obránce.

Čeští hokejisté před dnešním tréninkem pózovali na skupinové fotceVideo: Sport.cz

Speciální Studio MS HOKEJ z nezápasového dne světového šampionátu rozebralo i práci video kouče a coach challenge. Jakub Nakládal ve speciálním rozhovoru zavzpomínal na mistrovství světa z roku 2015 a do studia v hotelu Stages zavítal na rozhovor i hokejový a fotbalový brankář Petr Čech.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.