Hlavní obsah

Švédové mají v nominaci na mistrovství světa osm posil z NHL

Hokejisté Švédska mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Rize a Tampere osm posil z NHL. Už minulý týden na Českých hrách v Brně se představili obránce Rasmus Sandin z Washingtonu a útočníci Jonatan Berggren s Lucasem Raymondem z Detroitu, Jakob Silfverberg z Anaheimu, Alexander Nylander z Pittsburghu a Fabian Zetterlund ze San Jose. Další již dříve avizovanou akvizicí ze zámoří byl bek Patrik Nemeth z Arizony a nově přibyl do výběru trenéra Sama Hallama útočník Carl Grundström z Los Angeles, které vypadlo v 1. kole play off NHL.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hokejisté Švédska se na Českých hrách radují z vítězství nad Finskem 4:3 v prodloužení. Zleva autor vítězného gólu Pär Lindholm, Andre Petersson, Anton Lindholm a Marcus Sörensen.

Článek

V zámoří působí i brankář Jesper Wallstedt, který chytal na farmě Minnesoty v Iowě v AHL, ale v NHL v dresu Wild příležitost nedostal. Bude jedním z celkem jedenácti hráčů výběru, který bude na velké mezinárodní akci debutovat. Dalšími jsou brankář Jacob Johansson z Timry, obránci Nemeth, který bude v reprezentaci debutovat, Sandin a Joel Persson z Växjö a útočníci Berggren, Raymond, Nylander, Zetterlund, André Petersson z HV 71 a osmnáctiletý Leo Carlsson z Örebra.

Carlsson, který by měl atakovat nejvyšší pozice červnového draftu NHL v Nashvillu za kanadským favoritem Connorem Bedardem, bude startovat na MS v ještě mladším věku než hvězdy Peter Forsberg, Nicklas Bäckström, bratři Henrik a Daniel Sedinové i Oliver Ekman-Larsson. Už v sedmnácti hrál velký turnaj bek Rasmus Dahlin, ale byly to olympijské hry v roce 2018, nikoliv světový šampionát.

Poprvé na MS se představí také brankář Lars Johansson z Frölundy, obránci Lukas Bengtsson z Växjö a Christian Folin z Frölundy a útočník Linus Johansson z Färjestadu, kteří byli loni na olympijských hrách v Pekingu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Miika Koivisto z Finska a autor první branky Švédska Andre Petersson na Českých hokejových hrách v Brně.

V nominaci má kouč Hallam i tři mistry světa. Útočník Oscar Lindberg z Leksandu se podílel na triumfech v roce 2013 doma ve Stockholmu i o čtyři roky později v Kolíně nad Rýnem a Paříži. Dennis Everberg z Rögle byl u úspěchů před šesti lety a rok nato v Kodani. Zlato z Dánska má také další útočník Jacob de la Rose z Fribourgu.

Švédové vstoupí do turnaje v pátek duelem proti Německu a v dalších zápasech základní skupiny A v Tampere budou hrát s Rakouskem, Finskem, Maďarskem, Francií, Dánskem a Spojenými státy americkými.

Nominace hokejistů Švédska na MS v Tampere a Rize:
Brankáři:
Jacob Johansson (Timra)
Lars Johansson (Frölunda)
Jesper Wallstedt (Iowa/AHL).
Obránci:
Lukas Bengtsson,
Joel Persson (oba Växjö)
Christian Folin (Frölunda)
Anton Lindholm (Leksand)
Jonathan Pudas (Skelleftea AIK)
Henrik Tömmernes (Ženeva/Švýc.)
Patrik Nemeth (Arizona/NHL)
Rasmus Sandin (Washington/NHL).
Útočníci:
Jonatan Berggren,
Lucas Raymond (oba Detroit/NHL)
Jacob de la Rose,
Marcus Sörensen (oba Fribourg-Gottéron/Švýc.)
Leo Carlsson (Örebro)
Dennis Everberg (Rögle)
Linus Johansson (Färjestad)
Pär Lindholm (Skelleftea AIK)
André Petersson (HV 71)
Alexander Nylander (Pittsburgh/NHL)
Carl Grundström (Los Angeles/NHL)
Oscar Lindberg (Bern/Švýc.)
Jakob Silfverberg (Anaheim/NHL)
Fabian Zetterlund (San Jose/NHL).

Reklama