Hlavní obsah

Tohle je pohádka, kterou jsem si nedokázal představit ani v nejdivočejším snu, kroutí hlavou Kempný. Čeká ho svatba

Se zlatou medailí na krku upaloval do šatny. Ovšem ne za spoluhráči – neboť většina z nich ještě v té době po finále křepčila na ledě – ale aby tříletého syna Adama dovedl na záchod, protože se mu chtělo čůrat. „Já se za vámi za chvíli vrátím,“ houkl obránce Michal Kempný na české novináře a po pár minutách byl opravdu zpátky.

Sestřih finále MS Švýcarsko–ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

„Mám v sobě strašně moc pocitů a vlastně je ani nedokážu popsat. Pořád mi nedochází, co jsme dokázali,“ kroutil hlavou Kempný a dojetí na něm bylo na první dobrou jasně patrné.

V posledních letech je klíčovou defenzivní oporou národního týmu, s nímž před dvěma roky získal bronz na MS v Tampere. Letos se na svém pátém šampionátu dočkal nejcennějšího kovu.

„Znamená to pro mě hodně moc. Vždycky jsem si přál hrát za nároďák a vyhrát s ním mistrovství světa. Jsem velmi hrdý na tenhle tým. Co jsme na turnaji začali od prvního zápasu vytvářet a jaký hokej jsme předváděli, se nedá srovnat s žádným mistrovstvím, které jsem odehrál,“ má jasno 33letý rodák z Hodonína.

Myslel jsem, že se při oslavě gólu nikdy nedostanu na kolena, přiznal David Pastrňák. To, co vypuklo, bylo neskutečné!Video: Sport.cz

Mistrovské oslavy si užíval o to víc, že v hledišti mohla vše sledovat jeho snoubenka Nicole se synem Adamem. „Mít u toho syna je nejvíc. Mimochodem, málem jsme oba spadli, když mi ho táta podával (z tribuny na oslavy na ledě – pozn. aut.). Nakonec jsme to ustáli,“ ulevilo se zadákovi Sparty, který prozradil i novinku z osobního života. „Během léta mě čeká svatba,“ usmál se Kempný, který se s Nicole zasnoubil předloni v září.

Už loni na podzim na začátku sezony si jako jeden z cílů vytyčil pokusit se dostat na domácí šampionát. „A teď jsem hrozně vděčný, že jsem mohl být součástí takového týmu. Užíval jsem si každou sekundu. Když se ohlédnu zpět, turnaj hrozně rychle utekl. Člověk nestíhá vnímat, co všechno se během něj odehrálo,“ připustil Kempný.

Po konci se Spartou v semifinále extraligového play off jej ani nenapadlo, že by sezonu přece jen mohl zakončit zlatou tečkou. „Ani v tom nejdivočejším snu jsem si tohle nedokázal představit. Po vypadnutí se Spartou jsem si přenastavil hlavu, přišla nominace a boj o mistrovství. Dostal jsem se do týmu, přicházely další maličké krůčky, které postupně vedly k tomuhle. Pro mě je to pohádka,“ nebojí se říct.

Na klubové úrovni získal Stanley Cup (v roce 2018 s Washingtonem), teď je i mistrem světa. „To by mě nikdy nenapadlo a popravdě mi to zní šíleně. Ale dřel jsem celý život, makal jsem, abych to někam dotáhl, něco dokázal. Abych i něco nechal zapsaného za sebou a předal to ostatním. Věřím, že tahle cesta ještě nekončí a že budeme tvořit další hodnoty,“ přeje si Kempný.

Národní hrdina? Neřekl bych, odmítá poklony Lukáš Dostál. Je to zásluha všech!Video: Sport.cz

Nejbližší dny se ponesou ve znamení slavení zlata. I když… „Síly na oslavu se najdou vždycky, užiju si to, ale na rovinu říkám, že si po téhle sezoně budu potřebovat odpočinout, protože byla fakt náročná. Potřebuju nabrat síly na tu další,“ přiznává Kempný, že tělo dostalo hodně zabrat.

Zlatá medaile jej těší i kvůli fanouškům. „Čeští fanoušci jsou ti nejlepší. Jsme moc vděční za podporu, kterou jsme měli. Je něco neuvěřitelného, jak se národ dokáže spojit. To, co se dělo venku, tady v hale, ve všech hospodách… Lidi nám fandili, drželi palce a jsem hrozně rád, že jsme jim to takhle vrátili,“ tvrdí.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.