Hlavní obsah

Tohle mi dojde až za pár dní, tuší Gudas. Táta si ho konečně nebude dobírat

Svou roli si Radko Gudas opět plnil do puntíku. Ve finále vedle poctivé defenzivní práce vytáhl i ukázkový bodyček na švýcarskou legendu Andrese Ambühla, a o chvíli později už se mu na krku houpala zlatá medaile. „Je neuvěřitelný, co se vlastně stalo. Myslím, že mi to dojde až za pár dní,“ připustil 33letý obránce české hokejové reprezentace.

Sestřih finále MS Švýcarsko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

Jako jeden z nejzkušenějších v národním týmu i svou vizáží působil jako táta mladých hráčů. Při odchodu z ledu si po každém vítězství se všemi plácl, se všemi slavil, na všechny strany rozdával úsměvy. Ve finále však po druhém gólu Davida Kämpfa zůstal u svého klubového spoluhráče z Anaheimu Lukáše Dostála, objímal se s ním a nadšením skákal.

„Klobouk dolů před ním,“ smekl před 23letým brankářem. „Neskutečný. Nevím, jestli si to on vůbec uvědomuje, co dokázal, ale je to něco skvělého. Zase to zavřel,“ chválil po třetí vychytané nule.

Národní hrdina? Neřekl bych, odmítá poklony Lukáš Dostál. Je to zásluha všech!Video: Sport.cz

Duel se Švýcarskem rozhodl hvězdný David Pastrňák, semifinále rozsekl Martin Nečas a čtvrtfinále Pavel Zacha, tedy nejčerstvější posily z NHL. Gudas však vypíchl zejména týmovost. „Jo, přijeli hráči světové třídy, ale nesnažili se to brát na sebe. Dokázali se přizpůsobit celku. Táhli jsme za jeden provaz,“ pochvaloval si.

Spoustu hráčů z extraligy před turnajem ani neznal a říkal, že se těší, až s nimi naváže nová přátelství. To se i díky takovému úspěchu povedlo skoro samo. „Myslím, že jsme se poznali mnohem líp, než jsme čekali. Takové momenty vždycky sbližují. Jsem hrozně rád, že jsem tady ty kluky poznal, že spolu máme takový zážitek,“ usmíval se Gudas.

Podporu fanoušků oceňoval během celého šampionátu, ale nezapomněl je pochválit ani po konci mistrovství. „Jsme prostě hokejový národ. Češi to potvrdili už tou návštěvností. I když se jim třeba nelíbila nominace, nezlomili nad námi hůl, tlačili nás každý zápas a věřili, že to srdcem dokážeme urvat,“ líčil kladenský rodák.

Myslel jsem, že se při oslavě gólu nikdy nedostanu na kolena, přiznal David Pastrňák. To, co vypuklo, bylo neskutečné!Video: Sport.cz

Prvním zlatem z mistrovství světa přeskočil i svého tátu Lea, bývalého reprezentačního obránce, jenž slavil „jen“ čtyři bronzy. „Konečně si mě nebude dobírat. Aspoň mám na něj něco zpátky a můžu si z něj taky dělat srandu,“ smál se Gudas.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.