Hlavní obsah

Závěr mě úplně pohltil, přiznal Nečas. Na oslavy si dá týden, práci si bude hledat až pak

Jeho příjezd české hokejové reprezentaci ohromně pomohl. Útočník Martin Nečas za pět zápasů nasbíral sedm bodů a může slavit zasloužený triumf mistrů světa. Do Prahy dorazil navzdory tomu, že mu v Carolině skončila smlouva a že má zlomený prst na noze i pochroumaná žebra. „Nic, co by nevyřešil prášek na bolest,“ usmál se 25letý odchovanec Žďáru nad Sázavou.

Dojatý Martin Nečas: Těžko se teď mluví, je potřeba to vstřebat a oslavit to. Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Teď už můžete prozradit, co konkrétně vás zdravotně limitovalo?

Můžu, teď už je to jedno. Měl jsem zlomený prst na noze a špatné žebro. Nebylo to nic, co by se mělo hraním zhoršit. A co by nevyřešilo pár prášků. Vzal jsem si je a byl jsem v pohodě připravený na zápas. Fanoušci nás povzbuzovali tak, že jsem na zranění nemyslel.

Staroměstské náměstí v euforii, po 14 letech se Česko dočkalo titulu mistrů světa v hokejiVideo: Sport.cz

Neodradilo vás ani to, že jste aktuálně bez práce, bez kontraktu v NHL na příští sezonu. Bral jste to vůbec v potaz?

(usměje se) Ne, koho to zajímá? Nikdy nevíte, kdy se mistrovství světa do Česka vrátí, mohlo to být jednou za život. V hlavě jsem byl připraven na to, že prostě přijedu. Šampionát jsem sledoval už na dálku v televizi. Viděl jsem tu neuvěřitelnou atmosféru, jak celá země sleduje hokej. A cítil tu energii, kterou nám fanoušci dávají. To oni nás dotlačili až na vrchol.

Z pozice mistra světa se vám určitě bude o nové smlouvě vyjednávat lépe.

O to se teď nestarám. Co se stane, to se stane, agenti to budou mít na starosti. Teď si dáme týden na oslavy, pak to budu řešit.

Myslel jsem, že se při oslavě gólu nikdy nedostanu na kolena, přiznal David Pastrňák. To, co vypuklo, bylo neskutečné!Video: Sport.cz

Vážíte si o to víc, že jste i v takové situaci zvládl na šampionátu podávat tak excelentní výkony?

Jak už jsem párkrát řekl, svůj nejlepší hokej hraju, když si ho užívám. A já si to tady užíval na sto procent. Nehrál jsem za reprezentaci šest let. To, že jsem mohl být tady se všemi těmi kluky, s tímto týmem, je neuvěřitelné.

Jaký moment z finálového večera se vám nejvíc zaryje do paměti?

Asi těch posledních patnáct vteřin. Ty si budu pamatovat po celý zbytek života. Nebyl jsem schopen ani oslavovat, úplně mě to pohltilo.

Vypadáte až dojatě.

To jsem. Těžko se to vstřebává. Chvilku tomu musíme dát a řádně to oslavit. Vždyť tohle je sen každého z nás. Neskutečný zážitek.

Před čtrnácti lety jste slavil titul doma ve Žďáru nad Sázavou a obdivoval místní rodáky, kteří k němu přispěli. Jak se na tohle s odstupem vzpomíná?

Hráči jako Petr Koukal u nás byli jako bohové, všichni jsme k nim vzhlíželi. Když je mistrovství, tak každý pustí televizi a kouká. Letos navíc mohli být lidi i v hale. Co k tomu říct… Mám strašnou radost.

A teď budete ve Žďáru taky za boha. Jaký je to pocit?

Samozřejmě moc hezký. Odmalička jsem pracoval na tom, abych se na tuto úroveň a na takovou akci mohl dostat. Domácí mistrovství je něco, co se neodmítá. Jsem strašně rád, že jsem přiletěl, protože kdybych se na tohle díval v televizi, moc by mě mrzelo, že jsem u toho nebyl.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.