Hlavní obsah

V Rusku ostře pálí do Čechů: Teď je konečně vidět, proč nás nechcete, píšou a Břízu nazývají lhářem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen v tuzemsku se řeší, že česká hokejová reprezentace po deseti letech ukončila čekání na medaili z MS a z Tampere se vrátila s bronzem. Triumf v zápase o třetí místo proti USA rozebírají i ruská média, která však úspěch výběru kouče Kariho Jalonena bagatelizují. Novinář Pavel Panyšev svůj komentář na serveru championat.com začíná větou „Existuje však úplné uspokojení z úspěchu dosaženého tímto způsobem?“ a prvního viceprezidenta Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Petra Břízu dokonce označuje za lháře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu o bronz Česko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

„Kdyby se ruský národní tým, suspendovaný z naprosto za vlasy přitažených a nesportovních důvodů, zúčastnil mistrovství světa, pak by Češi nemuseli mít takovou šanci bojovat o medaile a získat bronz. Proto taková jejich radost, že konečně stojí na pódiu. Opravdu se ale můžou z takového úspěchu radovat? Je to pochybné, když byl porušen sportovní princip soutěže," píše Panyšev a evidentně nedokáže pochopit, proč byl Rusům (a rovněž Bělorusům) start na světovém šampionátu zatrhnut.

Nejen na tom letošním, ale i na tom v příštím roce, které měl původně hostit Petrohrad. Kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajině mu byl ale odebrán a Rada IIHF v minulém týdnu rozhodla, že jej uspořádají Tampere s Rigou a Rusové a Bělorusové si na něm znovu nezahrají.

Hokejisté jsou doma! Bronz slavili jako zlato. Jak budou oslavy pokračovat?Video: Sport.cz

„Celá Rada IIHF si za současným rozhodnutím stojí. Neumím si za současné situace představit, že by jakékoliv ruské mužstvo hrálo na turnajích v Evropě. Představte si osmnáctileté kluky, jak bychom kolem nich postavili 80 bodyguardů a jednotku speciálních sil, aby je dovezli na zimák a zpět. To není funkce sportu," prohlásil Bříza v sobotu.

„Tímhle svým vyjádřením přilil olej do ohně. Jsou to lži. Žádné stráže ze speciálních sil by nikoho nedoprovázely, bezpečnost turnaje by nebyla ohrožena a mistrovství světa s ruským národním týmem by získalo obvyklý lesk a nestalo by se nejkatastrofálnějším v historii z hlediska návštěvnosti," čílí se Panyšev a připomíná chyby švédských hlavních rozhodčích ve finále. „Celkově vzato, letošní MS bylo neprosté selhání," doplňuje.

Obratem se ale novinář, který se osobně účastnil čtyř světových šampionátů, vrací k Čechům a Břízovi. Vyloučit Rusy z turnajů prý bylo i jeho zájmem.

Jsem na kluky pyšný, jakou cestu jsme ušli a jak skvělou partu jsme měli, říká David PastrňákVideo: Sport.cz

„Je pro něj výhodné, že český tým bere medaile a hlavní konkurenti jsou prostě vyřazeni. Nyní je konečně jasné, proč Česká republika tolik nechce vidět ruský národní tým na mistrovství světa. Klidně k tomu využije i administrativní zdroje IIHF a hloupá prohlášení jejího viceprezidenta - krajana," útočí Panyšev na Čechy.

Piva jsme pili všechny, co byly a Krejča je skvělej tanečník, popsal oslavy kapitán Roman Červenka.Video: Sport.cz

„Možná bychom v budoucnu měli z turnaje vyloučit nějaký další národní tým? Pak uvidíte, že se český národní tým bude schopný dostat nejen k bronzu, ale třeba dojde i do finále," zakončuje autor svůj text.

Češi získali bronz. Jak zápas s USA hodnotí experti v pořadu PŘÍKLEP EXTRAVideo: Sport.cz

Reklama