Hlavní obsah

Vyhlížení posil z NHL? Finové volí jinou cestu. Už na nikoho nečekáme, prozradil kouč Jalonen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V týmu českých hokejistů je to vždycky hlavní téma. Sledování výsledků play off NHL a vyhlížení, kdo by ještě mohl dorazit na mistrovství světa. Kouč Radim Rulík připustil, že si nechá volná dvě až tři místa pro případný příjezd Davida Pastrňáka, Martina Nečase nebo třeba Pavla Zachy. Oproti tomu Finové, úvodní soupeř národního týmu na šampionátu, volí jinou cestu. Navzdory tomu, že v bojích o Stanley Cup mají čtrnáct (!) hokejistů.

Sestřih zápasu Česko–Finsko z Českých her v BrněVideo: Sport.cz

 
Článek

Aleksandr Barkov z Floridy, Miro Heiskanen z Dallasu, Mikko Rantanen z Colorada, Kaapo Kakko z Rangers, Sebastian Aho nebo Teuvo Teräväinen z Caroliny. Ve 2. kole play off nejprestižnější soutěže světa zápolí ty největší finské hvězdy. Žádná z nich se ale na mistrovství světa nepředstaví, i kdyby pro ně sezona za pár dní skončila. „Už na nikoho nečekáme, tým je hotový,“ prozradil kouč severské reprezentace Jukka Jalonen.

„Je super vidět v boji o Stanley Cup tolik našich zástupců. Samozřejmě pro reprezentaci je to trochu problém, ale s tím nic nenaděláme,“ poznamenal jmenovec bývalého trenéra českého týmu Kariho Jalonena.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

K dispozici tak má jen čtyři hokejisty z NHL. Obránce Olliho Määttäho z Detroitu a útočníky Mikaela Granlunda ze San Jose i Jesseho Puljujärviho s Valtterim Puustinenem z Detroitu. „Naši nejlepší hráči ještě bojují v NHL, takže tady pochopitelně nemohou být. A další, kteří jsou volní, třeba nemají kontrakt na příští sezonu, takže také nedorazili,“ vysvětloval 61letý kouč.

Navzdory nízkému počtu zámořských posil však Finy rozhodně nejde odepisovat. Jak už několikrát ukázali, třeba na MS 2019, v týmu nepotřebují velké hvězdy, aby uspěli. Spoléhají na sehranost, kterou se prezentovali už na přípravném turnaji v Brně, jejž se třemi výhrami opanovali. „Dodalo to sebevědomí hráčům i celému týmu. Dokázali jsme si, že můžeme porazit kohokoliv,“ pochvaloval si Jalonen, jenž působí u reprezentace už šestý rok v kuse.

Naopak první soupeř výběru Suomi, tedy český tým, prožívá první sezonu pod novým koučem Radimem Rulíkem, který oproti svému předchůdci Karimu Jalonenovi praktikuje výrazně aktivnější styl. „Už první vzájemný zápas ukázal, že hrají úplně jinak než loni,“ uznal Jukka Jalonen. „Ale už jsme se v sezoně poměřili několikrát, takže to pro nás není problém. V systému nebude rozdíl, i když jsou tu úplně jiní hráči,“ připustil.

Na rozdíl od Finů se však Česku přípravný turnaj vůbec nevyvedl. „V Brně nehráli tak dobře, měli opravdu spoustu hráčů, pořád měnili tým a ti nejlepší nehráli. Je pochopitelné, že se jim turnaj tak nepovedl,“ mínil Jalonen.

V pátek večer v pražské O2 areně ale očekává úplně jiné utkání než to minulý týden, v němž Seveřané zvítězili 4:1. „Jsou domácím týmem, bude je hnát dopředu skoro dvacet tisíc fanoušků. Přináší to samozřejmě i tlak, ale budou nás chtít porazit. Určitě nás čeká pěkný zápas,“ věří. „Velká výzva, hned takhle těžký soupeř na úvod. Ale myslím, že vy také nechcete hrát hned proti nám,“ usmál se Jalonen.

  2 : 3 sn Slovensko - Lotyšsko 2 : 3 sn   dohráno
20240519T20 : 20:00+0200
Slovensko vs. Lotyšsko
Slovensko vs. Lotyšsko
Slovensko
Lotyšsko
  2 : 3 Švýcarsko - Kanada 2 : 3 dohráno
20240519T20 : 20:00+0200
Švýcarsko vs. Kanada
Švýcarsko vs. Kanada
Švýcarsko
Kanada
  Švédsko - Francie dnes 16 : 20
20240520T16 : 20:00+0200
Švédsko vs. Francie
Švédsko vs. Francie
Švédsko
Francie
  Velká Británie - Norsko dnes 16 : 20
20240520T16 : 20:00+0200
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie
Norsko
  Kazachstán - Polsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán
Polsko
  Finsko - Dánsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Finsko vs. Dánsko
Finsko vs. Dánsko
Finsko
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.