Hlavní obsah

Vyloučení ruských a běloruských hokejistů z MS? Faselovi se verdikt IIHF nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) v pondělí večer vyloučila Rusko a Bělorusko z mistrovství světa, které se v květnu uskuteční ve Finsku. Sborná se nepředstaví ani na odloženém juniorském světovém šampionátu v srpnu v Edmontonu, mistrovství hráčů a hráček do 18 let nebo přeloženém vrcholném turnaji žen. Verdikt IIHF se však nelíbí bývalému dlouholetému šéfovi této organizace Renému Faselovi, který měl s ruským a běloruským hokejem stejně jako s prezidenty obou zemí Vladimirem Putinem a Alexandrem Lukašenkem vždy velmi dobré vztahy. Pondělí označil za smutný den.

Foto: @sakhuttu, Twitter

René Fasel (vlevo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

"Sport je pro mě způsob, jak dávat lidi dohromady. Vzpomeňte si na olympijské hry, barona De Coubertina. Když v roce 1896 oživil olympiádu, udělal to proto, aby spojil lidi. Olympijské hodnoty jsou přátelství, respekt... Jsem si stoprocentně jistý, že žádný ze sportovců nepodporuje válku. Toto je pro mě velmi smutný den," uvedl 72letý Fasel pro ruský web championat.ru.

Rozhodnutí federace považuje za smutný okamžik v její historii. "I během studené války hrál Sovětský svaz se Spojenými státy, s Kanadou. I v tak vypjaté situaci, jako je dnes, musí sport nést poselství míru a spojování lidí. Bylo mnoho příležitostí vyloučit někoho z IIHF, protože ve světě bylo mnoho válek, a teď to děláme. Doufám, že lidé najdou společnou řeč a nakonec řešení. Válka není řešením, ale neměli bychom používat sport jako sankci. To není jeho účel," dodal Fasel. Dění na Ukrajině přímo nekomentoval, prohlásil jen, že situace je "velmi dramatická".

Faselův nástupce Luc Tardif krok federace vyloučit Rusko a Bělorusko ze všech akcí odůvodnil i snahou zajistit, aby se turnaje konaly v bezpečném prostředí pro všechny týmy. Dodal, že byl záběry dění na Ukrajině šokován.

Ještě během svého působení v čele IIHF čelil Fasel v loňském roce vlně negativních reakcí poté, co se při jednání s Lukašenkem v Minsku ohledně pořadatelství šampionátu vřele objímal a držel za ruce. Běloruský prezident přitom v té době násilně potlačoval masové akce obyvatel, kteří protestovali proti jeho znovuzvolení ve volbách, jež opozice Lukašenkova autokratického režimu označila za zmanipulované. IIHF dlouho s rozhodnutím vyčkávala, ale nakonec po nátlaku sponzorů včetně Škoda Auto spolupořadatelství šampionátu Bělorusku odebrala a celé MS se odehrálo výhradně v Lotyšsku.

Rusko nebude startovat ani na závěrečných turnajích seriálu Euro Hockey Tour (EHT) - Českých hrách a Švédských hrách. O tom, že nebude sborná pozvaná na České hry, rozhodlo v pondělí vedení Českého svazu ledního hokeje, které schválilo, že žádné reprezentační týmy nebudou hrát proti výběrům Ruska a Běloruska. Švédové poté informovali, že se se zástupci Česka a Finska odpoledne domluvili, že Rusko na další dva turnaje EHT nepozvou.

Reklama

Související témata: