Hlavní obsah

Vypustili Češi zápas? Fraška, kritizují ve Finsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypustili čeští hokejisté úmyslně závěrečný zápas ve skupině B na mistrovství světa, aby se vyhnuli v klíčovém čtvrtfinále Kanadě a naopak se střetli s nejspíš hratelnějším Německem? Tuhle otázku po úterním hladkém vítězství 3:0 nad národním týmem hojně řeší i ve Finsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Finsko - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

„Pro Českou republiku výsledek není žádnou pohromou, protože znamená, že se utká ve čtvrtfinále s Německem. V případě výhry za tři body, by šli (Češi) na Kanadu. Selským rozumem vzato, vítězství nad Finy by pro ně nedávalo velký smysl," píše například list Ilta Sanomat.

I když také připomíná, že kouč Česka Kari Jalonen jakékoliv teorie o úmyslné porážce rázně popíral a mdlejší výkon svého týmu vysvětloval krátkým časem na odpočinek po náročném a důležitém pondělním duelu s USA (1:0).

PŘÍKLEP EXTRA - hokejové studio Sport.cz tentokrát s Radkem Dudou, Markem Burkertem a Aloisem HadamczikemVideo: Sport.cz

Během televizního přenosu ve Finsku ale zkritizoval přístup Čechů bývalý tamní vynikající reprezentant Sami Kapanen. „Češi do zápasu nešli s náležitými emocemi, které k takto špičkovému zápasu patří," tepal národní tým bývalý mistr světa.

Jeho kolega ve studiu Lasse Kukkonen si zase vzal na mušku podle něho velmi špatný přístup Česka k defenzivní práci. „To bylo naprosto příšerné. Fraška," hodnotil.

Sami finští hráči si ale po výhře nepřipouštěli, že by Češi nehráli naplno. "Přišlo mi, že se hrál plnohodnotný zápas. Neměl jsem pocit, že by oni jeli na půl plynu," popíral konspirační teorie třeba Teemu Hartikainen.

Ve finském tisku se také trochu škodolibě připomíná, že papírově zřejmě nejtěžší protivník v podobě obhájců zlata z Kanady zbyl na Švédy, kteří dosud hrají velmi povedený šampionát, když v základní hrací době ještě neprohráli a v tabulce skupiny B skončili jen o bod druzí za Finy.

„Noční můra ve čtvrtfinále," tak zní většina titulků ve švédských médiích v reakci na příštího soupeře, kterého jim Češi svoji porážkou naservírovali.

„Kari Jalonen určitě raději preferuje pro čtvrtfinále Němce. A na Švédsko, které v posledních dekádách excelovalo v taktických porážkách, zbyla Kanada," připomíná finský list Iltalehti dřívější podezřelé prohry Tre Kronor, které jim zařídily relativně snadnější cestu v play off.

Reklama

Související témata: