Hlavní obsah

Z Dostála všechno spadlo, abstinenci poruší. Jedno pivo si asi dám, směje se

Aktualizováno

Během celého zápasu zase působil naprosto klidně. Lukáš Dostál za svá záda nepustil ve finále proti Švýcarsku jediný puk a vychytal českým hokejistům titul mistrů světa. Po pojišťujícím gólu na 2:0 už ze sebe shodil pomyslnou emoční masku a naplno se vrhnul do víru oslav. „Neskutečné, nemám slov. Je neuvěřitelné, co jsme dokázali. Tohle v životě nezapomenu,“ rozplýval se 23letý gólman.

Národní hrdina? Neřekl bych, odmítá poklony Lukáš Dostál. Je to zásluha všech!Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Stejně jako ve čtvrtfinále proti Američanům přispěl k vítězství vychytanou nulou. Jako vždy ale zůstal naprosto skromný. „To je moje práce. Už jsem říkal mockrát, že mi je jedno, jak a kolik vyhrajeme. Hlavně, že jsme vyhráli,“ říkal.

Postupem času bylo jasné, že to bude utkání o jediném gólu. „Takhle to bývá. Je to play off hokej, rozhodují maličkosti. A teď rozhodla maličkost, že Pasta se po buly trefil. Těžké utkání, ale teď fakt nemám slov,“ líčil nadšený brankář Anaheimu.

Gól Davida Pastrňáka ve finále mistrovství světaVideo: Česká televize

Celý turnaj působil naprosto klidně. Právě psychika je jeho obrovskou předností. „Já samozřejmě emoce mám, jen je dokážu hodně potlačit. To je u brankáře ohromně důležité, ať platí jakýkoliv stav. Až dvacet sekund do konce, jak se trefil Kämpfík, jsem věděl, že už to dotáhneme. A v ten moment už ve mně propukla radost. Tlak a všechno odpadlo, už jsem věděl, že budeme mistři světa,“ popisoval.

Radost z gólu a hymna po utkáníVideo: Sport.cz

O pár sekund později už se spoluhráči poskakoval v rohu O2 areny a slavil nejcennější triumf v kariéře. „Samozřejmě mám trochu blackout, ale jinak si to pamatuju. Byla tam erupce emocí, ten dopamin… Je to neuvěřitelné,“ těžko hledal slova. „Na všechny kolem týmu jsem ohromně pyšný. Hráče, realizační tým, úplně všechny,“ chválil.

Alkohol normálně nepije, při oslavách se však plánuje odvázat. Tedy jen v nadsázce. „Možná si jedno pivo dám,“ smál se. „Ale asi fakt jenom jedno,“ dodal pak s relativně vážnou tváří.

Při doposud posledním českém titulu mistrů světa mu bylo necelých deset let. A na finále si dobře pamatuje. „Hráli jsme fotbalový školní McDonald’s Cup. Celý turnaj se během finále přerušil a dívali jsme se v televizi,“ vzpomínal.

A teď už se nemůže dočkat, až si oslavy vychutná na vlastní kůži. „Těším se moc. Tak už bych rád šel,“ uvolnil se s úsměvem z rozhovoru.

Staroměstské náměstí v euforii, po 14 letech se Česko dočkalo titulu mistrů světa v hokejiVideo: Sport.cz

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.