Hlavní obsah

Zachrání český lazaret nové pravidlo? Vedení reprezentace zvažuje povolání náhradníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to nové – pro širší veřejnost i lehce utajené – pravidlo v „zákoníku" mistrovství světa, nicméně teď může výrazně pomoct české reprezentaci z problémů, do kterých se dostala. Od letoška lze zraněného hráče, který už nemůže v šampionátu pokračovat, na soupisce nahradit novým. Už tak učinili Švýcaři, kteří Thürkaufa s pochroumaným ramenem poslali domů, nyní se to může týkat i někoho z českých marodů (Sedlák, Chytil).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek

Riga (Od našeho zpravodaje) - Zraněho Čecha (či oba) by pak nahradil útočník, který je na tzv. long listu, jenž čítá celkem 70 hráčů do pole. Nicméně s velkou pravděpodobností by to byl někdo, kdo se po závěrečném přípravném turnaji v Brně nedostal do finálního výběru (Hyka, Lenc, Hynek Zohorna, Horák a Michal Kovařčík).

„Tito hráči měli pohovory s trenéry. A dostali od nich informaci, že může nastat situace, že by byli povoláni. Trenéři jim řekli, že pokud to u nich půjde, aby v rámci možností zůstali v kondici a nerozjeli se někam do světa," uvedl manažer reprezentace Milan Hnilička. „A nemám informaci, že by někdo z nich s touto variantou nesouhlasil."

Hnilička ani nikdo jiný z týmu nechce nahlas říct, jestli se o variantě s výměnou hráče reprezentace vážně uvažuje nebo zda je dokonce už v procesu. Nicméně vzhledem k lazaretu, který celek nyní připomíná, a ke skutečnosti, že je využití onoho nového pravidla k dispozici, by bylo vedení celku samo proti sobě, pokud by tak nepokusilo učinit.

A neoficiální informace Sport.cz naznačují, že už se tak děje.

„Nebudu říkat, co se zvažuje a co ne. Ani nejsem v kontaktu s hráči, protože já řeším technické věci okolo týmu. Takže neumím říct, jestli probíhá aktivní komunikace mezi Martinem Havlátem a hráči NHL," uvedl po středečním tréninku Hnilička. Ovšem trenéři ani generální manažer Havlát žurnalistům k dispozici nebyli.

Pokud okolnosti skutečně tým k výměně donutí, musí celý proces schválit Mezinárodní hokejová federace IIHF. Týmový doktor Antonín Chochola nejprve pošle lékařskou zprávu „posudkovému" doktorovi z IIHF. Ten zkontroluje závažnost zranění, což je pojistka, aby týmy pravidlo nezneužívaly a nechtěly měnit hráče jen s drobnými šrámy spíše z taktických příčin. „Buď to uzná a uvědomí tým, nebo zamítne. Hráč, který bude uznán za zraněného, se už nesmí zapojit do turnaje," přidal Hnilička.

Dočká se tedy česká soupiska nového jména?

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.
Kdo je podle vás nejlepším českým brankářem dosavadního průběhu MS v hokeji?
Šimon Hrubec
9,8 %
Marek Langhamer
90,2 %
Celkem hlasovalo 10511 čtenářů.

Reklama