Hlavní obsah

Hokejisté jsou doma s bronzem! Takhle vůbec nejsem zvyklý slavit, přiznal zmožený Jalonen

Aktualizováno

Po dlouhých deseti letech se vrátila česká hokejová reprezentace z mistrovství světa s medailí, když parta kolem kapitána Romana Červenky vybojovala ve finském Tampere bronz. „Jsem šťastný ale unavený. Nejsem vůbec zvyklý oslavovat tak, jako jsme slavili s klukama na stadionu a v hotelu. Výjimečně jsem si to užil,“ přiznal po přistání na Letišti Václava Havla kouč reprezentace Kari Jalonen.

Tisková konference české hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

Letadlo s medailisty přistálo v Praze ve 12:49. Jako první vystoupil obránce Radim Šimek následovaný Filipem Hronkem.

„Letiště Praha děkuje za skvělou reprezentaci. Gratulujeme k medaili z mistrovství světa," neslo se z reproduktorů v letištní hale, kde čekala na bronzové medailisty zhruba stovka fanoušků a rodinných příslušníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu o bronz Česko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Mimo jiné partnerky Radima Šimka a Tomáše Hertla s dětmi. Hynka Zohornu vítal třeba i bratr Radim Zohorna, útočník z Pittsburghu.

Reprezentace se dokázala oklepat ze semifinálové porážky 1:6 s Kanadou, přestože bitva o třetí místo proti Spojeným státům americkým se nevyvíjela dobře a mužstvo ve druhé třetině prohrávalo 1:3. Pak ale přišel šestigólový obrat ve třetím dějství a triumf 8:4. Češi tak slaví první medaili z MS od bronzu v Helsinkách v roce 2012.

Hokejisté jsou doma! Bronz slavili jako zlato. Jak budou oslavy pokračovat?Video: Sport.cz

„Obrovská gratulace klukům, že to dokázali prolomit. Pecka, nádhera. Po dlouhé době se v týmu objevilo něco, co jsem vždy obdivoval na Kanadě. V té poslední třetině s Američany tam byla vůle, touha a nasazení. Ještě jednou děkuji," smekl po příletu před vystoupením  reprezentace končící svazový šéf Tomáš Král.

A poodhlalil pozadí toho, jak vlastně k angažmá trenéra Jalonena, který vrátil českému hokeji medailový lesk, došlo.

ALL STARS hokejového MS podle Sport.czVideo: Sport.cz

„Teď už to můžu říct. S Karim jsem byl v kontaktu od přelomu roku poté, co se nám nedařilo před olympiádou. Ujišťoval, že má zájem. Měl sice namířeno k finské dvacítce, ale říkal, že je schopen si to vyřídit. A myslím, že musel prožít krásné chvíle, když mu tleskala ve Finsku celá hala," vracel s Král k nedělní bitvě o bronz, z jejíhož výsledku měli viditelně radost i na finále čekající fanoušci Finska.

Jalonen přikyvoval a dodal, že oslavy medaile, na níž se tak dlouho čekalo, byly intenzivní. „Jsem šťastný ale unavený. Nejsem vůbec zvyklý oslavovat tak, jako jsme slavili s klukama na stadionu a v hotelu. Výjimečně jsem si to užil," přiznal.

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Český reprezentant Radim Šimek se vítá se svými nejbližšími po příletu z hokejového MS.

„Bronzová medaile je úspěch, ale jsou věci, co se dají zlepšit," apelopval, že po odeznění oslav rozhodně bude na čem pracovat.

I na kapitánovi a nejproduktivnějším hráči turnaje Romanu Červenkovi byla patrná únava z oslav. Připustil, že se pila piva všech druhů. „Piva jsme vypili všechny, co byly. Oslavy byly přiměřený. To jen Kari (Jalonen) není zvyklej," smál člen All Star Teamu celého turnaje.

Červenka vyhrál jako čtvrtý český hokejista produktivitu MSVideo: ČT sport

Reklama