Hlavní obsah

Zřejmě se na nás podepsal gól do šatny. Kanadě dal křídla, litoval Červenka

Byl hodně smutný. Kapitán českých hokejistů Roman Červenka sice už svou jedenáctou gólovou přihrávkou na šampionátu vybídl Krejčího, aby otevřel skóre semifinále, jenže pak už skórovali pouze Kanaďané. Nasypali Vejmelkovi celkem šest branek, takže boj o finále na šampionátu v Tampere jasně vyzněl pro obhájce titulu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: Sestřih semifinálového utkání Kanada - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Tampere (od našeho zpravodaje) - Prohra 1:6 je nejtěžší porážkou národního týmu na MS od roku 1999, kdy Češi ve skupině v Oslu stejným výsledkem podlehli Rusku. Tehdy nakonec dosáhli na zlato, letos tento jejich sen žil vlastně jen dvacet minut semifinálového souboje.

„První třetina přitom šla podle našeho scénáře. Rozehráli jsme utkání dobře, využili přesilovku a měli i další šance. Zřejmě se pak na nás ale podepsal gól do šatny, od té chvíle už bylo všechno nějak špatně," litoval 36letý útočník kanadského vyrovnání půl minuty před koncem úvodního dějství.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Kanaďan Dylan Cozens (vlevo) překonává v závěru úvodní třetiny semifinálového duelu Karla Vejmelku v brance českého týmu.

„Soupeři dalo do druhé třetiny křída, my pak už byli všude pozdě a tahali jen za kratší konec," mínil Červenka. Tajenku zápasu vyřešily tři góly v české síti během čtyř minut prostředního dějství. „Vůbec nevím, co se s námi stalo. Úplně se nám to od druhé třetiny sesypalo. Úplně jsme přestali hrát to svoje, ani nevím, co říct na fauly, které jsme udělali," krčil rameny.

„Kanada využila dvě přesilovky, pak už bylo vidět, jak moc si věří, těžko s tím šlo něco dělat. Snažili jsme se napadat, abychom byli všude a nebyli jsme nikde, " mrzelo českého hokejistu, jenž s bilanci 4+11 zůstává v čele kanadského bodování turnaje.

Na záda mu už ale dýchá kanadské trio Dubois, Batherson, Cozens. Osobní statistiky nejstarší z reprezentantů ale moc neřeší. „Jestli chceme přivézt domů medaili, musíme se rychle oklepat. Potřebujeme se už soustředit na neděli, tohle je za námi. Škoda, že se to nepovedlo. Teď je ale nutné škrtnout z hlavy Kanadu a připravit se na duel Američany. Ten zápas přijde hrozně rychle, za nějakých osmnáct hodin a ukáže se, jak moc ten bronz budeme chtít," uvažoval Červenka.

PŘÍKLEP EXTRA: Studio k zápasu Česko - KanadaVideo: Sport.cz

O motivaci na zápas o třetí místo neměl obavy. „Všichni si uvědomujeme, že každá medaile má svoji velkou cenu. Chtěli jsme moc do finále, ale teď jde o to nastavit se mentálně, abychom tam v neděli odpoledne nechali všechno a nevraceli se s prázdnou," vykládal nejproduktivnější útočník českého týmu.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8