Hlavní obsah

Zvláštní vyloučení, Češi jen kroutili hlavami: A co musíme pro přesilovku udělat my?

Aktualizováno

Po senzační výhře 7:3 nad Švédskem a postupu do finále mistrovství světa měli čeští hokejisté pro celý tým jen slova chvály. Zrovna však nechválili výkon sudích, kteří jim přiřkli jedinou přesilovku už po čtyřech sekundách a pak národní tým poslali čtyřikrát do oslabení. Často spornými výroky. „Myslím, že některá vyloučení byla hodně přísná,“ mínil kouč Radim Rulík.

Sestřih zápasu Švédsko–ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

Už první trest pro Radka Gudase v 6. minutě byl poněkud zvláštní. Řízný český bek nastavil hýžděmi bodyček Burakovskému, který byl v držení kotouče. Přesto dostal trest za podrážení. „To bylo zajímavé. Netuším, za co to bylo, takže nevím, co k tomu říct,“ usmál se jen Gudas.

A trest nechápal v přenosu ani expert ČT sport Martin Hosták. „Žádné podražení tam nevidím, čistý bodyček. Soupeř měl puk na hokejce, trefil ho kyčlí. Nerozumím tomu,“ líčil bývalý hráč.

Kluci mi vzadu hodně pomohli, zablokovali plno střel a rozhodlo proměňování šancí, hodnotí Lukáš Dostál Video: Sport.cz

Češi na sebe nevěřícně koukali i při vyloučení Martina Nečase ve třetí třetině za jemné přidržení Erika Karlssona. Ve stejný moment totiž Švéd Grundström ostře natlačil Gudase na branku, což však zůstalo bez povšimnutí sudích. „Bohužel to asi nesmíme řešit, takhle je to na turnaji nastavené. Párkrát jsme ani netušili, za co to bylo. Ale rozhodčí to snad věděli, to je nejdůležitější,“ líčil Nečas s nadhledem.

Národní tým naopak hrál jedinou přesilovku, což se vůbec nepozdávalo Davidu Pastrňákovi. Krátce před Nečasovým faulem ho v útočném pásmu při obratu nohou podrazil Rasmus Dahlin a hvězdný útočník Bostonu se hned pořádně rozčiloval. A postěžoval si i po utkání.

„Teda nevím, co musíme udělat, abychom dostali přesilovku. Ve čtvrtfinále i semifinále jich soupeři měli o hodně víc než my. Tím spíš klobouk dolů před kluky na oslabení. Zvládli je náramně,“ chválil Pastrňák.

Dneska to sedlo naší formaci, ale je jedno, kdo dá góly, hodnotí David Kämpf. Máme sílu, můžeme porazit kohokoliv Video: Sport.cz

Rulíkovi svěřenci inkasovali v přesilové hře soupeře jedinkrát, přestáli i klíčové oslabení Švédů na přelomu druhé a třetí třetiny po rozebíraném vyloučení Jana Rutty. Ten dostal dvojku za podrážení Isaca Lundeströma, jenž už však v době kontaktu ztratil rovnováhu. „Padal sám, to nebyl faul. Jednoznačně chybné rozhodnutí,“ mínil Hosták a trenér Rulík přitakával. „Určitě s tím vyloučením nesouhlasím, ale stane se,“ poznamenal.

Hlavně však doufá v lepší výkon sudích v souboji o zlato. „Snad si to rozhodčí vyhodnotí a tohle v neděli nebude. Nemají to jednoduché, ale snad to pojmou tak, že to je finále. A kde si nebudou stoprocentně jistí, nepísknou,“ líčil Rulík.

Švédům se asi nelíbil hokej, jaký hrajeme. Na něco takového ze základní skupiny nebyli zvyklí, usmívá se Radko GudasVideo: Sport.cz

Lotyšsko-finská dvojice rozhodčích Andris Ansons a Kristian Vikman však nepoškodila jen český výběr. Ve druhé třetině totiž přehlédla i jasný faul národního týmu. Rutta u mantinelu pozvedl loket a trefil Lundeströma do obličeje.

„Zůstal tam ležet, to nikdy nechcete vidět. Ale hned jsem se ho ptal, jestli je v pohodě, a říkal, že jo,“ líčil zkušený bek, který vyloučení unikl. Možná i vyššímu trestu. „Zákrok jsem ještě neviděl. Strach jsem měl, ale nic se nestalo,“ říkal s úlevou.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Jenže na Ruttovo počínání si večer posvítila disciplinární komise, která 33letému obránci udělila za faul loktem jednozápasový trest. „Hráč viditelně oddělil svou ruku od těla a loktem přímo zasáhl hlavu soupeře, který nebyl v držení puku a nebyl se schopný chránit před kontaktem,“ uvedla IIHF v prohlášení.

Rutta tak ke své smůle přijde o jeden z největších zápasů kariéry. Pro český výběr by to mohl být velký problém, protože další z obránců Jakub Krejčík dohrával po zásahu kotoučem se zkrvaveným obličejem a ochranným košíkem. „Jede do nemocnice, asi bude potřeba nějaký zákrok. Uvidíme zítra,“ podotkl trenér Rulík.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.