Hlavní obsah

Miska pro psa nebo nočník. Stanley Cup už zažil ledacos, i slušňáci se s ním odvážou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradice to zase není bůhvíjak dlouhá. Teprve od roku 1995 mají hráči týmu, který získal Stanley Cup, možnost na 24 hodin oslavovat ve společnosti slavné trofeje ve vlastní režii. A strážci poháru dost často trnou, co se v hlavách rozjívených šampionů vylíhne.

Foto: Profimedia.cz

Nejslavnější hokejová trofej slavný Stanley Cup

Článek

Ze Stanley Cupu už se pilo pivo, víno i whisky, pojídala polévka, hot dogy, ale také halušky, tatarák nebo segedínský guláš. Žral z něj pes a také kůň Go For Gin, vítěz Kentucky derby.

Mike Bolt a Phil Pritchard, kteří o Stanley Cup na jeho cestách pečují, občas nevěří vlastním očím. Většinu výstřelků ale velkoryse přecházejí, pokud tedy nehrozí závažné poškození trofeje.

Jedna z nejslavnějších legend praví, jak po vítězství Dallasu v roce 1999 dostal opojený útočník Stars Guy Carbonneau nápad hodit pohár z okna vily do bazénu svého spoluhráče Craiga Ludwiga. Jenže trefil pouze okraj a na poháru vznikla opravdu velká promáčklina.

Nejvíc jsem nepopíjel, jen jsem se nejrychleji opil, prozrazuje Pavel Francouz o oslavách Stanley CupuVideo: Sport.cz

Pokusy se Stanley Cupem ale už předtím učinili ve svých bazénech i Mario Lemieux a Patrick Roy. A po nich Dominik Hašek. Ten se v roce 2002 původně nechtěl s trofejí ani fotit, v Česku tehdy řádily povodně a podle gólmana to nebylo vhodné. Na soukromé pardubické oslavě ale zábrany opadly a pohár skončil ve vodě, takže strážci museli zasáhnout a Haškovu party předčasně ukončit.

Bolt při pozdějších vzpomínkách na Česko významně pozdvihl obočí i při zmínce o roku 2008, kdy měl jeden den Stanley Cup ve své moci Jiří Hudler. Horké chvilky zažili strážci hokejového grálu také v roce 2000, když si Petr Sýkora neplánovaně usmyslel, že s pohárem pojede do Hradce Králové. Šlápl na plyn a doprovodu zmizel z dohledu.

Pavel Francouz slaví se Stanley Cupem a fanoušky v plzeňském pivovaruVideo: Sport.cz

„Stanley Cup jsme si pak předávali někde na dálnici," vzpomínal Sýkorův spoluhráč z New Jersey Patrik Eliáš, který se jel tehdy chlubit do rodné Třebíče. „Já ale žádné blbosti nedělal," ujišťoval.

Ke svému juchání hráči nemají k dispozici originál, ten je uzavřen pěkně v trezoru Hokejové Síně slávy v Torontu. Už od roku 1963 se používá replika: tzv. prezentační pohár, s nímž se vítězové mohou vyřádit.

Příhody se Stanley Cupem však mívají občas nádech skandálu. Pravověrní fanoušci mluvili o znesvěcení, když se do mísy vymočil malý syn kapitána Toronta Reda Kellyho. Po novorozené dceři Krise Drapera bylo v roce 2008 potřeba pohár čistit ještě o něco déle.

O rok dříve zažíval strážce Bolt nepříjemné okamžiky s pohárem na vojenské základně v Afghánistánu, která byla právě napadena. Stanley Cup se zásluhou Marka Messiera ocitl třeba i na pódiu striptýzového klubu. Mnohokrát trofej po své cestě kolem světa potřebovala pořádně vyspravit a naleštit.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Pavel Francouz během jeho oslav se Stanleyovým pohárem

I slušňáci se totiž dokážou se Stanley Cupem odvázat. Fin Teemu Selänne podle Boltova svědectví v roce 2007 nalil do poháru 12 lahví whisky. A s asi deseti kumpány všechno vymlaskli. Opatrnosti však není nikdy dost. Když se před lety snažil z poháru napít slavný Maurice Richard, vyrazil si přední zuby.

Reklama