Hlavní obsah

Postupnými kroky ke Stanley Cupu? Devils s českými posilami kují pikle

Za posledních deset let hráli hokejisté New Jersey Devils v play off jen jednou (2018), teď však srdce jejich fanoušků zase planou nadějí. Draft i pohyb na volném trhu udělaly z týmu sídlícím v Newarku atraktivní komoditu. Alespoň na papíře.

Foto: Profimedia.cz

Vítek Vaněček podepsal tříletou smlouvu s New Jersey

Článek

"Jsem nadšený. New Jersey má mladý tým, před kterým je velká budoucnost. Takže se na to moc těším. Mančaft je dobrý a hraje rychlý hokej," vyprávěl po podpisu tříleté smlouvy na 10,2 milionu dolarů v online rozhovoru brankář Vítek Vaněček. Jedna z posil, kterou generální manažer Devils Tom Fitzgerald získal za volby v draftu z Washingtonu.

"Na konci minulé sezony jsem si udělal seznam věcí, které je potřeba udělat přednostně. První bylo sehnat kvalitního gólmana. A to jsme díky Vaněčkovi dokázali," liboval si Fitzgerald.

V kabině má nyní hezky poladěno. Ze druhé pozice draftoval talentovaného slovenského beka Šimona Nemce, na 30 milionů během pěti let zlákal play off mašinu Tampy Ondřeje Paláta, výměnou za Pavla Zachu získal z Bostonu Fina Erika Haulu a obranu zocelil díky příchodům Johna Marina z Pittsburghu a Brendana Smithe z Caroliny.

Před sebou má Fitzgerald ale ještě jeden zásadní úkol: podepsat novou smlouvu s 23letým Jesperem Brattem, jenž si podal žádost o arbitráž. Hlavně pak potřebuje umírnit představy agentů švédského útočníka, kteří by rádi pro svého klienta zařídili kontrakt srovnatelný s tím, jaký uzavřel Švýcar Kevin Fiala v Los Angeles: sedm let, 55,125 milionu dolarů. Devils ale mají pod platovým stropem už jen necelých deset milionů.

Už teď se však zdá, že v krásné aréně Prudential Center uprostřed nevábného okolí, kde Zachovými slovy 'vážně nic není', by se mohl hrát atraktivní hokej.

"Doufám, že se dostaneme daleko a postupně dojdeme až ke Stanley Cupu, protože naši hráči mají mladé nohy," věští Vaněček.

Se dvěma jedničkami draftu Nico Hischierem (2017) a Jackem Hughesem (2019), dvacetiletým šikulou Dawsonem Mercerem, ale i slovenským mazákem Tomášem Tatarem či šéfem defenzivy Dougiem Hamiltonen vypadají Devils trochu jako černý kůň příští sezony. Ačkoli konkurence v Metropolitní divizi je nadále tvrdá.

V minulé sezoně vykutalo New Jersey v základní části jen 63 bodů, o sedmatřicet méně než Washington, odkud přišel Vaněček.

"Ale když jsme proti nim hráli, bylo mi jasné, že jsou dobří a mají všechno před sebou," tvrdil 26letý gólman, jenž se bude o post jedničky přetahovat s Mackenziem Blackwoodem.

Po dlouhé éře (1987-2015), kdy v klubu přísně vládl generální manažer Lou Lamoriello, pod jehož vedením Devils získali tři Stanley Cupy (1995, 2000, 2003) a ještě dvakrát hráli ve finále (2001, 2012), se klub uhnízdil v podprůměru. Teď ovšem svítá na lepší časy.

"Současné New Jersey je daleko lepší, než by se mohlo zdát podle výsledků z minulého roku," tvrdí 33letý Smith, posila z Hurricanes.

Ukáže se to už v příští sezoně?

Reklama

Související témata: