Hlavní obsah

2×4=29. Perfekcionista z Colorada si góly dláždí cestu k Hart Trophy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo hvězda se u jeho jména používá skoro automaticky. Kanadský útočník hokejistů Colorada Nathan MacKinnon byl už třikrát mezi finalisty Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezony. Pokud ale udrží současné tempo, měl by si na nejprestižnější cenu NHL konečně sáhnout. V noci na středu už druhým čtyřgólovým představením zničil Washington.

Foto: Ron Chenoy, Reuters

Útočník Colorado Avalanche Nathan MacKinnon mezi čepicemi po svém hattricku proti Washingtonu Capitals.

Článek

Během 6 minut a 37 sekund druhé třetiny poskládal hráč s číslem 29 hattrick, v závěrečné části ho ještě přikrmil bonusovou trefou. Gólové kvarteto přitom dal do kupy už před Vánocemi proti Ottawě. Od té doby zaznamenal jen jeden zápas, v němž měl bilanci 0+0…

„Hokej je vtipná hra. Někdy vám puky padnou do brány, někdy ne. A mně tam teď padají,“ nedělal z toho vědu MacKinnon, který v roce 2018 prohrál v hlasování o Hart Trophy s Taylorem Hallem o 70 bodů, o dva roky později mu 147 bodů chybělo na Leona Draisaitla a před třemi lety neměl nárok proti Connoru McDavidovi.

Ale letos vypadá nepolapitelně. Na čele bodování už MacKinnon přeskočil i Nikitu Kučerova z Tampy. Aktuálně je na 82 bodech (30+52) a na nejlepší cestě si hodně, ale opravdu hodně vylepšit osobáky z minulé sezony, kdy měl 111 bodů za 42 gólů a 69 asistencí.

„Jakmile dosáhne nějaké laťky, tak ji posune výš a zase ji zkusí přeskočit,“ řekl kouč Avalanche Jared Bednar. „Je to extrémně soutěživý perfekcionista. Ale jediné, na co myslí, je naše vítězství.“

Colorado po triumfu ve Stanley Cupu v roce 2022 dostalo v loňském play off facku, když už v prvním kole nečekaně vysvištělo se Seattlem. To byla pro MacKinnona dostatečná záminka, aby hned od podzimu nahodil motory a strhnul s sebou spoluhráče. V Západní konferenci patří Avalanche mezi top 3 týmy s Vancouverem a Winnipegem.

„Kučerov nebo Matthews hrají opravdu dobře, ale tak, jak teď hraje Nate, to je ještě jiná úroveň. Všichni se mu snažíme pomoct, aby Hart Trophy získal. Pro mě je to jasné číslo 1,“ prohlásil MacKinnonův finský spoluhráč Mikko Rantanen.

Jen za necelý měsíc nového roku se 28letý útočník dostal na 24 bodů (11+13), což je nejvíc v NHL. Od začátku ročníku bodoval ve všech 24 domácích zápasech Colorada, což nedokázal za svých zlatých časů ani bývalý ikonický hráč a současný sportovní ředitel Avalanche Joe Sakic.

„Ta konzistence! Nathan má jen velmi málo špatných zápasů. Kondiční stránka a příprava dosahují v jeho pojetí nových výšin a umožňuje mu to hrát na vysoké úrovni každý večer. Tato příprava není jen fyzická, ale i psychická,“ vysvětloval Bednar, ačkoli MacKinnon ho trochu brzdil.

„Nejsem si jistý, jestli jsem dosáhl nové úrovně. Minulou sezonu jsem měl solidní. Letos se jen snažím zlepšovat. Puky se ke mně odráží, tak si to musím užívat, dokud to jde,“ tvrdil lídr bodování. Ale jeho spoluhráč Cale Makar má celkem jasno: „Nate nás vede a řídí. Hraje momentálně nejlepší hokej, jaký jsem kdy od něj viděl.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.