Hlavní obsah

80 za 56. Bostonské změny Pastrňákovi neublížily. Ve sbírání bodů je nejrychlejší v kariéře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bostonu se před lety říkalo: Dejte míč Larry Birdovi, o zbytek se nestarejte. Do podobné pozice jako legendární basketbalista Celtics se teď dostává hokejista Bruins David Pastrňák. Dejte mu puk a sledujte!

Foto: Winslow Townson, Reuters

David Pastrňák v zápase proti Dallasu

Článek

Když v pondělním zápase s Dallasem potřeboval Bruins v závěru srovnat, všem bylo jasné, kdo by měl dostat přihrávku na pořádnou ránu. Domácí v TD Garden odvolali gólmana, bránícím Stars bylo jasné, že Charlie McAvoy bude hledat právě Pastrňáka. Ale 35. gólu českého kanonýra v sezoně nebyl schopen zabránit ani jejich gólman Jake Oettinger.

Boston přitom v minulých dnech neprožíval ideální období. Poprvé v sezoně prohrál čtyři zápasy v řadě a na čele Východní konference ho vystřídala Florida. I Pastrňákovou zásluhou se ale Boston díky výhře 4:3 po nájezdech zase na první místo vrátil.

„Abychom se dostali z výsledkové mizérie, tak už se muselo něco stát,“ řekl trenér Bruins Jim Montgomery. „Skvěle nám zachytal brankář a při hře 6 na 5 se naši nejlepší hráči předvedli fantasticky,“ pochvaloval si.

McAvoy vyrazil od modré čáry, nalákal na sebe dallaskou pozornost a pak takřka naslepo vyhledal Pastrňáka, který neměl problém trefit odkrytou část branky.

„Vypadá to, že v každém zápase je pro nás rozdílovým hráčem, který udělá klíčovou akci. Něco neuvěřitelného,“ přikývl spoluhráč James van Riemsdyk.

V minulé sezoně si Pastrňák 113 body vytvořil kariérní maximum, když měl průměr 1,38 bodu na zápas. Po letním pouštění žilou, kdy Bruins opustili mj. klíčoví centři Patrice Bergeron a David Krejčí, se nečekalo, že by Boston okupoval nejvyšší příčky. I Pastrňák měl podle letních prognóz ubrat. A co se nestalo? Boduje nejrychleji ve své kariéře! Aktuálně má průměr 1,43 na zápas.

V pondělí jako čtvrtý hráč v sezoně po Nikitovi Kučerovovi (Tampa Bay), Nathanu MacKinnonovi (Colorado) a Connoru McDavidovi (Edmonton) dorazil (v 56. zápase sezony) na osmdesátibodovou metu. Oproti minulé sezoně, kdy měl Pasta součet 61+52 se výrazně změnil poměr mezi góly a asistencemi. Nyní kromě 35 gólů posbíral 45 asistencí.

„Ví, že musí častěji nahrávat, protože je těsněji bráněn. A v přesilovkách hraje roli, že (Pavel) Zacha operuje víc před brankou. Takže se přes Pastu víc hraje. Už není jen zakončovatelem, ale víc tvoří,“ rozebíral kouč.

Když ale v Bostonu potřebujete gól rychle, je pořád nejlepším způsobem přihrát Pastrňákovi, i když jeho úspěšnost střelby v tomto ročníku klesla z 15 na 12,5 procenta.

„Vedením puku je Pasta schopen šéfovat celou lajnu. Věděl jsem, že to umí. Jen jsem nevěděl, jestli to opravdu chce dělat. Ale on hned na začátku kempu ukázal, že bude víc na puku. A kvůli tomu panuje větší rovnováha mezi jeho rolemi střelce a tvůrce hry,“ řekl Montgomery.

Aktuálně tak má Pastrňák při současném průměru rozehranou sezonu na 117 bodů. „Ale pořád vidíte, že je schopen to vyhnat do ještě větších výšek,“ myslí si bostonský centr Charlie Coyle.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.