Hlavní obsah

Ani v Kuvajtu mu zápasy Floridy neuniknou. Gudas chválí syna. I proti Carolině se musí tvrdě, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doma Leo Gudas schraňuje čtyři medaile z mistrovství světa i olympijský bronz, jeho syn Radko má letos možnost rozšířit rodinnou sbírku dokonce o Stanley Cup. Hokejisté Floridy po Bostonu vyřadili i další favorizovaný tým - Toronto a chystají se na Carolinu. Sedmapadesátiletý bývalý obránce by byl rád u toho, v sobotu měl ale ještě práci v Kuvajtu, kde vede tamní reprezentační tým.

Foto: Josef Pešout, Právo

Leo Gudas na archivním snímku

Článek

Ale na vyvrcholení zámořského play off byste určitě letěl, ne?

Před námi je finále Arabského poháru, ale jakmile to skončí, chci se domluvit s vedením, že bych odletěl do Ameriky.

Počítám, že zápasy Floridy ale sledujete. Je to tak?

Jistě, všechny.

Byl jste optimista už před sérií prvního kola s Bostonem? Panthers říkali, že jim nevadí, když proti nim stojí suverén základní části. Cítil jste to podobně?

Já stále tvrdím, že play off je jiná soutěž než základní část, Panthers ale spíš stmelilo, že o play off do poslední chvíle bojovali a zvládli to.

V sérii s Bruins bylo znát, že Florida má víc typově potřebných hráčů pro vyřazovací část. Váš syn si podával Marchanda, Matthew Tkachuk pil krev snad úplně všem soupeřům.

Souhlasím. Bruins jsou techničtější tým a tvrdá hra jim pochopitelně vadí. Panthers se navíc dostali do formy, přidal se i gólman.

Kdo se vám z floridského týmu ještě zamlouvá?

Tak tam je nedoceněný hlavně Aleksandr Barkov. Neuvěřitelný hráč. Loni jsem byl na Floridě tři měsíce a měl jsem možnost ho sledovat zblízka. Úžasný útočník.

Radko si zahrál play off už v Tampě, ve Philadelphii i ve Washingtonu, ale připadá mi, že Florida jeho předností dokáže zužitkovat nejlíp.

V tom máte pravdu, že předtím jeho potenciál tolik nevyužívali. Není to jen výborný defenzivní obránce. Když přijel na nároďák, tak bylo vidět, že umí hrát i dopředu. Ale bylo to znát i při té poslední akci proti Torontu, kdy u vlastní branky zablokoval soupeře a vyrazil dopředu.

Pořád mu kladete na srdce, že by měl víc střílet? V play off má zatím 3 asistence.

To jsem mu říkal. Vždyť má jednu z nejtvrdších střel v NHL, měl by ji víc využívat.

K jeho image patří mohutný vous, který mu během play off narostl ještě víc. Co na to říká rodina?

(Směje se). Ono je to každý rok stejné. Když se po sezoně oholí, tak je to pro všechny velké překvapení. Jakmile shodí vousy, je to jiný člověk, děti mu pořád sahají na tváře. Jednou si nechal jen knír, ale to nebylo dobré. Manželka ho nepochválila.

Během sezony se spekulovalo, že by Radko mohl být vytrejdován, jelikož mu po sezoně končí smlouva. Probírali jste spolu, jestli je to na pořadu dne?

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Radko Gudas při utkání s Torontem Maple Leafs v play off NHL.

Myslím, že asi pět týmů opravdu mělo zájem. Uvidíme, co bude po play off. Samozřejmě, že Florida je ideální destinace i pro rodinu. Sice jste tam za prací, ale máte pocit, jako byste byl na dovolené.

Radko ještě odpracováno zdaleka nemá, a Carolina zvládla úvodní dvě kola relativně s přehledem. Co bude na Hurricanes v konferenčním finále podle vás platit?

Jako na všechny. Nepříjemná a tvrdá hra v obranném pásmu. Carolina hraje ofenzivně, takže je potřeba pokrýt jejich střelce.

Jste teď pro vaše svěřence v Kuvajtu váženější osobou, když vidí, jak váš syn válí v play off?

Musím říct, že ze začátku toho o mně nic moc nevěděli, ale rychle se to změnilo i díky sociálním sítím. Teď mi ukazují i různá videa z utkání Floridy. Ale to ani není třeba. Já všechny zápasy sleduju v přímém přenosu.

Reklama

Související témata: