Hlavní obsah

Aspoň pokuta, když už sudí oslepli. Voráčka vyřadil ošklivý faul

Ten zákrok vypadal zběsile, jenže rozhodčí v NHL nechal z neznámých důvodů v klidu. Útočník Columbusu Jakub Voráček byl v pátečním duelu s Minnesotou terčem zákeřného faulu Marcuse Foligna, který mu mohl ukončit sezonu. Viník vyloučen nebyl, ale aspoň dostal maximální možnou pokutu 5000 dolarů (115 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Český útočník Jakub Voráček.

Článek

Voráček před koncem třetí třetiny nabral rychlost, před červenou čárou se vyhýbal soupeři, ten ale vystrčil brusli ostřím dopředu, podkopl českého hokejistu, a ještě ho trefil kolenem na koleno. Jasný faul, což okamžitě reklamovali hráči Blue Jackets i jejich trenér Brad Larsen.

Vypadalo to strašlivě v reálu i ve zpomalených záběrech. Hlavní sudí zápasu Rehmana a Lamberta ovšem v inkriminovaný okamžik nejspíš postihla kolektivní slepota. Nic, žádné vyloučení. „Všem snad bylo jasné, že je to faul," nechápal absenci verdiktu útočník Columbusu Sean Kuraly.

Voráček se svíjel na ledě, držel si levou nohu, ale do kabiny nakonec doskákal po jedné noze, o víkendu pak napsal na Twitter: „Ještě, že tam nebylo koleno!" a přidal dvě fotky, ze kterých je zcela zřejmé, že Foligno odvedl hanebnou práci.

Místo sudích potrestala útočníka Wild alespoň disciplinárka NHL, která Folignovi udělila nejvyšší možnou pokutu ve výši 5 tisíc dolarů.

Spravedlnost nakonec přihrála Columbusu alespoň výhru. V čase 59:28 srovnal stav na 2:2 Zach Werenski a v nájezdech rozhodl Jegor Činachov. „To byla naše odpověď," hlásil pyšně Kuraly.

Pauza? Snad jen několik dnů

Blue Jackets však přišli v utkání ještě o dva klíčového hráče. Fin Patrik Laine odstoupil pro změnu po srážce s Jonasem Brodinem. Kapitánovi a nejproduktivnějšímu hráči Booneu Jennerovi se zhoršilo zranění zad. „Musíme jen doufat, že to nebude nic vážného," obával se kouč Columbusu Larsen.

Aspoň Laine po nedělním tréninku uvedl, že v nejbližším zápase s Vegas nastoupí. "U Jakea odhaduji pauzu na několik dnů," řekl Larsen.

Pokud chtějí Blue Jackets ještě myslet na boj o play off, pak by jim ale i střednědobá Voráčkova absence hodně uškodila. Na pozici druhé divoké karty ve Východní konferenci, kterou drží Washington, už jim schází 13 bodů a do konce základní části má Columbus odehrát ještě 23 utkání.

Dvaatřicetiletý Voráček je po příchodu z Philadelphie druhým nejproduktivnějším hráčem týmu s bilancí 3+40. Víkendový duel ale zneklidnil i stavitele českého národního týmu pro mistrovství světa ve Finsku, kam bývalý reprezentační kapitán přislíbil dorazit. Většího lídra než je Voráček, by nový kouč Kari Jalonen sháněl jen těžko.

Reklama

Související témata: