Hlavní obsah

Boston hledá kapitána. Pastrňák je mezi třemi kandidáty, favoritem ale není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepším a nejproduktivnějším hráčem týmu už David Pastrňák je, nejlepším bostonským střelcem také. Teď jeho jméno padá i v souvislosti s volbou nového kapitána Bruins, který má nahradit Patrice Bergerona.

Foto: @NHLBruins, Twitter

Český útočník David Pastrňák je mezi třemi kandidáty na nového kapitána Bostonu Bruins.

Článek

Osmatřicetiletý kanadský útočník se po 19 sezonách rozloučil s kariérou, v níž poslední tři roky nosil na dresu céčko. V Bostonu teď plánují prázdné políčko zaplnit a Pastrňák je jedním ze tří hlavních kandidátů, kteří jsou všichni spojeni výhradně s Bruins.

Nejfavorizovanějším je ‚Bergeronovo dvojče', pětatřicetiletý křídelník Brad Marchand, jenž během 14 sezon odehrál 947 zápasů, v nichž posbíral 862 bodů (372+490). Smlouvu s klubem už má ale jen na dva roky. Céčko by mohl nosit i Charlie McAvoy, pětadvacetiletý zadák s kontraktem na dalších šest let, který si už v Bostonu odkroutil 380 zápasů (41+189).

Tím, kdo poskytuje nejlepší výhled do budoucnosti Bruins, je ovšem 27letý Pastrňák, jemuž od příští sezony teprve naběhne osmiletá smlouva na 90 milionů dolarů. Miláček bostonských fanoušků už má za mužstvo z TD Garden odehráno devět sezon a 592 utkání (301+317). S Pastrňákem byla sice v úvodních letech jeho angažmá spojená jistá nevázanost, občas moc nedal defenzivním povinnostem, ale postupem let dospěl v jednoho z týmových lídrů.

„Krejča (David Krejčí) a Zdenda (Chára) se postarali o to, aby ze mě byl lepší hráč a větší profík," děkoval Pastrňák, který v minulé sezoně lámal osobní rekordy. Se 113 body skončil třetí v produktivitě za edmontonským duem Connor McDavid (153), Leon Draisaitl (128), se 61 góly druhý za McDavidem. V týmových statistikách ztrácel Marchand na Pastrňáka 46 bodů... I když český útočník není nejhlasitějším hráčem v kabině, na ledě je jasným šéfem. Stal se i finalistou Hart Trophy a Ted Lindsay Award, v hlasování o nejužitečnějšího hráče sezony skončil druhý.

„David nám pomohl stát se, kým teď jsme. Když mluvíme o stylu Bruins, tak je to zejména Pastrňákův Boston," řekl letos v lednu bostonský kouč Jim Montgomery.

Domácí kabina v TD Garden byla jedenáct sezon spojována se šéfováním Cháry, který uvnitř týmu zavedl specifický režim, jemuž se všichni museli podřídit. A v těchto principech pokračoval i Bergeron. Kdo na něj tedy naváže? Generální manažer Don Sweeney uvedl, že by si v příští sezoně představoval Pastrňáka jako ještě většího lídra. „Jeho srdce patří Bostonu," zmínil bostonský GM.

V zámořských komentářích je však ‚Pasta' v souvislosti s kapitánstvím zmiňován většinou až jako ten třetí. Mít evropského kapitána přitom není žádná rarita. Céčko mají Švéd Landeskog (Colorado), Fin Barkov (Florida), Slovinec Kopitar (Los Angeles), Švýcaři Josi (Nashville) a Hischier (New Jersey) a Rus Ovečkin (Washington). Pastrňák by se mohl stát sedmým českým hráčem NHL v této prestižní roli (viz tabulka). Otázkou je, zda by ho to až příliš nesvazovalo.

Jednou z variant ale také je, že příští sezonu Bruins odehrají bez kapitána. V tuto chvíli ho nemá ani dalších devět týmů NHL.

Čeští kapitáni v NHL
Jaromír Jágr
Pittsburgh 1998-2001
NY Rangers 2006-08
Filip Kuba
Minnesota listopad 2001 a listopad 2005
Patrik Eliáš
New Jersey 2006-07
Robert Holík
Atlanta 2007-08
Jaroslav Špaček
Buffalo leden 2008
Milan Hejduk
Colorado 2011-12

Reklama

Související témata: