Hlavní obsah

Boston rozjásala další česká trefa. Ale od nečekaného střelce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak už zbývá jen Tomáš Nosek. Ze šestice českých hráčů, kteří v této sezoně hrají za Boston, jich skórovalo už pět. Naposledy Jakub Zbořil. A trefa to byla výjimečná. Pětadvacetiletý obránce se dočkal čtyři roky po svém prvním startu v NHL konečně i premiérového gólu. V 65. zápase.

Foto: Profimedia.cz

Hokejový obránce Jakub Zbořil a jeho radost z premiérové branky v NHL

Článek

Zbořilova rána v Buffalu (3:1) navíc byla vítězná. Boston nezpomaluje. Se 26 body z 15 zápasů kraluje nejen Východní konferenci, ale i celkové tabulce.

Po utkání se tak odchovanec Komety fotil s památečním pukem a novinářům osvětloval svoje dojmy. "Pocit? Dobrý i špatný. Nemyslím si, že jsem si ten gól nejak extra zasloužil. Ale čekal jsem už dost dlouho, tak konečně přišla odměna," tvrdil Zbořil.

Že bude dávat za Boston góly David Pastrňák, to bylo vcelku jasné. Že po návratu k Bruins něco přidá David Krejčí, se taky čekalo. To samé Pavel Zacha, jenž posílil tým po trejdu z New Jersey. V šestém startu v NHL si branku odškrtl i nováček Jakub Lauko. A pak konečně přišel na řadu i Zbořil.

V 53. minutě za stavu 1:1 už se pomalu chystal stáhnout k vlastní brance, ale když viděl, jak Nosek šikovně obehrál soupeře, zase přejel modrou a řekl si o přihrávku. Dostal ji přesně na čepel a zakončil mazácky přes clonící hráče nad beton veterána v brance Buffala Craiga  Andersona.

"Viděl jsem, že Tomáš vybojoval puk a koukl se mým směrem. Tak jsem si křiknul a poslal to na branku," líčil sváteční střelec, kterého zasypali informovaní spoluhráči. Dobře věděli, že to byla pro Zbořila velká chvíle. Ale asi netušili, že jde o historický moment i pro Bruins. Žádný obránce v jejich historii ještě nezaznamenal zároveň premiérovou i vítěznou trefu utkání.

Boston Zbořila draftoval jako třínáctku v prvním kole 2015. Do elitní soutěže se však český bek propracovával ztuha. Slýchal, že musí být odolnější, zapracovat na lepší fyzičce. Když už se mezi šestkou beků z TD Garden začal víc etablovat, musel na operaci potrhaných kolenních vazů. Bruins ale nad Zbořilem nezlomili hůl a v květnu s ním podepsali dvouletý kontrakt.

"Jsem rád, že mi klub pořád věří, i když jsem byl zraněný," řekl po podpisu český zadák.

Už v přípravě uhranul nového kouče Jima Montgomeryho, jenž Zbořila dával za příklad, jak se hraje o místo v sestavě. "Potřebuju si dávat pozor na to, abych byl stále pozitivní, sebevědomý s pukem, nebál se vytvářet šance," řekl Zbořil a trenérovi předvedl, že může hrát vpravo i vlevo. Nemá s tím problém.

Své místo v top šestce si udržel i po návratu elitního obránce Charlieho McAvoye, který se v létě podrobil operaci ramene.

"Soustředím se hlavně na sebe. Musím být připravený ukázat to nejlepší, co dokážu, abych si zajistil místo," řekl na tréninkovém kempu Zbořil odhodlaný v této sezoně svůj počet startů v NHL minimálně zdvojnásobit. Když k tomu sem tam přidá i nějaký gól, nebudou se v Bostonu určitě zlobit. Každopádně už ví, jak na to.

Reklama

Související témata: