Hlavní obsah

Brankář Bostonu Rask po nepovedeném comebacku ukončil kariéru

Dlouholetý brankář Bostonu Tuukka Rask ukončil hokejovou kariéru. Pětatřicetiletý Fin se pokusil v lednu vrátit do NHL po operaci kyčle, ale po čtyřech zápasech poznal, že mu už tělo nedovoluje pokračovat.

Foto: Sport.cz

Jeden z mnoha skvělých zákroků brankáře Bostonu Tuukky Raska

Článek

"S těžkým srdcem musím ohlásit konec hokejové kariéry. I když jsem smutný, že říkám sbohem sportu, který miluju, jsem také velmi vděčný za to, že jsem posledních 15 let sdílel s těmi nejskvělejšími spoluhráči a fanoušky v nejlepším sportovním městě na světě," dodal bývalý parťák Davida Pastrňáka či Davida Krejčího.

Rask se po minulé sezoně stal volným hráčem a podrobil se operaci kyčle, po níž teprve v listopadu začal s rehabilitací. Bruins mezitím spoléhali na brankářskou dvojici Jeremy Swayman, Linus Ullmark. Minulý měsíc se Boston se svou oporou dohodl na kontraktu do konce sezony, ale Raskovi návrat nevyšel. Ve čtyřech zápasech inkasoval 14 gólů z 90 střel a od 24. ledna už nenastoupil.

Za Boston chytal Rask od roku 2007 a v tradičním klubu strávil celou kariéru v NHL. V 564 zápasech vychytal 308 výher, což je nejvíc v týmové historii. Klubovým rekordem je také procentuální úspěšnost zásahů 92,1 a průměr 2,28 gólu na zápas.

V roce 2011 byl Rask dvojkou Tima Thomase při cestě za Stanley Cupem. On sám dovedl Bruins do finále NHL v letech 2013 a 2019, na titul už ale nedosáhl. V roce 2014 dostal Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana soutěže, ve stejném roce vychytal Finsku bronz na olympijských hrách v Soči. Na začátku sezony 2012/13 v době výluky NHL absolvoval 17 zápasů za Plzeň, která se na konci ročníku stala poprvé českým mistrem.

Reklama

Související témata: